ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Aναμένεται επίθεση στη Γερμανία από το G7

11:21 - 05 Ιουν 2012 | Οικονομία
Aναμένεται επίθεση στη Γερμανία από το G7
Έκτακτη τηλεδιάσκεψη πραγματοποιούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G-7), με αντικείμενο τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Κατά την τηλεδιάσκεψή τους την Τρίτη, οι υπουργοί Οικονομικών  των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά  κρατών (G7) αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις στην  Γερμάνια για να τονώσει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, δήλωσε στο Reuters ανώτερος  αξιωματούχος της G7. 

"Η Γερμανία θα δεχθεί σφοδρή κριτική", είπε ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μη κατονομαστεί. 
Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν την κατάσταση στην Ισπανία και  επιβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα ασκήσει πιέσεις την Ισπανία να δεχτεί διάσωση από την Ευρωπαϊκή  Ένωση, ώστε να αναπληρωθούν τα κεφάλαια των τραπεζών της. 
Η Ισπανία, ωστόσο, αντιστέκεται στις πιέσεις. "Δεν το επιθυμούν (οι Ισπανοί). Είναι πολύ  περήφανοι. Πρόκειται για μοιραία ύβρη", είπε η πηγή για την κυβέρνηση στη Μαδρίτης. 

 

«Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο όπου πρέπει να έχουμε μία κοινή κατανόηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών.

Νωρίτερα, ο Καναδός ομόλογός του Τζιμ Φλάχερτι, είπε ότι οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη γαλλία και την Ιταλία θα πραγματοποιήσουν μία κοινή τηλεδιάσκεψη, αυξάνοντας και με αυτόν τρόπο τις πιέσεις προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και κυρίως τη γερμανική να λάβουν άμεσα μέτρα.

«Οι αγορές παραμένουν σκεπτικές στο ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα είναι αποτελεσματικά για να διασφαλίσουν την ανάκαμψη στην Ευρώπη και να απομακρύνουν τον κίνδυνο επιδείνωσης της κρίσης», δήλωσε ο εκκπρόσωπος Τύπου τουτ Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη αναμένεται, μεταξύ άλλων, να τονίσει την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων κατά τη Σύνοδο Κορυφής της G-20, που θα γίνει στις 18-19 Ιουνίου στο Μεξικό.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισημαίνει ότι «είναι διαθέσιμα όλα τα θεσμικά όργανα για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των τραπεζών στην Ευρωζώνη», ωστόσο φέρεται ότι απέρριψε το ενδεχόμενο να ικανοποιήσει το ισπανικό αίτημα να επιτρέψει στα ευρωπαϊκά ταμεία στήριξης (EFSF - ESM) να δανείσουν απευθείας στις ισπανικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Πηγή της G7 είπε στο Reuters ότι υπάρχουν φόβοι περί μείζονος τραπεζικής κρίσης στην Ισπανία, που θα έχει συνέπειες πέραν της ΕΕ.

Μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, αξιωματούχος από χώρα της G-20 έδωσε έμφαση στην ευθύνη της Γερμανίας, οικονομικής μηχανής της Ευρωζώνης, ενώ αναφέρθηκε επίσης στον Καναδά, χαρακτηρίζοντάς τον μία χώρα που έχει την «δημοσιονομική δυνατότητα» να αυξήσει τις δαπάνες.

«Οι χώρες οι οποίες έχουν ισχυρές δημοσιονομικές θέσεις θα ενθαρρυνθούν να ενισχύσουν τις δαπάνες στο επίπεδο της G-20», ανέφερε. «Αυτή τη στιγμή, η Γερμανία και ο Καναδάς θα μπορούσαν να θεωρηθούν χώρες που διαθέτουν αυτές τις δημοσιονομικές δυνατότητες μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών», πρόσθεσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:58 - 05 Ιουν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.