ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με δύο φωνές η Γερμανία...

14:09 - 11 Μαϊ 2012 | Οικονομία
Με δύο φωνές η Γερμανία...
Από τη μία οι Βέστερβέλε και Σόιμπλε που απειλούν με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και από την άλλη οι σύμβουλοι της Μέρκελ που θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξει ευελιξία στο πρόγραμμα της χώρας μας.

Καρότο και μαστίγιο για την Ελλάδα από τη Γερμανία. Από τη μία τα 'γεράκια' Βεστερβέλεκαι Σόιμπλε μιλούν ανοιχτά πια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και από την άλλη, οι οικονομικοί σύμβουλοι της Μέρκελ, όπως ο Μπόφινγκερ που θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στις χώρες που έχουν δημοσιονομικά προβλήματα, για την τακτοποίησή τους.

 

 

 

Η Ευρώπη πρέπει να επιτρέψει στις υπερχρεωμένες χώρες μεγαλύτερη ευελιξία για την εξυγίανση των οικονομικών τους και να μην επιβάλλει "αποταμιεύσεις μέχρι θανάτου", φέρεται να δήλωσε ο Γερμανός οικονομικός σύμβουλος Ρeter Bofinger την Παρασκευή. "Λειτουργούμε πάρα πολύ προ-κυκλικά, το πρόβλημα που έχουν οι υπερχρεωμένες χώρες είναι ότι αποταμιεύουν μέχρι θανάτου", δήλωσε ο Bofinger, ένας εκ των πέντε σοφών της Γερμανίας και σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων της γερμανικής κυβέρνησης, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard. "Θα πρέπει να το σταματήσουμε αυτό, ακόμη και αν συνεπάγεται υψηλότερα ελλείμματα βραχυπρόθεσμα". Ο Bofinger πρότεινε αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, όπου θα περιλαμβάνεται για παράδειγμα μείωση των στόχων για την ανεργία στους νέους. Προειδοποίησε μάλιστα ότι σε περίπτωση που παγώσουν οι δόσεις προς την Ελλάδα, θα υπάρχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις.

 

Σόιμπλε

 

«Η Ευρωζώνη θα μπορούσε ενδεχομένως να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας» υποστηρίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα Rheinische Post και επισημαίνει ότι η Ευρωζώνη είναι σήμερα πιο ανθεκτική από ό,τι πριν από δύο χρόνια.

 

 

«Τα τελευταία δύο χρόνια μάθαμε πολλά και εγκαταστήσαμε μηχανισμούς προστασίας. Ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχει μειωθεί. Η Ευρωζώνη στο σύνολό της είναι πιο ανθεκτική» δηλώνει ο κ. Σόιμπλε και καλεί για μία ακόμη φορά την Ελλάδα να υλοποιήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της.

 

Τα κράτη της Ευρώπης και οι ιδιώτες πιστωτές ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωροι προς την Ελλάδα. Κάναμε ό,τι είναι δυνατό. Η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει ότι από την πλευρά της πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Είναι επικίνδυνο να παραπλανάς τους πολίτες λέγοντάς τους ότι υπάρχει άλλος, πιο εύκολος δρόμος, μέσω του οποίου η Ελλάδα θα μπορούσε να εξυγιανθεί, αποφεύγοντας κάθε σκληρό μέτρο. Αυτό είναι ανοησία» καταλήγει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.


Βεστερβέλε

 

Την ίδια ώρα σαφέστατη προειδοποίηση για διακοπή της στήριξης προς την Ελλάδα απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας. Μιλώντας ενώπιον της Budestag, o Guido Westerwelle δήλωσε πως «το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη βρίσκεται στα δικά της χέρια.

 

«Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και θα το κάνουμε. Η Ελλάδα όμως, θα πρέπει να είναι έτοιμη να δεχθεί βοήθεια. Εάν η Ελλάδα αποκλίνει από το συμφωνηθέντα δρόμο των μεταρρυθμίσεων, τότε η πληρωμή των επόμενων δόσεων στήριξης δεν θα είναι εφικτή. Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος» δήλωσε.

 

Ως προς την πορεία της ευρύτερης ευρωπαϊκής πολιτικής, ο κ. Westerwelle φάνηκε διαλλακτικός. Λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Francois Hollande στο Βερολίνο, ο Γερμανός ΥΠΕΞ παρουσίασε σχέδιο έξι σημείων για το «σύμφωνο ανάπτυξης» τονίζοντας ότι και η Γερμανία θέλει να επικεντρωθεί η ευρωπαϊκή πολιτική στην ανάπτυξη, αλλά όχι εάν αυτό συνεπάγεται αύξηση των δαπανών.

 

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θέλουμε επίσης να επικεντρωθούμε και στην ανάπτυξη» «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να δαπανήσει περισσότερο από πριν, αλλά πρέπει να χρησιμοποιήσει την ισχύ της με καλύτερο τρόπο από ότι έχει κάνει μέχρι τώρα»

Τελευταία τροποποίηση στις 14:12 - 11 Μαϊ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.