ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

JPMorgan: H ευρωζώνη, φλέγεται

08:02 - 28 Απρ 2012 | Οικονομία
JPMorgan: H ευρωζώνη, φλέγεται
Όπως σημειώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co, κ. Jamie Dimon, η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, με τις επιχειρήσεις να εμφανίζουν ισχυρή ρευστότητα, έχοντας ξεπεράσει τα χειρότερα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, την στιγμή που η Ευρώπη και ειδικά η ευρωζώνη, φλέγονται.

Ο αναλυτής επισημαίνει ότι οι αμερικανκοί καταναλωτές είναι σε δυσχερή και ευάλωτη θέση. Οι αποταμιεύσεις έχουν μειωθεί σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα, οι τιμές των κατοικιών συνεχίζουν να πέφτουν, αλλά η εικόνα της αγοράς εργασίας είναι κακή και οι τιμές της βενζίνης είναι περίπου το 20% υψηλότερα από τα χαμηλά Δεκεμβρίου - και αυξάνονται.

Επίσης, η οικονομία της Κίνας σίγουρα «προσγειώνεται», τα μέτρα της χώρας για τη διευκόλυνση της νομισματικής πολιτικής είναι «πολύ πίσω» από τις προσδοκίες της αγοράς και η χώρα βρίσκεται σε μεταβατική φάση από το 10% της οικονομικής ανάπτυξης, στο 7% φέτος και ίσως έως 5% τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια .

Σε ότι αφορά τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, ο ίδιος δεν εκτιμά

Ο κ. Dimon επισημαίνει πως η εταιρική Αμερική βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, αφού τόσο οι συνθήκες ρευστότητας όσο και των κεφαλαίων, είναι εντυπωσιακά βελτιωμένες, ενώ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η μεγάλη μηχανή του αμερικάνικου επιχειρηματικού κόσμου έχει βάλει και πάλι μπρος.

Την ίδια στιμγή, ο CEO της JP Morgan δηλώνει ότι η αμερικάνικη ανάκαμψη πιθανώς θα μπορούσε να ήταν ταχύτερη, εάν δεν υπήρχε το θέμα της πολιτικής για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, το οποίο και ενίσχυσε την αβεβαιότητα των επενδυτών. Όπως τονίζει, αυτό ακριβώς είναι που επιβράδυνε δραματικά την ανάκαμψη.

Πάραλληλα, ο κ. Dimon της JP Morgan δήλωσε ότι διαφωνεί με την πρόταση του Προέδρου της Federal Reserve στο Ντάλας, κ. Richard Fisher, να διαλυθούν δηλαδή οι μεγαλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ, καθώς οι αμερικάνικες τράπεζες χρειάζονται μέγεθος και ισχύ για να ανταγωνιστούν με τα μεγαθήρια από την Κίνα, την Ευρώπη και τη Βραζιλία. Οι ΗΠΑ χρειάζονται μεγάλες τράπεζες, όπvς σημειώνει, .ωστόσο, τα «ελλιπή» ιδρύματα θα πρέπει να αφεθούν να καταρρεύσουν χωρίς διασώσεις, ενώ πρόσθεσε ότi το μότο «πολύ μεγάλο για να αποτύχει» ( too big to fail ), πρέπει να πάψει να υπάρχει. Ο κ. Dimon επισημαίνει παράλληα ότι η Κίνα λίγο-πολύ θα καταφέρει να εκπληρώσει τους στόχους της για την ανάπτυξη, τουλάχιστον στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, αφού η διαχείριση της οικονομίας της χώρας είναι «πολύ προσεκτική».

Από την άλλη μεριά, η Ευρώπη παραμένει σε κρίση, και για να μπορέσει η περιοχή να βγει από τα δεινά που την σφυροκοπούν τους τελευταίους πολλούς μήνες, η Ιταλία και η Ισπανία πρέπει να θεσπίσουν μέτρα λιτότητας και ανάπτυξης , τα οποία να πείσουν τους επενδυτές.

Σε ότι αφορά ειδικά την περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Dimon υπογραμμίζει πως εάν η χώρα είχε κηρύξει deafault όταν τα προβλήματα του χρέους της έγιναν σαφή, δεν θα ήταν ένα τόσο σοβαρό και τεράστιο θέμα για τις αγορές και την ευρωζώνης. Ωστόσο, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν «καταστροφική», καθώς θα είχε αδιαμφισβήτητα ως αποτέλεσμα το να χτυπηθούν από τις αγορές και να γονατίσουν, τόσο η Ιταλία όσο και η Ισπανία.

Επίσης, όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, θα έσπερνε την σύγχυση μεταξύ των επενδυτών και των επιχειρήσεων που θα προσπαθούσαν να εκτιμήσουν κατά πόσον οι συμβάσεις θα πρέπει να τιμολογούνται σε ευρώ ή σε τοπικό νόμισμα. Όταν αποφασίσει η ΕΕ να αναδιαρθρώσει τη συνθήκη του ευρώ, θα πρέπει να καταστρώσουν ένα τέτοιο πλάνο ώστε να επιτρέπεται μια ομαλή έξοδος, τονίζει χαρακτηριστικά.



Soros: Μπήκαμε σε μία θανατηφόρο φάση της κρισης

 

 

Από την μεριά του, ο κ. George Soros, προειδοποιεί ότι η κρίση του ευρώ εισήλθε απλώς σε μία «λιγότερο ευμετάβλητη, αλλά πιο θανατηφόρο φάση». Όπως επεσήμανε, κρίση της ευρωζώνης σε καμία περίπτωση δεν έχει περιοριστεί και μάλιστα πρόσφατα έχει λάβει μια στροφή προς το χειρότερο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαλλαγμένη από το ενδεχόμενο μάις νεάς πιστωτικής κρίσης, μέσω των δύο πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης των τραπεζών στις οποίες πρπέβει το προηγούμενο διάστημα, βοήθησε στην πυροδότηση ενός ισχυρού ράλι στα χρηματιστήρια, το οποίο ωστόσο απέκρυψε την υποκείμενη επιδείνωση της κρίσης. Οι θετικές συνέπειες των LTROs στις αγορές έχουν πλέον τελειώσει, σημειώνει.

Όπως τονίζει ο Soros, τα θεμελιώδη προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί. Το χάσμα μεταξύ των πιστωτριών χωρών και των χωρών-οφειλετών, συνεχίζει να μεγαλώνει. Η κρίση έχει εισέλθει σε μία λιγότερο ευμετάβλητη μεν φάση, αλλά πολύ πιο πιο θανατηφόρο.

Ο Soros υποστηρίζει ότι «κατά την έναρξη της κρίσης, της ευρωζώνης η διάλυση ήταν αδιανόητη επειδή όλα τα οικονομικά των χώρών ήταν τόσο βαθιά αναμεμιγμένα και συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Αλλά χάρη στα LTROs και την αποστροφή των χωρών από τις διεθνείς αγορές ομολόγων, ο Soros εκτιμά ότι μέσα σε λίγα χρόνια, η διάλυση της ευρωζώνης θα καταστεί δυνατή χωρίς να ακολουθήσει η κατάρρευση - αλλά θα αφήσει τις κεντρικές τράπεζες των πιστωτριών-χωρών με μεγάλες θέσεις στα ομόλογα της περιοχής, που θα είναι δύσκολο να τα επιβάλουν στις κεντρικές τράπεζες των χωρών-οφειλετών.

Marc Faber : Διόρθωση ή νέα bear market στις αγορές

Οι αμερικανικές μετοχές βρίσκονται στο ξεκίνημα μιας πολύ πιο σοβαρής διόρθωσης και ενδεχομένως μίας νέας bear market, προειδοποιεί ο μεγαλοεπενδυτής Marc Faber προσθέτοντας πως, ωστόσο, ένας νέος κύκλος τυπώματος χρήματος από την Fed, θα μπορούσε να περιορίσει τις απώλειες του δείκτη-βαρόμετρου των διεθνών αγορών, του S&P 500.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα και εκδότη της γνωστής ανάλυσης «Gloom, Boom and Doom», και γκουρού των αγορών, οι τεχνικές ενδείξεις της αγοράς είναι καταστροφικές τις τελευταίες εβδομάδες. Ο αριθμός των μετοχών που σημειώνουν νέα υψηλά έχει μειωθεί, οι όγκοι συναλλαγών είναι εξαιρετικά χαμηλοί και οι πωλήσεις των insiders μόλις σημείωσαν νέο ρεκόρ.

Όπως υπογραμμίζει, η αδυναμία των μετοχών των οποίων η πορεία είναι έντονα συνδεδεμένη με την πορεία της οικονομίας, όπως αυτές των κλάδων ορυχείων και βιομηχανίας, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως γενικότερα, οι απόψεις του Marc Faber, o oποίος είναι γνωστός contrarian, έρχονται σε αντίθεση με εκείνες του Byron Wien, γνωστού στρατηγικού αναλυτή της Blackstone. Σύμφωνα με τον Wien, η bull market στις μετοχές θα συνεχιστεί σε όλη την διάρκεια του 2012, παρά το ήδη ισχυρό ράλι που καταγράφηκε τους πρώτους μήνες του έτους, καθώς οι απαισιόδοξοι σύντομα θα αλλάξουν γνώμη, η οικονομία θα βελτιωθεί και όλο και περισσότερες εταιρείες θα ακολουθήσουν την μερισματική πολιτική της Apple, δίνοντας φέτος μερίσματα. ‘Οπως είχε τονίσει, σε σημείωμά του προς τους πελάτες της Blackstone, o S&P 500 εύκολα θα αγγίξει τις 1500 μονάδες.

O Marc Faber είχε προειδοποιήσει για μία νέα bear market στις 3 Αυγούστου του 2011, όταν ο δείκτης S&P 500 βρισκόταν στις 1.254 μονάδες. Αν και η αγορά δεν μπήκε σε bear market - που ορίζεται ως πτώση από 20% και πάνω από τα πρόσφατα υψηλά ), υποχώρησε ωστόσο κατά 14%, τις εβδομάδες που ακολούθησαν αυτήν την πρόβλεψή του, φτάνοντας στο χαμηλό των 1074 μονάδων τον Οκτώβριο.

Αυτή τη φορά ο Faber εμφανίζεται πιο προσεκτικός στο να προειδοποιήσει ευθέως για bear market, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο να σηεμειωθεί. Όπως επισημαίνει, ο ίδιος δεν έχει short θέσεις στον S&P 500 αυτήν την στιγμή, καθώς είναι πεποισμένος ότι θα υπάρξει άλλος ένας γύρος ποσοτικής χαλάρωσης από την Fed, το γνωστό Q3, κάτι το οποίος θα περιορίσει την πτώση των αγορών. Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος των θέσεών του αυτήν την στιγμή είναι στη ρευστότητα και όχι στις μετοχές.

Παράλληλα, ο μεγαλοεπενδυτής, ο οποίος το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετία ήταν απόλυτος ταύρος του χρυσού, και διατηρεί περίπου το 25% των θέσεων του στα πολύτιμα μέταλλα, προειδοποιεί για διόρθωση των τιμών του χρυσού, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος είναι bearish απέναντι στο πολύτιμο μέταλλο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου άγγιξε το ρεκόρ των 1921 δολαρίων η ουγγιά.

Και αυτή η άποψη του Feaber, έρχεται σε αντίθεση με την άποψη των αναλυτών για τον χρυσό, αφού πριν μερικές ημέρες η Macquarie Private Wealth συμβουλεψε τους επενδυτές να αγοράσουν χρυσό άμεσα γιατί θα εκτοξευθεί στα 2250 δολάρια η ουγγιά, ενώ η Goldman Sachs επεσήμανε πως η τρέχουσα τιμή του χρυσού είναι εξαιρετικά χαμηλή και προέβλεψε ότι θα αγγίξει τα 1785 δολάρια η ουγγιά μέσα τους επόμενους 3 μήνες, ενώ στο επόμενο εξάμηνο θα εκτοξευθεί στα 1840 δολάρια και στα τέλη του 2012 θα κλείσει στα 1,940 δολάρια η ουγγιά.



Nomura Securities: Διόρθωσης… συνέχεια

 

 

Η Nomura Securities, προειδοποιεί ότι οι διεθνείς αγορές θα σημειώσουν περαιτέρω διόρθωση της τάξης του 10% στο δεύτερο αυτό τρίμηνο, τονίζοντας πως μακροπρόθεσμα οι τιμές των μετοχών μπορεί να πέσουν ακόμα χαμηλότερα.

Σύμφωνα με τον Bob Janjuah, επικεφαλής κατανομής περιουσιακών στοιχείων της Nomura Securities, γνωστό για την bearish άποψή του, αν και μια συστημική κρίση στη ζώνη του ευρώ έχει αποφευχθεί, η περιοχή ήταν και είναι σε τόσο κακή κατάσταση ώστε δεν αναμένεται να συμβάλει στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη για τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, και η εικόνα θα μπορούσε να γίνει "πολύ χειρότερη", εάν η Ισπανία ακολουθήσει τα χνάρια της Ελλάδας.

Οπως σημειώνει,

τώρα που έχουμε αφήσει πίσω μας τη συστημική κρίση στη ζώνη του ευρώ, είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλο και περισσότερους συμμετέχοντες στην αγορά, ότι ουσιαστικά έχουμε ανταλλάξει απλώς μια δραματικού σχήματος V κατάρρευση που θα ακολουθηθεί από την ανάκαμψη, με μια μακροχρόνια περίοδο της ισχνής ανάπτυξης.

Στις ΗΠΑ, όπου σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η ανάκαμψη εδραιώνεται, και υποστηρίζουν ότι η ανοδική τάση θα συνεχιστεί, ο κ. Janjuah πιστεύει ότι εποχιακές καιρικές συνθήκες και παράγοντες έχουν ωθήσει τεχνητά τα οικονομικά στοιχεία τους τρεις με τέσσερις τελευταίους μήνες, αλλά έχουν πλέον τελειώσει. Εστι, βλέπει πως η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό της τάξης του 1,5% αυτό το έτος σε σύγκριση με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις του 2,5%.

ότι η Federal Reserve και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προβούν σε οποιοδήποτε περαιτέρω QE, ωστόσο η ΕΚΤ ενδέχεται να το τολμήσει εάν δει την Ισπανία να οδεύει προς την κατάρρευση.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:03 - 29 Απρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.