ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κύπρος: Μικρότερη η ποσότητα φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 12

12:50 - 07 Μαρ 2012 | Οικονομία
Νέα στοιχεία για το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου δείχνουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις φυσικού αερίου από αυτές που είχαν προβλέφθει.
Αρκετά αισιόδοξη φαίνεται ότι ήταν η πρόβλεψη για τα επτά τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, που ανακοινώθηκαν αρχικά για το οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο οίκο «Netherland Sewell & Associates Ltd», ο οποίος είναι ένας εκ των δύο διεθνώς αναγνωρισμένων οίκων αξιολόγησης κοιτασμάτων με τους οποίους έχει συμβληθεί η Noble Energy, το περιεχόμενο του κοιτάσματος είναι 5,1 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Επίσης, ο διεθνής οίκος ειδικών υποβάθμισε και το ποσοστό πιθανοτήτων από 70% σε 50%.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόβλεψη ήταν από 3 έως 9 τρισ. κυβικά πόδια με μέσο όρο τα 7 τρισεκατομμύρια. Σύμφωνα με τις εξηγήσεις που δίνονται, το ευρύ φάσμα εκτιμήσεων για το μέγεθος του κοιτάσματος οφείλεται στην πολύπλοκη δομή, όπως γεωλογικούς σχηματισμούς.

Τη νέα εκτίμηση της «Netherland Sewell & Associates Ltd» αποκάλυψε, όπως γράφει την Τετάρτη η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», στο Ισραήλ το οικονομικό περιοδικό «Globes», ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση από πλευράς Noble Energy προς τους μετόχους της ή το Χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση των ευρημάτων από τη γεώτρηση «Αφροδίτη 1», στο «οικόπεδο 12» το κοίτασμα αποτελείται από δύο διαδοχικούς ταμιευτήρες, με τον πρώτο να περιέχει 3,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και τον δεύτερο 1,7 τρισεκατομμύρια.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας, βρίσκεται στα ανοικτά της Λεμεσού, το υπό ιταλική σημαία ειδικό ερευνητικό σκάφος «Odin Finder», το οποίο πραγματοποιεί βυθομετρήσεις και συγκεντρώνει στοιχεία με σκοπό τη χάραξη της όδευσης αγωγού από το «οικόπεδο 12» και το «Λεβιάθαν» του Ισραήλ, στο πλαίσιο των μελετών διαφόρων λύσεων που αναλύουν οι Noble Energy και η Technip.
Τελευταία τροποποίηση στις 12:54 - 07 Μαρ 2012
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.