ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Τηρείστε τις δεσμεύσεις σας» το μήνυμα από τις Βρυξέλλες

23:25 - 23 Μαϊ 2012 | Οικονομία
«Τηρείστε τις δεσμεύσεις σας» το μήνυμα από τις Βρυξέλλες
Στις δεσμεύσεις για τη στήριξη τόσο της Ελλάδας όσο και της ανάπτυξης στην ευρωζώνης έμειναν... επισήμως, οι αρχηγοί κρατών κατά τη χθεσινοβραδυνή σύνοδό τους, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους για την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Την επιθυμία να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ και παράλληλα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, εξέφρασαν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης σε δήλωση που υιοθέτησαν μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στη δήλωση αναφέρεται ότι η Ευρωζώνη έχει πλήρη επίγνωση των σημαντικών προσπαθειών που έχουν ήδη καταβάλει οι Έλληνες πολίτες.

Το κείμενο αναφέρει ότι η Ευρωζώνη έχει επιδείξει σημαντική αλληλεγγύη, έχοντας ήδη εκταμιεύσει μαζί με το ΔΝΤ σχεδόν 150 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της Ελλάδας από το 2010.

«Θα διασφαλίσουμε ότι τα ευρωπαϊκά ταμεία και εργαλεία θα κινητοποιηθούν προκειμένου να φέρουν την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας» επισημαίνεται.

 

Η συνέχιση των ζωτικών μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους θα ενισχύσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και τους θεσμούς και αυτό είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα ευοίωνο μέλλον στην Ευρωζώνη, αναφέρει η δήλωση.

«Οι ηγέτες της Ευρωζώνης υπογράμμισαν ότι μετά τις εκλογές αναμένουν από την νέα ελληνική κυβέρνηση να κάνει αυτή την επιλογή» τονίζεται στη δήλωση.

 

Ωστόσο, η δήλωση αυτή δεν έρχεται χωρίς προειδοποιήσεις. «Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ζώνη του ευρώ και ταυτόχρονα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της» είπε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι μετά τις συζητήσεις που διήρκεσαν περίπου πεντέμισι ώρες. 

Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασαν τον «πλήρη σεβασμό» τους στην διαδικασία των εκλογών στην Ελλάδα και στην βούληση του ελληνικού λαού, διαβεβαιώνοντας ότι είναι «σεβαστή» και σημειώνοντας πως «οι πολίτες έχουν τον λόγο».

 

«Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της» είπαν Βαν Ρομπάι και Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι ως ένδειξη «έμπρακτης αλληλεγγύης» η ΕΕ θα προχωρήσει στην «άμεση αποδέσμευση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία».

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στην πιθανότητα να παρασχεθεί στην Ελλάδα ταχύτερη πρόσβαση στα διαρθρωτικά ταμεία.

 

«Είναι ένα θετικό μήνυμα λοιπόν, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» επέμεινε.

 

Για ενδεχόμενο Grexit

 

Ερωτηθείς εάν η ΕΕ ετοιμάζει σχέδια αντιμετώπισης του σεναρίου εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα, ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι «θα πρέπει να εξετάσουμε όλα τα είδη γεγονότων, αλλά η υπόθεση εργασίας μας είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει».

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε: «Εξ όσων γνωρίζω, στη Γαλλία δεν υφίσταται κανένα σχέδιο προετοιμασίας για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ».

 

Μιλώντας λίγο μετά τη λήξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής, ο Φρ.Ολάντ τόνισε ότι η Γαλλία δεν κάνει τέτοιου είδους υποθέσεις, για τον απλό λόγο ότι επιθυμεί και ευνοεί την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα επιμείνει στην άμεση αποδέσμευση διαθέσιμων πόρων των διαρθρωτικών ταμείων με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

 

«Η Ελλάδα, εκτός από υποχρεώσεις, έχει δικαίωμα σε μια προοπτική ανάπτυξης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Για τους ευρωπαίους ηγέτες είναι σαφές και αυτονόητο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, εφόσον φυσικά τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, λίγο μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος τόσο στις εργασίες της Συνόδου, όσο και στις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε με τον Βαν Ρομπάι και τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά και με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας.

 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι εταίροι της Ελλάδας στην ΕΕ έδειξαν πως έχουν τη διάθεση να τη βοηθήσουν, με οικονομικά μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα την καταπολέμηση της ανεργίας.

Ανέφερε ιδιαίτερα πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, οικονομικά εργαλεία για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και για τον επιμερισμό κινδύνου σε σχέση με τις επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς επίσης και σε ομολογιακά δάνεια για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής πανευρωπαϊκής εμβέλειας.

 

Ερωτηθείς αν υπέπεσε στην αντίληψή του ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ προετοιμάζουν σχέδια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που θα είχε ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ο Π. Πικραμμένος απάντησε αρνητικά, λέγοντας μάλιστα ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έκρυψε την έκπληξή της και τη δυσφορία της για αυτά τα σενάρια.

 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι από γερμανικής πλευράς δεν ετέθη ζήτημα διενέργειας δημοψηφίσματος στην Ελλάδα και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι όπως δήλωσε και προ ημερών, το θέμα αυτό έχει κλείσει.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι είναι φυσικό οι εταίροι της Ελλάδας να δείχνουν ενδιαφέρον για την κατάσταση στη χώρα, αλλά πέρα από αυτό δεν υπάρχει ουδεμία πρόθεση παρέμβασης.

Τελευταία τροποποίηση στις 07:27 - 24 Μαϊ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.