ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκίνησε το θρίλερ των δόσεων

01:07 - 10 Μαϊ 2012 | Οικονομία
Ξεκίνησε το θρίλερ των δόσεων
Πάνε πίσω και οι αποκρατικοποιήσεις.

Σε τραγικό αδιέξοδο έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, αφού η δόση των 5,2 δισ. ευρώ μπορεί να ήταν προγραμματισμένη, αλλά οι επόμενες, δηλαδή τα 29 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβληθούν εντός του θέρρους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για πληρωμή ομολόγων δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα καταβληθούν, μετά μάλιστα και τις χθεσινές απειλές από την Ε.Ε. και την Γερμανία.

 

Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στην ήδη ζοφερή οικονομική πραγματικότητα, δηλαδή να μην υπάρχει δυνατότητα πληρωμής μισθών και συντάξεων του Δημοσίου, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει στα... κάγκελα την κοινωνία.

 

Τα ποσά των επόμενων δόσεων ύψους 29 δισ. ευρώ που αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι θεωρούνται απαραίτητα όχι μόνον για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά για την εξυπηρέτηση των ταμειακών αναγκών του κράτους, αλλά και την εξόφληση των οφειλών του δημοσίου προς τρίτους που ξεπερνούν τα 6,3 δισ. ευρώ και θεωρούνται απαραίτητα για το ξεκίνημα της αναπτυξιακής διαδικασίας.

 

Στο κρίσιμο διάστημα των διερευνητικών επαφών εμπίπτει επίσης η συνέχιση της διαδικασίας της μεταφοράς μιας σειράς από περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου στο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Με απόφαση της διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, μεταφέρθηκαν μιά εβδομάδα πριν τις εκλογές μετοχές των εταιρειών ΟΔΙΕ ,ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΔΕΠΑ, της ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, ΔΕΗ, ΤΤ. ΑΤΕ, ΕΛΠΕ, ΛΑΡΚο και Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ειδικά για την ΕΥΔΑΠ, το Ταμείο διευκρινίζει ότι η αποκρατικοποίηση της εταιρείας δεν αφορά σε πώληση παγίων περιουσιακών στοιχείων, αλλά την ανάθεση -κατόπιν διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού - της διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, στον φορέα εκείνον που θα προσφέρει μεγαλύτερο τίμημα στο Ελληνικό Δημόσιο, θα μεταφέρει καλύτερη τεχνογνωσία και θα εξασφαλίσει την άριστη ποιότητα υπηρεσιών στον ελληνικό λαό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.