ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προετοιμάζονται για ενδεχόμενο Grexit στην Ελβετία

09:53 - 28 Μαϊ 2012 | Οικονομία
Ανεβαίνει η τιμή του φράγκου...

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας συζητά το ενδεχόμενο επιβολής κεφαλαιουχικών ελέγχων επί των ξένων καταθέσεων στην περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, καθώς το φράγκο εκτιμάται ότι θα δεχθεί έντονες ανοδικές πιέσεις από επενδυτές που θα αναζητούν οάσεις ασφαλείας.

 

Μιλώντας στην ελβετική εφημερίδα SonntagsZeitung, ο Thomas Jordan, ο επικεφαλής της SNB δήλωσε πως τόσο η κυβέρνηση της χώρας όσο και η ίδια η κεντρική τράπεζα εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίζουν την εισροή ξένων κεφαλαίων στην χώρα σε περίπτωση ελληνικής εξόδου από το ευρώ.

 

Επισημαίνεται ότι το ελβετικό φράγκο – το οποίο είναι «δεμένο» με το ευρώ στο επίπεδο των 1,2 φράγκων - έχει δεχθεί έντονες ανοδικές πιέσεις από τις αρχές του μήνα, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Traders της αγοράς συναλλάγματος αναφέρουν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αγοράς του φράγκου από επενδυτές που στρέφονται στην ασφάλεια του ελβετικού νομίσματος.

 

«Ετοιμαζόμαστε για ταραχώδεις καιρούς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Jordan και συμπλήρωσε: «Η κατάσταση επιδεινώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες και οι προοπτικές είναι ακόμη πιο αβέβαιες».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.