ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνάντηση Ομπάμα - Μέρκελ για Ελλάδα και ευρωζώνη

14:28 - 18 Ιουν 2012 | Οικονομία
Οι Έλληνες δεν πρέπει να πιεστούν υπερβολικά, λένε Γερμανοί αξιωματούχοι.

Η Γερμανία αναμένει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τους όρους του μνημονίου, που δεν είναι ωστόσο διαπραγματεύσιμοι, είπαν τη Δευτέρα αξιωματούχοι, υποβαθμίζοντας προηγούμενες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών ότι η Γερμανία θα δώσει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Την ίδια ώρα, στο περιθώριο της Συνόδου των G20 στο Μεξικό, η γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel, θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, B. Obama, πιθανόν για να συζητήσουν τα μέτρα στήριξης της ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

 

Το Βερολίνο χαιρέτισε την νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της Κυριακής ως ξεκάθαρη ψήφο των Ελλήνων υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη και της τήρησης των όρων του μνημονίου.

 

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως η περαιτέρω αποδέσμευση των δόσεων από την ΕΕ θα εξαρτηθεί από το αν η νέα ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Guido Westerwelle πρόσθεσε πως η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της.

 

 

"Η ουσία των μεταρρυθμίσεων δεν είναι διαπραγματεύσιμη", δήλωσε ο Westerwelle σε γερμανικό ραδιοσταθμό. "Οποιαδήποτε κυβέρνηση και να σχηματιστεί θα πρέπει να τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν με την Ευρώπη".

 

 

Ωστόσο, οι γνώμες στο Βερολίνο διίστανται σχετικά με το ποιες παραχωρήσεις θα μπορούσαν να γίνουν, εάν γίνουν, τώρα που το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα είναι αυτό που υπέδειξε την παραμονή των εκλογών η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel.

"Είναι ξεκάθαρο σε μας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να πιεστεί υπερβολικά ", είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Steffen Kampeter στη γερμανική τηλεόραση.

 

 

Ο Westerwelle προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, επισημαίνοντας πως "χάθηκε" χρόνος για τις μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και πως οι επιπτώσεις αυτού θα πρέπει να συζητηθούν.

 

 

"Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το χρονικό πλαίσιο καθώς δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις χαμένες εβδομάδες και δεν θέλουμε τους πολίτες να υποφέρουν εξαιτίας αυτού", είπε ο υπουργός. Ωστόσο ορισμένοι Γερμανοί αξιωματούχοι, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, είπαν πως οι δηλώσεις του Westerwelle δεν αντιπροσωπεύουν την ευρύτερη κυβερνητική γραμμή, και ότι η βάση της διαπραγμάτευσης παραμένει το μνημόνιο που έχει υπογράψει η Ελλάδα.

 

 

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να δοθεί παράταση χρόνου για να εφαρμόσει η Ελλάδα το μνημόνιο, μια από τις πηγές είπε: "Ξεχάστε το. Κάτι τέτοιο θα μας έφερνε ακόμα πιο κοντά σε τρίτο πακέτο για την Ελλάδα και απέχουμε πολύ από αυτό".

 

 

"Φυσικά θα χρειαστεί να μιλήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στο τραπέζι", πρόσθεσε η πηγή.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:03 - 18 Ιουν 2012
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.