ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Απελευθερώνονται» οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από το 2013

13:45 - 09 Απρ 2012 | Οικονομία
«Απελευθερώνονται» οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από το 2013
Δύο σενάρια για την απελευθέρωση των τιμολογίων στη χαμηλή τάση, που αφορούν δηλαδή οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές, και τα οποία από τον Ιανουάριο του 2013 -στο πλαίσιο του μνημονίου- παύουν να ρυθμίζονται από το κράτος, προανήγγειλε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου, στη διάρκεια απολογιστικής συνέντευξης που έδωσε για το έργο του στο υπουργείο.

Την ίδια στιγμή, έστειλε μήνυμα προς τη ΔΕΗ να επανεξετάσει τις αυξήσεις τιμολογίων που έκανε στη μέση και υψηλή τάση, δύο κατηγορίες που έχουν απελευθερωθεί και οι αναπροσαρμογές έχουν πάψει να ρυθμίζονται από  το κράτος, καλώντας την να προσαρμοστεί στις υποδείξεις που της έχει κάνει για το θέμα η ΡΑΕ, και να διαμορφώσει τις τιμές της χαμηλότερα.

 

«Για τη μέση και υψηλή τάση, τα τιμολόγια είναι μεν ελεύθερα, ωστόσο θα πρέπει η ΔΕΗ να συνυπολογίσει ότι σε μια τόσο δύσκολη εποχή, δεν μπορεί να επιβαρύνεται το κόστος των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.

 

 

Όσο για την υποχρέωση απελευθέρωσης των τιμολογίων χαμηλής τάσης (για τις ευπαθείς ομάδες θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη), απορρέει από το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Σύμφωνα με αυτό, μέχρι το β’ 6μηνο του 2013, τα τιμολόγια χαμηλής τάσης θα πρέπει να αντανακλούν πλήρως το κόστος παραγωγής του ρεύματος, δηλαδή να είναι κοστοβαρή, ενώ – με βάση πάντα το μνημόνιο- μέσα στο 2012 η κυβέρνηση πρέπει να έχει καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η εν λόγω προσαρμογή.

 

Υπενθυμίζεται ότι στη μέση τάση, (εμπορικά καταστήματα, σούπερ-μάρκετ, βιοτεχνίες), και στην υψηλή τάση (ενεργοβόρες βιομηχανίες), τα τιμολόγια έχουν ήδη απελευθερωθεί.

 

 

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση επεξεργάζεται μελέτη, και αυτό που εξετάζεται η απελευθέρωση να γίνει είτε χρονικά (π.χ. σε δύο 6μηνα), είτε ανάλογα με το προφίλ και την κατηγορία κάθε καταναλωτή (π.χ. πρώτα για τους επαγγελματικούς, μετά για τους οικιακούς καταναλωτές).

 

Σε ερώτηση για το αν το υπουργείο εξετάζει να υιοθετήσει την πρόταση της ΡΑΕ για ανά 6μηνο αναπροσαρμογή των τιμολογίων, απάντησε «δεν έχουμε αντίρρηση», για να προσθέσει πως «αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε αυξήσεις στα τιμολόγια μέσα στο 2012». Πρόκειται πάντως για απάντηση που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και νέων αυξήσεων εντός του έτους.

 

 

 

 

 «Η ΔΕΗ να ξαναδεί τα τιμολόγια μέσης τάσης»



Ειδικά για τις κατηγορίες εκείνες των τιμολογίων τις οποίες δεν ρυθμίζει πλόεν το κράτος, αλλά η ΔΕΗ, δηλαδή τας τιμολόγια υψηλής και μέσης τάσης, ο υπουργός άσκησε κριτική στη διοίκηση της ΔΕΗ, λέγοντας «καταβάλλουμε προσπάθειες να μην υπάρξει επιβάρυνση στις επιχειρήσεις».

 

Ειδικά για την υψηλή τάση, υπενθύμισε ότι η ΡΑΕ έχει ζητήσει από τη ΔΕΗ να αναπροσαρμόσει τα προτεινόμενα τιμολόγιά της με βάση τις παρατηρήσεις της , για να προσθέσει «καλό είναι η ΔΕΗ να λάβει σοβαρά υπόψιν αυτά που της λέει η ΡΑΕ».

 

Ειδικά για τα τιμολόγια της μέσης τάσης, που έχουν απελευθερωθεί από την 1η Φεβρουαρίου και η ΔΕΗ επέβαλε διψήφιες αυξήσεις στους πελάτες της, είπε ότι «καλό θα ήταν να ξαναδούμε τα τιμολόγια αυτά». Για να προσθέσει «εκφράζω τις ανησυχίες μου ως εποπτεύων υπουργός για το υψηλό ενεργειακό κόστος, και παρακολουθώ με προσοχή την παρέμβαση της ΡΑΕ που είναι αρμόδια γι αυτά τα θέματα».

 

 

 

Τι είπε για αποκρατικοποίηση ΔΕΗ



Στα άλλα ενεργειακά μέτωπα, και ειδικά για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, είπε ότι αναμένεται μετά το Πάσχα να εκδοθεί από την Κομισιόν η τελική απόφαση για τις πωλήσεις των 4 λιγνιτικών μονάδων (χωρίς να τις ονομάσει), ενώ ταυτόχρονα ο σύμβουλος της αποκρατικοποίησης της επιχείρησης εξετάζει εναλλακτικές επιλογές που περιλαμβάνουν την πώληση υδροηλεκτρικών και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα δίκτυα., με το σενάριο της πώλησης ποσοστού της εταιρείας να απομακρύνεται λόγω χαμηλών αποτιμήσεων στο Χ.Α.

 

 

 

Σε 2 φάσεις το «Ήλιος»



Σχετικά με το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ ανακοίνωσε ότι αυτό θα υλοποιηθεί πιθανότατα σε 2 φάσεις. Η α’ φάση, από το 2016 μέχρι το 2018, με ένα συγκεκριμένο μηχανισμό στήριξης των τιμών από τη χώρα που θα αγοράζει το παραγόμενο ηλιακό ρεύμα στην Ελλάδα, και η β’ φάση, μετά το 2018, όπου η τιμή θα είναι ελεύθερη.

 

Επίσης είπε ότι θα ξεκινήσει ταχύτερα η υλοποίησης ενός πρώτου πιλοτικού μέρους του έργου, ισχύος αρκετών εκατοντάδων MW.

 

 

 

Ταρίφες ΑΠΕ



Αναφορικά με τις ΑΠΕ τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στις ισχύουσες ταρίφες, προσθέτοντας ότι το υπουργείο έχει ολοκληρώσει τη διαβούλευση και θα ανακοινώσει το πόρισμα της επιτροπής που συστήθηκε με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της αγοράς για την αναμόρφωση του συστήματος στήριξης της «πράσινης ενέργειας».

 

 

 

Έρευνες πετρελαίου- αέριου



Τέλος, για τους υδρογονάνθρακες ανακοινώθηκε ότι έχουν κληθεί οι εταιρείες που κατέθεσαν προσφορές για τα σεισμικά προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση των συμβάσεων και εκτιμάται ότι σε διάστημα 15-20 ημερών το υπουργείο θα μπορεί να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.

 

Ωστόσο, σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, είναι πιθανό οι ανακοινώσεις να γίνουν από την επόμενη κυβέρνηση. Αυτό θα γίνει και για τις διαδικασίες “open door” (Κατάκολο, Ιωάννινα, Πατραϊκός).

Τελευταία τροποποίηση στις 13:48 - 09 Απρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.