ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η επόμενη μέρα του PSI

08:57 - 12 Μαρ 2012 | Οικονομία
Η επόμενη μέρα του PSI
Τι έπεται της αναδιάρθρωσης του χρέους και του πιστωτικού γεγονότος.Τα μέτρα που θα έλθουν.
Νέα εποχή στην ελληνική πραγματικότητα σηματοδοτεί πλέον η ολοκλήρωση του PSI, με τη διαγραφή των 105 δισ. ευρώ από το σύνολο του ελληνικού χρέους, με τη χώρα να μπάινει σε μία νέα περίοδο σκληρότερης λιτότητας και υποχρεώσεων προς τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ.

Οι Ευρωπαίοι "απέδειξαν" ότι αναλαμβάνουν το χρέος της Ελλάδας, αρκεί εμείς να αναλάβουμε τα ελλείμματα. Ωστόσο, το δημόσιο χρέος θα
παραμείνει φέτος στα ίδια επίπεδα, στο 170% του ΑΕΠ, καθώς το ποσό που διαγράφεται αντικαθίσταται από νέα δάνεια που θα λάβει η Ελλάδα από το μηχανισμό στήριξης, τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Το συνολικό ύψος του δανείου μέχρι το 2014 θα είναι 130 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 100 δισ. ευρώ θα καταβληθούν φέτος. Το 2020, σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ, το χρέος θα κινείται στο 120,5% του ΑΕΠ.

Με την ανταλλαγή αυτή (PSI), ο μέσος όρος του χρόνου διάρκειας των ομολόγων αυξήθηκε. Δε χρειάζεται λοιπόν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να επιστραφούν μεγάλα ποσά. Αυτό θα δώσει στη χώρα μας χρόνο ώστε να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που θα επανεκκινήσουν την οικονομία και να μειώσει το "κράτος" κατ' απαίτηση των εταίρων.

Πλέον, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διορθώσει τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στη χρεοκοπία, να λάβει μέτρα για την αποκατάσταση των δημοσιονομικών μεγεθών, ώστε να καταστεί εφικτή η μαζική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα σε κινούμενη άμμο βαδίζουν οι νεότερες προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2012, ο οποίος τελεί υπό αναθεώρηση πριν καν ακόμη ψηφιστεί από την την Βουλή.

Όπως όλα δείχνουν κυβέρνηση και Τρόικα θα χρειαστεί να ξαναγράψουν για μία ακόμη φορά τον φετινό προϋπολογισμό θέτοντας νέους μακροοικονομικούς και δημοσιονομικούς στόχους.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών η νέα αναθεώρηση του προϋπολογισμού ότι θα λάβει χώρα το Μάιο, τότε δηλαδή που η κυβέρνηση θα ξεκινήσει την σύνταξη του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος για την περίοδο 2013 - 2015 και θα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τα νέα μέτρα με την Τρόικα.

Το νέο <<πακέτο>> θα περιλαμβάνει μέτρα κυρίως φορολογικού χαρακτήρα και ειδικότερα στον τομέα των ακινήτων, του ΦΠΑ αλλά και στην αυτοτελή φορολόγηση.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το χρονοδιάγραμμα από δω και πέρα περιλαμβάνει σήμερα την ανταλλαγή των ομολόγων σε ελληνικό Δίκαιο, ενώ την ίδια μέρα έχει προγραμματιστεί και η κανονική συνεδρίαση του Eurogroup.

Δύο μέρες μετά, στις 14 Μαρτίου αναμένεται η συνεδρίαση του Euroworking Group όπου θα <<κλειδώσει>> το νέο πρόγραμμα των 130 δισ.
ευρώ και θα οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων.

Παράλληλα, το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έχει προγραμματιστεί σε πρώτη φάση στις 15 Μαρτίου.
Τελευταία τροποποίηση στις 11:05 - 12 Μαρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.