ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρία τα δάνεια από το Παρακαταθηκών σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΛΑΓΗΕ!

08:58 - 13 Ιουν 2012 | Οικονομία
Τρία τα δάνεια από το Παρακαταθηκών σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΛΑΓΗΕ!
Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά… τρία μικρότερα δάνεια αντί για ένα μεγάλο ύψους 350 εκ. ευρώ, θα χορηγηθούν τελικά από το Ταμείο Παρακαταθηκών προς την αγορά ενέργειας.

Αυτή κρίθηκε ως η μόνη δυνατή φόρμουλα για να επιλυθεί ο γόρδιος δεσμός της εκταμίευσής του και να δοθεί το «πράσινο φως» από τη διοίκηση του πιστωτικού ιδρύματος, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα της αγοράς ενέργειας.

 

Το πρώτο δάνειο θα δοθεί στη ΔΕΗ (130 εκ. ευρώ) που επιβεβαίωσε χθες τις πληροφορίες που μετέδωσε τη Δευτέρα το Reuters ότι συζητά το θέμα με το ΤΠΔ. Το δεύτερο θα δοθεί στη ΔΕΠΑ που επίσης χθες υπέβαλε αίτηση προς το Ταμείο για τη χορήγηση 100 εκ. ευρώ με στόχο η εκταμίευσή του να έχει γίνει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Όσο για το τρίτο δάνειο, θα χορηγηθεί προς το λειτουργό της αγοράς (ΛΑΓΗΕ), και προφανώς θα είναι ένα ποσό μάλλον χαμηλότερο των 100 εκ. ευρώ.

 

Το «σπάσιμο» στα τρία του αρχικού δανείου των 300-350 εκ. ευρώ που επιδιωκόταν να δοθεί από το ΤΠΔ προς το ΛΑΓΗΕ, επιβλήθηκε από την άρνηση σύμφωνα με τις πληροφορίες της διοίκησης του πιστωτικού ιδρύματος να χορηγήσει ένα τέτοιο ποσό σε μια εταιρεία, με τόσο μεγάλο έλλειμμα και αρνητικό ισολογισμό. Παρόμοιο θέμα προέκυψε και με την απαιτούμενη εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, αμφιβολίες που κατέστησαν σαφείς και κατά τη συνάντησης της προηγούμενης Παρασκευής υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά.

 

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη είναι αυτή της ΔΕΠΑ που χθες, και σε συνέχεια των αποφάσεων που πήρε το Δ.Σ. της Δευτέρας, κατέθεσε αίτηση στο ΤΠΔ για τη χορήγηση ενός δανείου ύψους 100 εκ. ευρώ, που πιθανότατα να εκταμιευθεί νωρίτερα από τα άλλα δύο, εντός της επόμενης εβδομάδας.

 

 

Η εισαγγελέας, και οι λογαριασμοί των Energa και Hellas Power


Στο μεταξύ, η οικονομική κρίση, ο ενδεχόμενος κίνδυνος διακοπής ηλεκτροδότησης, και οι επιστολές της ΡΑΕ προς τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και ΠΕΚΑ, ήταν οι αιτίες που έθεσαν σε συναγερμό τη Δικαιοσύνη και οδήγησαν την εισαγγελέα Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου να κινήσει τις διαδικασίες αποδέσμευσης των λογαριασμών των εταιρειών Energa και Hellas Power.

 

Νομικοί κύκλοι σχολιάζουν ότι είναι η πρώτη φορά που η εισαγγελία της Αθήνας αναζητά νομική φόρμουλα ώστε να αποδεσμευτούν ποσά που έχουν παγώσει, και ενώ η διαδικασία ακόμη είναι σε εξέλιξη.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι η εισαγγελική λειτουργός στην προσπάθειά της να λύσει το νομικό πρόβλημα που ανέκυψε, επικαλείται στην πρότασή της ότι η ανακριτική διαδικασία είναι χρονοβόρα, ενώ τονίζει την ανάγκη να φτάσουν άμεσα τα χρήματα στα ταμεία του δημοσίου. Στην κρίση της μάλιστα μέτρησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι έχει χτυπήσει ... καμπανάκι κινδύνου για ενδεχόμενο πρόβλημα ηλεκτροδότησης σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Υπενθυμίζουμε ότι χθες, η κα Παπανδρέου, που είχε ασκήσει και την ποινική δίωξη για το αδίκημα της υπεξαίρεσης, εισηγήθηκε προς το δικαστικό συμβούλιο την άρση των κατασχεμένων ποσών -συνολικού ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ - που ούτως ή άλλως προορίζονταν για το ταμείο του ελληνικού δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογο αίτημα έχουν υποβάλει οι εκπρόσωποι των ποινικά ελεγχόμενων εταιρειών, το Ελληνικό Δημόσιο, ο Δήμος Αθηναίων και ο ΛΑΓΗΕ. Για τη διασφάλιση των αποδεσμευμένων χρημάτων με προορισμό το δημόσιο ταμείο προτείνεται να τεθεί ως μεσεγγυούχος ο Υπουργός των Οικονομικών.

 

 

Τις επόμενες ημέρες το βούλευμα


Έτσι, τις επόμενες μέρες - ίσως και εντός της εβδομάδας- αναμένεται η έκδοση του βουλεύματος από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών. Σε περίπτωση δε, που τα μέλη του ακολουθήσουν τη νομική φόρμουλα της κ. Παπανδρέου, εκτιμάται ότι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος και να ακολουθηθεί παρόμοια διαδικασία και σε άλλες εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, όπου μεγάλα χρηματικά ποσά που οφείλονται στο δημόσιο παραμένουν δεσμευμένα, μέχρι να αποφασιστεί η ενοχή ή μη των εμπλεκομένων σε αυτές προσώπων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.