ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστές: Το κακό κλίμα εκτονώνεται με πτώση 20 - 25%

00:32 - 08 Μαϊ 2012 | Οικονομία
Χρηματιστές: Το κακό κλίμα εκτονώνεται με πτώση 20 - 25%
Οι αγορές και το Χ.Α. θέλουν κυβέρνηση. Aντιμέτωπες με τον εφιάλτη είναι οι αγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, φού περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία δύο χρόνια που κρατάει η περιπέτεια του Μνημονίου, η χώρα δεν έχει βρεθεί πιο κοντά στην χρεοκοπία και την ολοκληρωτική κατάρρευσή της.

Με τους ξένους αναλυτές και παρατηρητές προς το παρόν να διατυπώνουν ψύχραιμα σχόλια, οι ξένοι αναμένουν να δουν αν πρώτ' απ' όλα θα σχηματιστεί κυβέρνηση στη χώρα μας, αν θα έχουν συνομιλητή για την εφαρμογή και τα παζάρια του μνημονίου ή θα τραβήξουν τον σωλήνα.

 

Για του λόγου το αληθές λίγο πριν από το κλείσιμο - κατάρρευσης του Χ.Α., έγινε γνωστό μέσω Reuters ότι η τρόικα υπενθυμίζει πως τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας «αντέχουν» μέχρι τα μέσα Ιουνίου και πως για τη νέα δόση θα πρέπει να έχουν υπουργούς και κυβέρνηση για να συνομιλήσουν. Δηλαδή, σύμφωνα με την αγορά, αν προκηρυχθούν επαναληπτικές εκλογές είτε για τις 10, είτε για τις 17 Ιουνίου, η χώρα θα βιώσει τον εφιάλτη της στάσης πληρωμών, έστω και προσωρινά!

 

Και η προειδοποίηση αυτή δεν έχει σημασία ότι προέρχεται από το ΔΝΤ, υποστηρίζουν οι Έλληνες αναλυτές, όσο από το ότι η χώρα μπαίνει σε μία ατέρμονη διαδικασία εκλογολογίας που αναδεικνύει την πολιτική αστάθεια και πρωτίστως την ακυβερνησία. Όλα τα μέτωπα, υπενθυμίζουν παράγοντες της αγοράς, είναι ανοιχτά.

 

Τα 6,5 δισ. ευρώ, η επόμενη δόση δηλαδή για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που αναμένεται τον Ιούνιο και μέσα στην επόμενη προεκλογική περίοδο, αν τελικά τα κόμματα δεν τα βρουν, στην περίπτωση που δεν έρθει, θα αποστερήσει ζωτρικής σημασίας ρευτότητα. Την ερχόμενη Τρίτη δε, γίνεται ένα ζωτικής σημασίας crash test με το ομόλογο ύψους 450 εκατ. ευρώ που λήγει. Θα υπάρχει κυβέρνηση για να πληρώσει;

 

Το ανησυχητικό είναι ότι την πραγματιοκότητα αυτή , τη γνωρίζουν και οι ξένες κυβερνήσεις και βεβαίως οι αγορές. Οι οποίες μπορεί να χώνεψαν την εκλογή Ολάντ στη Γαλλία, αλλά δεν «χωνεύουν» με τίποτα το γεγονός ότι η ψήφος διαμαρτυρίας των Ελλήνων βάζει σε κίνδυνο το σύνολο της ευρωπαίκής συνποχής, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.

 

FXCM

 

 

Σύμφωνα με την FXCM, «τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία και την Ελλάδα τάραξαν τα νερά των αγορών και ανέτρεψαν τα δεδομένα στην Ευρωζώνη, προκαλώντας ένα νέο κύμα ρευστοποιήσεων στα assets που συνδέονται με το ρίσκο. Οι κεφαλαιαγορές παγκοσμίως βρέθηκαν σε κλοιό ισχυρών πιέσεων με το δολάριο να ευνοείται ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.

 

Οι όποιες ελπίδες για νέα δημοσιονομικά μέτρα στη Γαλλία και την Ελλάδα εξανεμίζονται καθώς οι νέες κυβερνήσεις που θα προκύψουν το πιθανότερο να απορρίψουν τη δημοσιονομική συνθήκη εκτός αν αυτή περιλαμβάνει μέτρα προώθησης της ανάπτυξης.Το ευρώ έχασε τη στήριξη στο 1,3000 έναντι του δολαρίου και είναι πιθανό να παραδοθεί σε νέες απώλειες τις επόμενες ημέρες προς τα χαμηλά του 2012 στο 1,2620. Προς το παρόν, οι βραχυπρόθεσμες τεχνικές ενδείξεις στηρίζουν μια πώληση του ενιαίου νομίσματος στην άνοδο παρά σε μια νέα πτώση».

 

Aγορά

 

 

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης σε σχολιό του τονίζει πως, «η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος κάθε άλλο παρά αίσθηση πολιτικής σταθερότητας φαίνεται να δημιουργεί επιτείνοντας την αβεβαιότητα και την επιφυλακτικότητα στην εγχώρια αγορά. Η πίεση δεν θα εκτονωθεί εφόσον δεν διαφανεί άμεσα κάποια διέξοδος στην ακυβερνησία που είναι πιθανό να προκύψει από την διαδικασία ανάθεσης των εντολών διερεύνησης σχηματισμού κυβέρνησης. Η μεταβλητότητα επανέρχεται στην Ελληνική αγορά -και όχι μόνο- και αυτή την φορά θα έχει διάρκεια και αρκετές μονάδες διακύμανσης σε επίπεδο Γενικού Δείκτη θέτωντας τέλος σε ένα σκηνικό αναμονής αρκετών εβδομάδων.

 

Συνήθως πιέσεις αυτής της μορφής εκτονώνονται σε επίπεδα 20% - 25% χαμηλότερα από το σημείο αφετηρίας των γεγονότων. Ωστόσο», σύμφωνα με τον ίδιο, «χρειάζεται αρκετή υπομονή, ψυχραιμία και πειθαρχία ακόμα και σε βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια προκειμένουν να έχουν πετυχημένο συγχρονισμό με την αγορά αναζητώντας το σημείο ανάδρασης του Γενικού Δείκτη.

 

Αυστηρό επίπεδο περικοπής ζημιών, γρήγορα αντανακλαστικά και πολύ στενή παρακολούθηση των εξελίξεων πρέπει να αποτελούν βασικές προτεραιότητες όσων αποφασίσουν να εκμεταλευθούν τις αυξημένες διακυμάνσεις των επόμενων διακυμάνσεων. Η προσέγγιση μας στην ελληνική αγορά θα παραμείνει επιφυλακτική όσο το πολιτικό περιβάλλον είναι ρευστό καθώς αναστέλλονται σημαντικές διαδικασίες που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις και τους όρους αναχρηματοδότησης των τραπεζών».

 

Στ.Κ.Χαρίτος


[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.