ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Παραλάβαμε χάος στην Υγεία", λέει η πρώην υπ.Υγείας Μ.Ξενογιαννακοπούλου για τα νοσοκομειακά χρέη του ελλείμματος του 2009

09:47 - 21 Μαρ 2012 | Οικονομία
Στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν επί των ημερών της, για τον υπολογισμό των χρεών του ΕΣΥ και την αποπληρωμή τους, αναφέρθηκε η πρώην υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καταθέτοντας ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου αναγνώρισε πως τα προβλήματα του ΕΣΥ υπήρξαν διαχρονικά και δεν θέλησε να προβεί σε εκτιμήσεις για την αποτύπωση των χρεών των νοσοκομείων στο έλλειμμα, επί των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Στην κατάθεσή της η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε πως αναλαμβάνοντας το υπουργείο Υγείας, βρέθηκε σε ένα διοικητικό χάος, με επισχέσεις εργασίας και μισθοδοσίας στα μισά νοσοκομεία της χώρας, λόγω απλήρωτων εφημεριών και χρεών προς τους προμηθευτές. Είχε προηγηθεί, όπως ανέφερε, μια αποτυχημένη απόπειρα ρύθμισης των χρεών από πλευράς της κυβέρνησης της ΝΔ. «Αυτό που είχε επιτευχθεί λίγους μήνες πριν τις εκλογές, είναι ότι πληρώθηκαν περίπου 284 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως σε μικρότερους προμηθευτές» σημείωσε.

 

Τον Νοέμβριο του 2009, τα υπουργεία Υγείας και Οικονομίας, σύστησαν μία κοινή Επιτροπή για τον καθορισμό του ύψους του χρέους και την έναρξη ενός διαλόγου με τους προμηθευτές για διακανονισμό του. «Η συγκέντρωση των στοιχείων οδήγησε στην καταγραφή, ότι από 1/1/2005 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2009, το σύνολο του χρέους ήταν 6,3 δισ. ευρώ στρογγυλοποιημένο. Στις 5 Δεκεμβρίου, καταφέραμε μία πρώτη πληρωμή ενός μέρους αυτού του χρέους σε μετρητά, 1,105 δισ. ευρώ - κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς έδωσε μια ανάσα στη λειτουργία των νοσοκομείων και στην κανονική τους συνέχεια σε προμήθειες». Αυτή η πληρωμή, αφορούσε κυρίως τα έτη 2005, 2006 και ένα μέρος του 2007.

Υπογραμμίζοντας την σημασία του διακανονισμού που ακολούθησε (έκπτωση άνω του 15% και αποπληρωμή του υπολοίπου σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και μετρητά μέχρις ενός ποσού), η κ. Ξενογιαννακοπούλου υπογράμμισε πως ο διακανονισμός αυτός, υπήρξε ο τέταρτος στην ιστορία του ΕΣΥ: «Μία έγινε το 1997, αφορούσε 197 δις δραχμές. Η δεύτερη ρύθμιση χρεών του ΕΣΥ έγινε με νόμο το 2001, έκπτωση 3,5% και αφορούσε 355 δις δραχμές. Η τρίτη ρύθμιση έγινε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2004, αφορούσε 2,5 δις ευρώ με έκπτωση 3,5% και έτσι αυτή ήταν η τέταρτη ρύθμιση χρεών του ΕΣΥ που αφορούσε από 1/1/2005 μέχρι τις 31/12/2009».

 

«Μιλάμε μόνο για νόμιμα χρέη. Δεν μιλάμε ούτε για παρατυπίες, ούτε για παρανομίες. Μιλάμε, όπου υπήρχαν παραστατικά και δικαιολογητικά, με την πληρωμή κάτω από τον αυστηρό έλεγχο του Παρέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου 'ρα λοιπόν, υπήρχε ένας πλήρης έλεγχος και ως προς την πληρωμή και ως προς το νόμιμο και το τυπικό της δαπάνης» ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.