ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μάχη με το χρόνο για να αποφευχθεί η στάση πληρωμών

03:47 - 17 Φεβ 2012 | Οικονομία
Ο χρόνος πιέζει και οι Γερμανοί κωλυσιεργούν. Οριακά η πληρωμή του ομολόγου του Μαρτίου. Θα ενεργοποιηθεί η περίοδος χάριτος;
Σε τεντωμένο σκοινί κινείται πλέον η Ελλάδα με τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις της έγκρισης του πακέτου στήριξης των 130 δισ. ευρώ, με το χρόνο να κυλά αντίστροφα στην πληρωμή του ομολόγου ύψους 14,4 δισ. ευρώ στις 20 Μαρτίου.

Ενώ οι δεσμεύσεις και οι εγγυήσεις έχουν ολοκληρωθεί από τις δύο πλευρές, όπως άλλωστε και οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές, οι Ευρωπαίοι, και κυρίως οι Γερμανοί με τους "δορυφόρους" τους μπλοκάρουν τη διαδικασία ζητώντας συνεχείς δεσμεύσεις για υλοποίηση των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προειδοποιούν ότι ο χρόνος δεν φτάνει καθώς οι σχετικές διαδικασίες για την ανταλλαγή των ομολόγων θα ξεκινήσουν στις 21 -22 Φεβρουάριου.

Ακόμα και με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις χρειάζονται περίπου 4 εβδομάδες για να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες. Πρακτικά δηλαδή ,σύμφωνα με τον σχεδιασμό , οι διαδικασίες εκτιμάται θα ολοκληρωθούν περί τις 15-16 Μαρτίου. Εάν πράγματι γίνει αυτό τότε απομένουν μόλις λίγες ημέρες για να εκταμιευθεί το ποσό προκειμένου να αποπληρωθούν οι
κάτοχοι αυτών των ομολόγων, αν και αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι υπάρχει και περίοδος χάριτος περίπου μίας εβδομάδας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, σε αυτό το οριακό σημείο, πρέπει να υπάρξει συνέπεια στις ενέργειες της κάθε πλευράς, ώστε να μη βρεθούμε προ γεγονότων, τα οποία δεν μπορεί κανείς να προβλέψει που μπορεί να οδηγήσουν, όχι μόνο την Ελλάδα (αυτή είναι η πιο εύκολη πρόγνωση), αλλά ολόκληρο το Ευρωσύστημα.

Πάντως, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης δεν είναι ικανοποιημένοι από τις δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο ότι το χρέος της Ελλάδας ως προς το ΑΕΠ, που τώρα βρίσκεται στο 160%, θα μειωθεί στο 120% μέχρι το 2020, μέσω της συμφωνίας. Επιπλέον αναζητούν τρόπους να εμπλακεί μερικώς η ΕΚΤ, ενώ αφετέρου οι κυβερνήσεις ενδεχομένως να μειώσουν τα επιτόκια των δανείων, τα οποία είναι 3% για την πρώτη τριετία και 4% για το διάστημα μετά.
Τελευταία τροποποίηση στις 12:10 - 17 Φεβ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.