ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Θα δούμε» η απάντηση του Παρισιού για το ευρωομόλογο

08:45 - 22 Μαϊ 2012 | Οικονομία
«Υπάρχει η πιθανότητα συμβιβαστικών λύσεων» με τη Γερμανία στην αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο

Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στις προτάσεις του Γάλλου προέδρου για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων, η ενίσχυση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων η εκμετάλλευση των αδιάθετων διαρθρωτικών πόρων και η θέσπιση ευρωπαϊκού φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

 

Όπως είπε, τόσο η ενίσχυση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ όσο και η εκμετάλλευση των διαρθρωτικών πόρων θα μπορούσαν ειδικότερα να χρησιμοποιηθούν για στοχευμένες και ταχείες επενδύσεις στην Ελλάδα.

 

Αλλά ακόμη και επί των κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων υποδομής φαίνεται ότι υπάρχει δυνατότητα συμφωνίας με το Βερολίνο, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Ο Πιερ Μοσκοβισί αναγνωρίζει ότι υπάρχει ακόμη, προς το παρόν, «σοβαρή διάσταση απόψεων» για τα ευρωομόλογα.

 

«Σε ό,τι μάς αφορά είναι μία καλή ιδέα, αλλά δεν μπορούμε να την επιβάλουμε, θα τη συζητήσουμε...επιμένουμε», είπε.

 

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι η Γαλλία δεν θα επικυρώσει το ευρωπαϊκό σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, εάν αυτό δεν συμπληρωθεί με ένα κεφάλαιο για την οικονομική ανάπτυξη, ενώ για τη νομική μορφή που θα έχει αυτό το κεφάλαιο για την ανάπτυξη, δήλωσε ότι κατ΄αρχάς θα συζητηθεί το θέμα επί της ουσίας και στη συνέχεια η μορφή που θα λάβει.

 

Θέλοντας να διαλύσει τη δυσπιστία που μπορεί να υπάρχει στη Γερμανία απέναντι στη νέα γαλλική κυβέρνηση έστειλε ένα σαφές μήνυμα: «Εδωσα τη διαβεβαίωση ότι θα τηρήσουμε τις δημοσιονομικές μας δεσμεύσεις. Οι Γερμανοί δεν πρέπει να θεωρούν ως προς το σημείο αυτό ότι στερούμαστε σοβαρότητας ή είμαστε επιεικείς».

 

«Η Γαλλία επιθυμεί μία σχέση φιλίας με τη Γερμανία: κατανοούμε τις ανησυχίες τους για την δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά οφείλουν να κατανοήσουν τις δικές μας ανησυχίες για την ανάπτυξη», πρόσθεσε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.