ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Walter: Χίμαιρα η επιστροφή στη δραχμή

11:59 - 29 Μαϊ 2012 | Οικονομία
Ως την πιο δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση για το ευρωπαϊκό πολιτικό οικοδόμημα θεωρεί τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες ο γνωστός γερμανός οικονομολόγος Dr Norbert Walter. Με αφορμή την παρουσία του ως κεντρικός ομιλητής στο 11ο Συνέδριο Οικονομικών Διευθυντών της KPMG στις 7 Ιουνίου ο Dr Walter σχολιάζει την υφιστάμενη κρίση στην Ευρώπη αλλά και τα σενάρια για επιστροφή της χώρας στη δραχμή. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Η συζήτηση δεν είναι τώρα για την επιστροφή μιας χώρας της Ευρώπης στο εθνικό της νόμισμα. Ολόκληρη η Ευρώπη κοιτά στην «άβυσσο» της κρατικοποίησης, μπαίνει σε μια φάση προστατευτισμού και απώλειας της κοινωνικής διαβίωσης ενώ αντιμετωπίζει ορατά το ενδεχόμενο περιθωριοποίησης της στην παγκόσμια σκηνή. Το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι άλλο εκτός από μια συνεχιζόμενη ύφεση πολλών ετών, αν όχι μια κρίση μεγαλύτερων διαστάσεων»

Σε αναφορά του για το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή ο Dr Walter είναι απόλυτος και δηλώνει «Η επιστροφή στη δραχμή είναι μια χίμαιρα, μια οφθαλμαπάτη αν θέλετε.  Ένα νόμισμα, που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να χάσει την αξία του και που θα εκδοθεί από ιδρύματα που δεν θα έχουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων, θα είναι ένα μηδενικό. Ένα αδύναμο διοικητικό σχήμα δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές και κυρώσεις για να εισαχθεί αποτελεσματικά το νέο νόμισμα. Το πιο πιθανό είναι ότι οι πολίτες θα κρατήσουν τα ευρώ τους εκτός ελληνικών τραπεζών και σε περίπτωση που τα καταθέσουν, αυτό θα γίνεται σε τράπεζες του εξωτερικού. Η Ελλάδα, χωρίς οικονομική βοήθεια ή οποιαδήποτε προοπτική να λάβει τεχνική βοήθεια για να βελτιωθεί η διακυβέρνηση της, θα είναι πολύ φτωχή και θα αντιμετωπίσει μια φρικτή προοπτική για πολλά χρόνια ακόμα. Αν γίνει αυτό, η διάρκεια των επόμενων κυβερνήσεων θα είναι πολύ μικρή».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.