ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη Wall “μετακόμισαν” οι Έλληνες επενδυτές

00:24 - 07 Ιουν 2012 | Οικονομία
Στη Wall “μετακόμισαν” οι Έλληνες επενδυτές
Μετά τις αγορές κατοικιών στο Λονδίνο...

Για τις ξένες αγορές εντείνεται το ενδιαφέρον των Ελλήνων επενδυτών, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό είναι αυτοί που στην Ελλάδα διατηρούν χαρτοφυλάκια άνω των 50 χιλιάδων. Εκτός από τους Έλληνες που αγοράζουν σπίτια στο Λονδίνο, υπάρχουν και οι Έλληνες που θεωρούν ότι είναι ακόμα νωρίς για το ελληνικό χρηματιστήριο και διοχετεύουν τη ρευστότητά τους στις αγορές του εξωτερικού και ειδικά στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης υποστηρίζει ο κ. Δ. Λευτάκης.

 

 

Tο πτωτικό momentum διαρκείας στην ελληνική αγορά δεν φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον μέχρι τις επερχόμενες εκλογές, αναφέρει στο σχόλιο του ο κ. Νίκος Χριστοδούλου, αναλυτής της Merit Χρηματιστηριακή. Η αγωνία περί παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ βρίσκεται στο κατακόρυφο αυτή τη στιγμή και ο σχηματισμός ισχυρής κυβέρνησης ή όχι φαίνεται να αποτελεί τον παράγοντα που θα καθορίσει την πορεία της αγοράς τον Ιούνιο. Το φορτισμένο κλίμα από την πολιτική αβεβαιότητα επιδεινώνεται από την έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική αγορά, τα χαμηλά δημόσια έσοδα, την κρίσιμη κατάσταση της Ισπανίας που βρίσκεται ένα βήμα πριν την ένταξη της σε κάποιο μηχανισμό στήριξης και τις συζητήσεις για ένταξη της Κύπρου σε ανάλογο μηχανισμό.

 

 

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, ελάχιστοι τίτλοι μένουν ανεπηρέαστοι από αυτό το σκηνικό, όπως η Coca Cola, η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το αρνητικό ή το θετικό πρόσημο του γενικού δείκτη. Μέχρι τις εκλογές δεν υπάρχουν δυνατότητες ανόδου πάνω από τις 550 μονάδες με μοχλό τις εγχώριες ειδήσεις, ενώ μια υποχώρηση μέχρι τις 440-450 μονάδες φαίνεται πολύ πιθανή αν δεν διατηρηθεί ο γ.δ. πάνω από τις 475 μονάδες, επίπεδο που εκτιμάται ότι θα δοκιμαστεί και πάλι σύντομα. Από την άλλη πλευρά, μεγάλες ανοδικές αντιδράσεις δεν αναμένονται εκτός αν υπάρξει μαζικό κλείσιμο ανοιχτών short θέσεων από ξένους θεσμικούς.

Το αποτέλεσμα των εκλογών ενδεχομένως να καθορίσει όχι μόνο τη βραχυπρόθεσμη αλλά και τη μεσοπρόθεσμη πορεία τουλάχιστον 7 τραπεζικών μετοχών (ΕΤΕ, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Αττικής, ΤΤ και ΑΤΕ), εκτιμά ο αναλυτής της Merit.

 

Σε περίπτωση εκλογής μιας κυβέρνησης που θα υποστηρίξει λιγότερο φιλικούς όρους ανακεφαλαιοποίησης από αυτούς που υπάρχουν ήδη ανεπίσημα στο τραπέζι αναμένεται διολίσθηση σε νέα χαμηλά για το σύνολο των παραπάνω τραπεζών. Σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάποια βραχυπρόθεσμη αντίδραση.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.