ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ξεχρεώσει τους ιδιώτες το Δημόσιο

02:13 - 15 Μαρ 2012 | Οικονομία
Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ξεχρεώσει τους ιδιώτες το Δημόσιο
Στα 4 δισ. ευρώ τα κεφάλαια που θα επανέλθουν στην αγορά
Η ώρα να φανεί και το Δημόσιο συνεπείς στις υποχρεώσεις του προς τους φορολογουμένους φαίνεται ότι ήρθε, αφού με εγκύκλιο που απέστειλε ο
αν. υπουργός Οικονομικών, κ. Φ. Σαχινίδης, όλοι οι φορείς της κυβέρνησης θα πρέπει να έχουν στοιχειοθετήσει μέχρι το τέλος του μήνα όλες τους τις οφειλές και να τις έχουν αποστείλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το Δημόσιο οφείλει περίπου 4 δισ. ευρώ προς τον ιδιωτικό τομέα, όπως προβλέπει, μεταξύ άλλων, η έκθεση της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη. Αυτά τα χρήματα, τα οποία θα διατεθούν μέσω του νέου πακέτου στήριξης, θα προσφέρουν πολύτιμη ανάσα σε μία περίοδο όπου η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστότητα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η καταβολή των οφειλών θα ξεκινήσει στο τρίτο τρίμηνο, όπου προβλέπεται να δοθούν 2,7 δισ. ευρώ, ενώ στο τέταρτο τρίμηνο θα δοθούν άλλα 1,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του αν. υπουργού Οικονομικών όλοι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης θα πρέπει να αποστείλουν μέχρι τις 30 του μηνός στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κατάλογο με τις υφιστάμενες υποχρεώσεις του δημοσίου που είχαν συσσωρευθεί μέχρι τις 31 \12 \ 2011.

Μετά την αξιολόγηση του καταλόγου αυτού, και εφόσον αποδειχθεί ότι πληρούνται όλες οι κατάλληλες προϋποθέσεις, θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 31 Μαίου αιτήσεις «έκτακτης χρηματοδότησης» για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Από εκεί και πέρα το αργότερο σε 30 ημέρες θα πραγματοποιείται η πληρωμή με τους φορείς να πιστοποιούν στο ΓΛΚ ότι η χρηματοδότηση αξιοποιήθηκε πράγματι για το σκοπό αυτό.

Από την πλευρά του το ΓΛΚ θα προχωρεί σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, προκειμένου να επαληθεύσει τα στοιχεία. Εφόσον διαπιστωθούν παρατυπίες τα χρήματα θα επιστρέφονται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της γενικής κυβέρνησης προς τρίτους αποτελεί, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, έναν από τους βασικούς στόχους της οικονομικής πολιτικής για το τρέχον έτος, ενώ στον κρατικό προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί ειδική πίστωση για το λόγο αυτό.

Στην έκθεσή της εξάλλου η τρόικα πιέζει για την εξόφληση τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ εντός του 2012, ορίζοντας ότι τμήμα των πόρων των πρώτων δόσεων της δανειακής σύμβασης θα απορροφηθεί από την αγορά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Π. Τόμσεν, ο οποίος στην έκθεση που παρουσιάζεται σήμερα στο ΔΝΤ περιγράφει την αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου ως ένεση ρευστότητας προς την αγορά η οποία θα βοηθήσει την επανεκκίνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ως κομβικά σημεία για την επιτυχία του προγράμματος θεωρούνται επίσης η εισροή ξένων επενδύσεων, η στήριξη των τραπεζών, οι αποκρατικοποιήσεις, η βελτίωση του μηχανισμού είσπραξης των φόρων, ο περιορισμός των δαπανών και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

Περάν αυτών ο κ. Τόμσεν στην έκθεσή του δίνει θετική ψήφο για την έγκριση του δεύτερου Μνημονίου, προειδοποιώντας ωστόσο, πως αν υπάρξουν χρηματοδοτικά κενά μέχρι το 2015, θα πρέπει να καλυφθούν από την ΕΕ, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της.

Σε ότι αφορά την εκταμίευση των 28 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, επικεφαλής της τρόικας προτείνει να δοθούν στην Ελλάδα σε 17 δόσεις.



Χρονοδιάγραμμα

Συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών μέχρι την είσπραξη των χρημάτων από τους δικαιούχους, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:

Μέχρι 30η Μαρτίου 2012 :

όλοι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης, περιλαμβανομένων και των υπουργείων, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει και αποστείλει στο ΓΛΚ το συνοδευτικό έντυπο 11 «Πίνακας υφιστάμενων υποχρεώσεων και απαιτήσεων κατά την 31/12/2011».

Υποχρέωση συμπλήρωσης του πίνακα έχουν όλοι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης ανεξάρτητα εάν έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ή όχι. Οι αρµόδιοι θα βεβαιώνουν την πληρότητα και εγκυρότητα των στοιχείων που περιλαμβάνονται στους πίνακες. Οι υποχρεώσεις θα θεωρηθούν οριστικές και δεν θα αναγνωριστεί από το Γ ΛΚ καµία µεταβολή.

Μέχρι 31 Μαίου 2012 : οι φορείς που θα ενισχυθούν µε πρόσθετες πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισµό, για να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσµες υποχρεώσεις τους θα πρέπει να υποβάλλουν αίτημα χρηματοδότησεις πληρώντας ταυτόχρονα τις παρακάτω προϋποθέσεις:

- Να έχουν ορίσει προϊστάµενο οικονοµικών υπηρεσιών

- Να τηρούν πλήρως λειτουργικόµητρώο δεσµεύσεων για τρείς τουλάχιστον µήνες. Πλήρως λειτουργικό µητρώο σηµαίνει ότι δεν αναλαµβάνονται υποχρεώσεις οι οποίες δεν θα µπορούν να πληρωθούν και ότι παρέχονται αξιόπιστες πληροφορίες για τις δεσµεύσεις που έχουν αναληφθεί και τις απλήρωτες υποχρεώσεις στα διάφορα στάδια ωρίµανσής τους.

Επισηµαίνεται ιδιαίτερα ότι η δέσµευση πίστωσης δεν εξασφαλίζει πάντα ότι η υποχρέωση µπορεί να πληρωθεί, Οι πιστώσεις των εξόδων θα πρέπει να προσαρµόζονται κάθε φορά σε συνάρτηση µε την πορεία υλοποίησης των εσόδων του προϋπολογισµού.

Υστερήσεις στο σκέλος των εσόδων θα πρέπει να µετατρέπονται σε αντίστοιχες µειώσεις στο σκέλος των εξόδων.

- Να εξοφλήσουν από ίδιους πόρους µέρος των υφιστάµενων κατά την 31/12/2011 ληξιπρόθεσµων υποχρεώσεων. Με σχετική εγκύκλιο ορίζεται ότι τα ταµειακά υπόλοιπα από το προηγούµενο έτος θα κατευθύνονται στην εξόφληση των υποχρεώσεων προηγούµενων ετών. Επιπλέον όλοι οι φορείς θα πρέπει να εξαντλήσουν τις δυνατότητες των προϋπολογισµών για να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις αυτές από έσοδα τρέχουσας χρήσης καθώς και από εξοικονόµηση πόρων κατά την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισµού τους.

- Να δεσµεύονται στη µη σώρευση νέων ληξιπρόθεσµων υποχρεώσεων.

Το Γ.Λ.Κ θα εξετάζει τα αιτήµατα των φορέων και την αξιολόγηση του εποπτεύοντος υπουργείου και εφόσον υφίσταται ανάγκη θα ζητά πρόσθετες διευκρινήσεις ή στοιχεία, διαβεβαιώσεις κλπ.

Στη συνέχεια θα µεταβιβάσει τις σχετικές πιστώσεις µέσω των προϋπολογισµών των υπουργείων. Οι πληρωµές θα πρέπει να γίνουν το συντοµότερο δυνατόν και το αργότερο εντός 30 ηµερών από τη λήψη της χρηµατοδότησης.

Οφειλές

Στα 5,867 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τα χρέη του Δημοσίου προς τρίτους τον Ιανουάριο έναντι 5,786 δισ.ευρώ τον Δεκέμβριο με το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων να προέρχεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ, τη μερίδα του λέοντος, σύμφωνα με τα μηνιαία ταμειακά στοιχεία των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης, που δεν έχουν εξοφληθεί μετά την παρέλευση 90 ημερών, μετά την ημερομηνία οφειλής, κατέχουν οι οφειλές των ταμείων που ανέρχονται σχεδόν στο 50% σχεδόν του συνολικού χρέους (2,8 δισ. ευρώ).

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων ανέρχονται στα 658
εκατ. ευρώ, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα 878 εκατ. ευρώ, των νοσοκομείων στα 1370δισ. ευρώ (από 1,281 δισ.ευρώ), ενώ οφειλές, ύψους 191 εκατ. ευρώ αναλογούν σε «λοιπά νομικά πρόσωπα».

Σε ότι αφορά στα υπουργεία, τις μεγαλύτερες οφειλές παρουσιάζει το
υπουργείο Εθνικής Αμυνας με 238 εκατ. ευρώ και Υποδομών και Μεταφορών με 137 εκατ. ευρώ.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:24 - 15 Μαρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.