ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένωση Επιμελητηρίων: «Η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου»

08:34 - 12 Ιουν 2012 | Οικονομία
Τη διετία 2010 - 2011 έκλεισαν περίπου 68.000 επιχειρήσεις, ενώ δεκάδες χιλιάδες αναμένεται να κλείσουν εντός του 2012. Ο επιχειρηματικός κόσμος, εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, δίνει έναν άνισο αγώνα επιβίωσης ενάντια στην ύφεση, στην έλλειψη ρευστότητας, αλλά και στην εξοντωτική αύξηση τής άμεσης και έμμεσης φορολογίας, και το δίλημμα «υπέρ ή κατά του Μνημονίου», είναι στην ουσία ανύπαρκτο.

Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος τής Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Κ. Μίχαλος, σε εσπερίδα της Ένωσης, στην οποία οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων τοποθετήθηκαν σχετικά με τις προτάσεις τους για την έξοδο από την κρίση και τόνισε: «Ζητούμε στις 18 Ιουνίου η χώρα να έχει κυβέρνηση, η οποία θα διασφαλίσει την παραμονή της στο κοινό νόμισμα».

Ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι αυτό που σήμερα παραλύει, κυριολεκτικά, την αγορά και δίνει τη χαριστική βολή στις επιχειρήσεις, είναι η αβεβαιότητα για το αύριο.

«Για μάς», τόνισε ο κ. Μίχαλος, «η ευθύνη ανήκει πλέον στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου, απ’ όποιον πολιτικό χώρο κι αν προέρχονται. Τους ζητούμε να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο διακυβέρνησης».
Περιγράφοντας τις προτεραιότητες του κοινού αυτού πλαισίου, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, έθεσε πάνω απ’ όλα την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, με έμφαση στην τροποποίηση συγκεκριμένων όρων που εντείνουν την ύφεση και εμποδίζουν την ανάκαμψη τής οικονομίας. Ακολούθως, πρότεινε τα εξής:

- Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, που εδώ και δυόμισι χρόνια καρκινοβατούν.
-Υλοποίηση του προγράμματος αξιοποίησης της Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας, ώστε σε συνδυασμό με τις αποκρατικοποιήσεις, να συμβάλλουν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Και να μειωθεί η πίεση στα εισοδήματα των πολιτών.
- Εξυγίανση της Δημόσιας Διοίκησης.
- Ολοκλήρωση της απελευθέρωσης αγορών και επαγγελμάτων.
- Βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, με στόχο την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ολοκλήρωση τού νομοθετικού πλαισίου, όσον αφορά τις χρήσεις γης, η απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και επέκτασης επιχειρήσεων, η αντιμετώπιση της πολυνομίας και η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής της Δικαιοσύνης.
Επίσης, ζήτησε τη διαμόρφωση ενός σταθερού και ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος. «Δεν μπορεί η Ελλάδα να περιμένει επενδύσεις, όταν φορολογεί τις επιχειρήσεις έως και 4 φορές υψηλότερα σε σύγκριση με γειτονικές ανταγωνίστριες χώρες», σημείωσε ο κ. Μίχαλος.

Στην εκδήλωση, τις θέσεις των κομμάτων ανέπτυξαν για τη ΝΔ ο Κ. Χατζηδάκης, για το ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Παπαδημούλης, για το ΠΑΣΟΚ ο Γιάννος Μητσός, για τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Κ. Τόμπρας, για το ΚΚΕ ο Γρ. Λιόνης και για τη Δημοκρατική Αριστερά ο Δ. Χατζησωκράτης.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:37 - 12 Ιουν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.