ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξένα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για έλευση της τρόικας στην Μαδρίτη

15:49 - 11 Ιουν 2012 | Οικονομία
Η Ισπανία θα βρεθεί υπό τον έλεγχο των διεθνών δανειστών της μετά την συμφωνία που επετεύχθη για την στήριξη των τραπεζών της το Σαββατοκύριακο, είπαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γερμανίας την Δευτέρα, αντικρούοντας τις δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού ο οποίος επέμενε ότι τα χρήματα θα δοθούν στην χώρα χωρίς ειδικούς όρους.

Οι διεθνείς αγορές υποδέχθηκαν με ανακούφιση την συμφωνία για την παροχή δανείου  ύψους 100 δις ευρώ στην Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της  συστήματος, με τους επενδυτές να στρέφονται στις τραπεζικές μετοχές.

 


   Το ευρώ σημείωσε άλμα και χρηματιστήριο της Μαδρίτης άνοιξε με άνοδο  5,3%.  Ο Ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy είπε την Κυριακή ότι η χώρα του  εξασφάλισε οικονομική βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους χωρίς να χρειαστεί να  υποστεί τις συνέπειες της υιοθέτησης ενός πλήρους προγράμματος οικονομικής  εξυγίανσης, λέγοντας ότι η διάσωσης της Ισπανίας δεν έχει "καμία σχέση" με τις  διαδικασίες που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. 


Ωστόσο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού Joaquin Almunia και ο  Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble είπαν ότι, όπως και στα άλλα  πακέτα διάσωσης, θα υπάρξει μια "τρόικα" ελεγκτών με τη συμμετοχή του Διεθνούς  Νομισματικού Ταμείου, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα  επιβλέπουν την οικονομική βοήθεια.  "Φυσικά και θα υπάρξουν όροι", είπε ο Almunia στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό  Cadena Ser. "Όποιος δίνει χρήματα ποτέ δεν τα δίνει τσάμπα". 

 


Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει πλήρως στην επίβλεψη του πακέτου που θα λάβει η Ισπανία,  παρόλο που το ίδιο δεν θα συνεισφέρει κεφάλαια, ενώ οι τράπεζες που θα λάβουν  βοήθεια θα πρέπει να παρουσιάσουν σχέδιο αναδιάρθρωσης, είπε ο Επίτροπος.  Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, ο Schaeuble δήλωσε: "Το  ισπανικό κράτος θα πάρει τα δάνεια, η Ισπανία θα είναι υπεύθυνη για αυτά...Θα υπάρξει  και εκεί μια τρόικα. Θα υπάρξει φυσικά επίβλεψη για να διασφαλιστεί η εφαρμογή του  προγράμματος, αλλά αυτό αφορά μόνο την αναδιάρθρωση των τραπεζών".

 


Το πακέτο διάσωσης των τραπεζών θα αυξήσει κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες το  χρέος της Ισπανίας, ανεβάζοντάς το κοντά στο 90% επί του ΑΕΠ. Ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η Ισπανία θα χρειαστεί εντέλει ένα κανονικό  πακέτο στήριξης και πως η Ιταλία ίσως να είναι η επόμενη που θα ζητήσει βοήθεια,  εξαιτίας του παρόμοιου συνδυασμού υψηλού χρέους και οικονομικής στασιμότητας. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.