ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαγκριώτης: Μετά τις εκλογές οι έρευνες για ΑΠΕ σε Ιόνιο - Κρήτη

12:03 - 29 Μαρ 2012 | Οικονομία
«Μέχρι τον Ιούλιο το ελληνικό κράτος θα έχει τα πρώτα έσοδα από έρευνες για τις ΑΠΕ» δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Μετά τις εκλογές θα κατακυρωθεί ο διαγωνισμός για την ανάθεση των σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και την υποθαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

 

Μιλώντας σε συνέδριο, ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι συνιστά θέμα ηθικής τάξης να μην ληφθούν αποφάσεις για τις σεισμικές έρευνες, δύο με τρεις μέρες πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές. Το ίδιο, όπως είπε, θα γίνει με τη στελέχωση του κρατικού φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων έρευνας για υδρογονάνθρακες.

 

Γνωστοποίησε επίσης ότι μεγάλες και μεσαίες εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το σύνολο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Δηλαδή, για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο-Κρήτη και τους διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιωάννινα, Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο.

 

Σημείωσε δε ότι το κράτος θα εισπράξει, τους επόμενους δύο με τρεις μήνες, το πρώτο εκατομμύριο ευρώ από τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, από την πώληση των δεδομένων στις εταιρείες που θα προσέλθουν στο διαγωνισμό για τις τρεις περιοχές.

 

Απαντώντας σε ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί για την επιλογή των θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, στις οποίες θα γίνουν οι σεισμικές έρευνες, ο υφυπουργός Ενέργειας επισήμανε ότι ο χάρτης διαμορφώθηκε σε συνεργασία με τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας καθώς και με την ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΥΠΕΞ που διαπραγματεύεται τη χάραξη των ορόφων της ελληνικής ΑΟΖ.

 

Επανέλαβε, εξάλλου, ότι δεν θα μείνει ανεξερεύνητη καμία σπιθαμή ελληνικού εδάφους ή θαλάσσιας περιοχής όπου η χώρα ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα, καθώς και ότι, σε βάθος δεκαπενταετίας, η Ελλάδα μπορεί να καλύπτει έως και το 30% των αναγκών της σε υδρογονάνθρακες από εγχώριες πηγές.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.