ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις 6.450 οι offshore που κατέχουν ακίνητα

13:34 - 10 Φεβ 2012 | Οικονομία
Σε 6.450 ανέρχονται οι υπεράκτιες εταιρείες (offshore) που κατέχουν ακίνητα στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).
Όπως προκύπτει από έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, από τις 6.450 υπεράκτιες εταιρείες ιδιοκτησίας ακινήτου, οι 3.650 είναι ενεργές.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το 2010 υποβλήθηκαν 3.681 δηλώσεις Ειδικού Φόρου Ακινήτων με βεβαίωση φόρου 6.336.968 ευρώ, ενώ όπως αναφέρεται για το 2011 δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία δεδομένου ότι δεν έχει λήξει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων αυτών.

Το έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου, σχετικά με τον εντοπισμό των ιδιοκτητών υπεράκτιων εταιρειών. Ο βουλευτής έχει επισημάνει ότι μέσω των offshore, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες ακινήτων αποφεύγουν μια σειρά από φόρους, καλύπτονται πίσω από ένα πέπλο ανωνυμίας και γλυτώνουν το πόθεν έσχες κατά την αγορά ακινήτων καθώς και τους φόρους μεταβίβασης και γονικών παροχών κατά τη μεταβίβασή τους.

Στην απάντηση του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισημαίνει τη θέσπιση της καταβολής ειδικού φόρου ακινήτων για τις υπεράκτιες εταιρείες και υπογραμμίζει ότι οι νέες διατάξεις αποτελούν εργαλείο για το φορολογικό έλεγχο, μέσω του οποίου θα μπορέσουν να αποκαλυφθούν αλλά και να εξαλειφθούν φαινόμενα καταστρατήγησης των φορολογικών διατάξεων με σκοπό την αποφυγή φορολογίας.
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.