ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι πρώτες αναβαθμίσεις για ελληνικές μετοχές

00:24 - 27 Μαρ 2012 | Οικονομία
Οι πρώτες αναβαθμίσεις για ελληνικές μετοχές
Με εξαίρεση τις τράπεζες, οι ξένοι βλέπουν ΟΤΕ, ΜΕΤΚΑ (σε πρώτη φάση).

Υπάρχουν ακόμα τεχνικά σημάδια για ανάκαμψη της αγοράς και κίνηση για πιο ψηλά, αλλά οι συναλλαγές δεν το επιτρέπουν. Ο τζίρος στην αγορά έχει καταρρεύσει στα επίπεδα των 30 εκατ. ευρώ και πιο κάτω, με τις συναλλαγές ανά λεπτό να έχουν περιοριστεί στο 1/3 συγκριτικά με το προηγούμενο 15θήμερο και την ευφορία που προκάλεσε το PSI.

 

Οι ξένοι επενδυτές, όχι μόνο έχουν γυρίσει την πλάτη στις τράπεζες, αλλά δεν ασχολούνται καν. Ο τραπεζικός κλάδος ήταν η κατ' εξοχήν κινητήρια δύναμη της αγοράς.

 

Πλέον, με την αγορά να βρίσκεται στο σκοτάδι σε ό,τι αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα για τα οποία, όπως πρώτο έγραψε το «R» πηγαίνουν πίσω ένα μήνα και τις εκτιμήσεις για αυξήσεις κεφαλαίου προκειμένου να μην κρατικοποιηθούν σε τιμές χαμηλότερες έως και 50%, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στους «λάτρεις' του κλάδου.

 

Το ενδιαφέρον έχει περάσει στον εμποροβιομηχανικό κλάδο και στον ΟΤΕ, που έχει σηκώσει κεφάλι από τη στιγμή που γέμισε τα ταμεία του με 400 εκατ. ευρώ από την πώληση της θυγατρικής στη Σερβία και έπεισε ότι μπορεί να αναχρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις του. Η κίνηση στη μετοχή ξεκίνησε από την έκθεση της Alpha Finance, συμπεριλαμβάνοντας τον ΟΤΕ στα «αγαπημένα» της χαρτιά και κορυφώθηκε χθες με τη σύσταση αγοράς από την Citigroup και την τιμή στόχο των 4,5 ευρώ. Σημειωτέον, ότι η ΜΕΤΚΑ περιλαμβάνεται μέσα στην buy list της HSBC για τη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση της Ευρώπης.

 

Όσοι «παίζουν» τις τράπεζες, αναφέρουν χρηματιστές, είναι χρηματιστηριακές εταιρείες και αμοιβαία κεφάλαια που συνδέονται με τα πιστωτικά ιδρύματα.

 

Η ανάκαμψη αργεί, αναφέρουν χαρακτηριστικά και η επόμενη μέρα μοιάζει μακρινή, αφού μεσολαβούν οι εκλογές και το αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί να παραπέμψει σε ακυβερνησία, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

 

«Η έλλειψη άλλων εσωτερικών καταλυτών –θετικών ή αρνητικών», γράφει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης, «λειτουργεί υπέρ της αδράνειας θέτοντας αρκετό σκεπτικισμό ως προς την διάρκεια αυτής της περιόδου καθώς και την προέλευση των νέων εν δυνάμει εισροών στην εγχώρια αγορά. Ενα άλλο στοιχείο το οποίο έχει βοηθήσει στην γενικότερη «ψύξη» των συναλλαγών είναι η πιθανή παράταση που θα δοθεί στον τραπεζικό κλάδο σε ότι αφορά τις ανακοινώσεις του 12μήνου γεγονός το οποίο έχει περισσότερο αρνητική ανάγνωση αφού ο χρόνος που έχουν οι τράπεζες μπροστά τους για την ανακεφαλαιοποίηση σε συνάρτηση με το μέγεθος των κεφαλαίων και την δυνατότητα εξεύρεσης τους θεωρείται ασφυκτικός».

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τεχνικά ο Γενικός Δείκτης μετά την άνοδο της περασμένης Δευτέρας ενεργοποίησε εκ νέου σήμα αγοράς επιβεβαιώνοντας και την διάσπαση του κινητού μέσου των 30 ημερών. Το θετικό για τους αγοραστές είναι ότι η αγορά δεν φαίνεται πολύ διατεθειμένη να πληρώσει χαμηλότερα επίπεδα και οι απώλειες που έχουν σημειωθεί στον τραπεζικό κλάδο έχουν αναπληρωθεί από νέους πρωταγωνιστές που προέρχονται από τον εμποροβιομηχανικό χώρο. Υπάρχουν ακόμα περιθώρια για την υπέρβαση των 790 μονάδων η οποία δοκιμάστηκε χωρίς όμως να υπάρξει κάποια συνέχεια στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση»

 

.

Σύμφωνα με την Emporiki Bank, «αν και ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να είναι να είναι εγκλωβισμένος σε μια σφιχτή περιοχή που αρχίζει στις 750 και τελειώνει στις 790 μονάδες η επόμενη εκτόνωση του θα έχει εκκωφαντική ισχυ λόγω της μεγάλης χρονικής παραμονής σε σχετικά ίδια επίπεδα. Οι μεγάλες συσσωρεύσεις δίνουν μεγάλες κινήσεις και λόγω των τεχνικών σημάτων που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε ισχύ διατηρούμε την θετική άποψη για επαναπροσέγγιση των φετινών υψηλών έστω και αν οι τζίροι τώρα είναι κατώτεροι των τεχνικών προδιαγραφών που απαιτούνται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

 

Η ΑΧΕΠΕΥ σημειώνει ότι, «η στήριξη κλειδί προσδιορίζεται στις 740 μονάδες (ανοδική γραμμή τάσης τεσσάρων εβδομάδων Τ), καθώς ενδεχόμενη υποχώρηση σε χαμηλότερα επίπεδα, θα ήταν ένδειξη αδυναμίας να διατηρηθεί ο ανοδικός βηματισμός. Σε ενδεχόμενη απώλεια και της επόμενης στήριξης των 728-726 μονάδων, η εξέλιξη του όγκου των συναλλαγών θα καθορίσει αν η υποχώρηση θα εκτονωθεί στις στηρίξεις των 715 μονάδων και 700 μονάδων, ή θα επεκταθεί προς τις επόμενες των 693 μονάδων και 680 μονάδων.

 

Για να διαφοροποιηθεί η τεχνική εικόνα προς το θετικότερο, θα πρέπει να ξεπερασθούν οι 781 μονάδες (σε τιμές κλεισίματος), που παραμένει αντίσταση κλειδί για την βραχυχρόνια τάση, τονίζει η Εμπορική. Σε θετική εξέλιξη οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 797 μονάδες, 820-825 μονάδες (σημαντική) και 849 μονάδες (υψηλό έτους)».

 

 

Στ.Κ.Χαρίτος

 

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.