ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυστρία: «Δε θέλουμε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη»

13:18 - 15 Μαϊ 2012 | Οικονομία
«Πρέπει οι Έλληνες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν δώσει» τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος

Διευκρινίσεις πως η αυστριακή κυβέρνηση δεν συζητά μια αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, έκανε ο Βέρνερ Φάιμαν, μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιένη, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας, της Αυστριακής υπουργού Οικονομικών, Μαρίας Φέκτερ, του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαικού Κόμματος.

 

Θέμα συζήτησης είναι μόνον, το πώς Αυστρία και Ελλάδα θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, σημείωσε ο καγκελάριος Φάιμαν, προσθέτοντας ότι έχει σημασία να γίνει ανταγωνιστική η Ελλάδα.

 

Νωρίτερα, σε σημερινές δηλώσεις της, η κ. Φέκτερ εξέφραζε την «έκπληξή» της για τον πιθανολογούμενο σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων στην Ελλάδα, παρατηρώντας χαρακτηριστικά πως «εκείνο που με εκπλήσσει ιδιαίτερα, είναι το ό,τι δεν θα παραμείνει στην εξουσία η τωρινή κυβέρνηση στην Ελλάδα, αλλά θα έλθουν και πάλι νέα πρόσωπα, μια νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών και θα πρέπει και πάλι να ξεκινήσουμε από τον Αδάμ και την Εύα και να εξηγούμε, πώς πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία».

 

Αιχμή κατά της Μαρίας Φέκτερ, ήταν και η επισήμανση από τον Αυστριακό υφυπουργό Οικονομικών, Αντρέας Σίντερ (του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος), ότι είναι σημαντικό οι πολιτικοί να αποφεύγουν τα περιττά σχόλια και να υπάρχει γενικά αυτοσυγκράτηση. Σύμφωνα με τον κ. Σίντερ, μια έξοδος από το ευρώ δεν λύνει το πρόβλημα ούτε για την Ελλάδα ούτε και για την Ευρώπη, ενώ απαραίτητες είναι οι μεταρρυθμίσεις και τα αναπτυξιακά μέτρα, ανεξάρτητα από το νόμισμα της χώρας.

 

Στις δικές του δηλώσεις, μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του Λαικού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, προφανώς ενοχλημένος από τις τοποθετήσεις της υπουργού του κόμματός του, Μαρία Φέκτερ, επισήμανε ότι μόνον η Ελλάδα μπορεί να αποφασίσει αποχώρησή της από την Ευρωζώνη.

 

Συγχρόνως, ο ίδιος απηύθυνε έκκληση προς τα ελληνικά κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση ευρείας συναίνεσης και να μην οδηγήσουν τη χώρα σε νέες εκλογές, ενώ υπενθύμισε πως οι όροι για τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας είναι γνωστοί και πρέπει να τηρηθούν.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.