ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΤΕπ: «Καινούργιο σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα»

10:13 - 22 Φεβ 2012 | Οικονομία
«Μόνο μ' ένα πρόγραμμα ανάλογο του σχεδίου Μάρσαλ θα μπορέσει να ανθίσει η ανάπτυξη στην Ελλάδα» δηλώνει ο Βέρνερ Χόιερ
Πέρα από το αναπόφευκτο πρόγραμμα λιτότητας, η Ελλάδα χρειάζεται ένα «Σχέδιο Μάρσαλ», υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ΕΤΕπ Βέρνερ Χόιερ.

Μόνο έτσι μπορεί να επιστρέψει η ανάπτυξη επισημαίνει ο κ. Χόιερ, σημειώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε μια τέτοια προσπάθεια.

«Την περασμένη χρονιά δώσαμε δύο δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια στην πραγματική οικονομία. Θέλουμε φέτος να το επαναλάβουμε» τονίζει και αναφέρεται συγκεκριμένα στο νέο πρόγραμμα της ΕΤΕπ, το οποίο θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να δανείζουν ευκολότερα τις επιχειρήσεις, αλλά και και στην συνεργασία της Τράπεζας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατασκευή έργων υποδομής, όπως η κατασκευή αυτοκινητοδρόμων, που όπως είπε ο κ. Χόιερ, θα ξεκινήσει πολύ γρήγορα.

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Χόιερ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

Ο επικεφαλής της ΕΤΕπ ζητεί ωστόσο αύξηση της κεφαλαιακής της βάσης κατά 5-10 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η αξιολόγηση «ΑΑΑ» της Τράπεζας και προτείνει την επιστροφή στα κράτη-μέλη, μέσω της Τράπεζας Επενδύσεων, των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν απορροφήθηκαν.

Δεσμεύεται εξάλλου για στενότερη συνεργασία με την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους δύο θεσμούς με κύριο λόγο στην διαχείριση του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Τέλος, απευθυνόμενος στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Βέρνερ Χόιερ εισηγείται ακόμη να αξιοποιηθούν οι Έλληνες που εργάζονται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και διαθέτουν υψηλά προσόντα, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ώστε να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας.
Τελευταία τροποποίηση στις 08:40 - 23 Φεβ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.