ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πικραμένος: «Οι εταίροι μας θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα»

08:34 - 24 Μαϊ 2012 | Οικονομία
Διέψευσε σενάρια για προετοιμασία Plan B

Διαβεβαίωση ότι για τους ευρωπαίους ηγέτες είναι σαφές και αυτονόητο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, εφόσον φυσικά τηρήσει τις δεσμεύσεις της, παρείχε ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, λίγο μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και αναφερόμενος τόσο στις εργασίες της Συνόδου, όσο και στις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε με τους προέδρους της ΕΕ και της Κομισιόν, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, καθώς και με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ο Π.Πικραμμένος τόνισε ότι οι εταίροι της Ελλάδας στην ΕΕ έδειξαν πως έχουν τη διάθεση να τη βοηθήσουν, με οικονομικά μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα την καταπολέμηση της ανεργίας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν υπέπεσε στην αντίληψή του η προετοιμασία σχεδίων για αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης εξόδου της χώρας από το ευρώ, μεταφέροντας και τη δυσφορία της Γερμανίδας καγκελαρίου για τα σενάρια αυτά.

Ειδικότερα, για τα οικονομικά μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα την καταπολέμηση της ανεργίας, ανέφερε πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, οικονομικά εργαλεία για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και για τον επιμερισμό κινδύνου σε σχέση με τις επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς επίσης και σε ομολογιακά δάνεια για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής πανευρωπαϊκής εμβέλειας.

Ερωτηθείς αν υπέπεσε στην αντίληψή του ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ προετοιμάζουν σχέδια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που θα είχε ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ο Π. Πικραμμένος απάντησε αρνητικά, λέγοντας μάλιστα ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν έκρυψε την έκπληξή της και τη δυσφορία της για αυτά τα σενάρια.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι από γερμανικής πλευράς δεν ετέθη ζήτημα διενέργειας δημοψηφίσματος στην Ελλάδα και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι όπως δήλωσε και προ ημερών, το θέμα αυτό έχει κλείσει. Συμπλήρωσε ακόμη ότι είναι φυσικό οι εταίροι της Ελλάδας να δείχνουν ενδιαφέρον για την κατάσταση στη χώρα, αλλά πέρα από αυτό δεν υπάρχει ουδεμία πρόθεση παρέμβασης. 

Σε ό,τι αφορά τα ευρωομόλογα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η έκδοσή τους δεν αναμένεται για το εγγύς μέλλον και ότι θα πρέπει να παρέλθει κάποιο διάστημα μέχρις ότου η ιδέα αυτή ωριμάσει. 

Τέλος, ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Ζανιάς, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι θα ήταν ευχής έργον για την Ελλάδα αν της δινόταν ένας χρόνος παράταση για τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό εξαρτάται από τη βούληση των δανειστών της χώρας.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:37 - 24 Μαϊ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.