ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δίπολο στην Ευρώπη για το ευρωομόλογο

01:18 - 23 Μαϊ 2012 | Οικονομία
Δίπολο στην Ευρώπη για το ευρωομόλογο
Συνεχίζει να είναι αρνητικός ο Σόϊμπλε

Σκληρό πόκερ αναμένεται να εξελιχθεί σήμερα στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής, με τις εξελίξεις στην Ελλάδα και το ευρωομόλογο να βρίσκονται ψηλά σε μία αντζέντα που είχε φτιαχτεί αρχικά για συζήτηση περί της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ο στόχος της συνόδου δεν είναι να υπάρξουν συμπεράσματα ή να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή πολιτική προετοιμασία, ώστε να ληφθούν αποφάσεις στην τακτική σύνοδο του Ιουνίου.

Στην καθιερωμένη μάλιστα επιστολή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προτείνει οι συζητήσεις των «27» να επικεντρωθούν σε τέσσερα βασικά ζητήματα:

 

Πρώτον, η ανάγκη εφαρμογής υγιών εθνικών οικονομικών πολιτικών, ώστε να αποφεύγονται μακροοικονομικοί εκτροχιασμοί.

 

Δεύτερον, η προώθηση ευρωπαϊκών πολιτικών με προστιθέμενη αξία, όπως το πρόγραμμα για την Ενιαία Πράξη Εσωτερικής Αγοράς με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας και στην προώθηση της κοινοτικής οδηγίας για την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Τρίτον, μέτρα προς όφελος της χρηματοδότησης της οικονομίας.

 

 

Τέταρτον, μέτρα με στόχο τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης

 

Σύμφωνα με διαρροές, οι Ευρώπαιοι αναμένεται να κάνουν ένα βήμα για την έγκριση της πρότασης της Κομισιόν για ένα πιλοτικό ευρωομόλογο έργων. Πρόκειται για 230 εκατ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν για μόχλευση στην ΕΤΕπ εκτιμώντας ότι μπορεί να αποσπάσουν κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα άνω των 2 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, θα συζητηθεί και η ενίσχυση των πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και την καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. Η Ε.Ε. μέσω του προϋπολογισμού της μπορεί να εγγυηθεί την έκδοση των ευρωομολόγων, ενώ από την πλευρά της η ΕΤΕπ θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι θα αποπληρωθούν ιδιωτικά δάνεια που θα χρησιμοποιηθούν για μεγάλα έργα υποδομής. Η βιωσιμότητα των έργων θα αξιολογείται από την ΕΤΕπ, ώστε να περιορίζεται στο ελάχιστο το ρίσκο, κυρίως στα μεγάλα έργα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

 

 

Οι ελληνικές θέσεις


Μετά από ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων και επαφών, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, αναμένεται να θέσει θέματα για άμεση υπέρβαση των γραφειοκρατικών εμποδίων στις κοινοτικές υπηρεσίες ώστε να ξεμπλοκαριστούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, για αύξηση των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για έκδοση «ομολόγου έργου» για την χρηματοδότηση συγκεκριμένων σχεδίων υποδομής και επανέναρξη της χρηματοδότησης για τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.

 

Tα ζητήματα αυτά καθορίστηκαν στη σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο πρωθυπουργός χτες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του τέως Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαννιά, του υπουργού Ανάπτυξης
Γιάννη Στουρνάρα και συνεργατών του κ. Πικραμμένου.  

Στη σύσκεψη εκλήθη  και συμμετείχε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος καθώς τα ζητήματα ρευστότητας των τραπεζών δεν έχουν πλήρως διευθετηθεί.

 

 

Επιμένει αρνητικά ο Σόϊμπλε

 

Πάντως ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε την αντίθεσή του στην έκδοση ευρωομολόγων , λίγες ώρες πριν την έναρξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Ο (πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά) Ολάντ θέλει να συζητήσει τα ευρωομόλογα, μόλις εξελέγη. Φυσικά, θα τα συζητήσουμε, αν θέλει ο γάλλος πρόεδρος», δήλωσε σε συνέντευξή στο τοπικό γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο NDR, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι η Γερμανία θα παραμείνει αμετακίνητη στη θέση της.

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε υπεραμύνθηκε των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόσθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια και κατέστησαν ανταγωνιστικότερη τη Γερμανία. «Οι συνταγές που λειτουργούν καλά πρέπει να εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς, εν τω μεταξύ, σχετικά με το αν επιθυμεί να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup, αρνήθηκε να δώσει ακριβή απάντηση, ωστόσο δήλωσε αντίθετος με την ιδέα της κατοχής μόνο της θέσης του επικεφαλής του Eurogroup χωρίς τη διατήρηση παράλληλα και της θέσης του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας. «Θα ήταν πολύ κακό να έχουμε έναν αποκλειστικό πρόεδρο του Eurogroup», είπε.

Πάντως, στο πλευρό του Γάλλου προέδρου και των υπόλοιπων Ευρωπαίων αξιωματούχων, που προτάσσουν τη λύση του ευρωομολόγου, τάχθηκαν χθες ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ , οι οποίοι αναγνωρίζουν πλέον την επείγουσα ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τη συγκράτηση της κρίσης χρέους σε μία χρονική συγκυρία που θεωρείται άκρως επικίνδυνη για την παγκόσμια οικονομία.

Για πρώτη φορά, ο ΟΟΣΑ επικρότησε την ιδέα έκδοσης κοινού ευρωομολόγου, στο πλαίσιο της χθεσινής έκθεσής του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ, λίγο αργότερα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να δεχθούν το μεγαλύτερο καταμερισμό, από κοινού, του χρέους μεταξύ των κρατών-χωρών, σε μία εντυπωσιακή στροφή, που αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις απέναντι στη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, ώστε να κάμψει τις αντιστάσεις της στη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε

Τελευταία τροποποίηση στις 13:27 - 23 Μαϊ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.