ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Stern: Η Γερμανία γνώριζε τους κινδύνους της εισόδου της Ελλάδας στην ευρωζώνη

21:13 - 21 Ιουν 2012 | Οικονομία
Η Καγκελαρία γνώριζε τους κινδύνους της εισόδου της Ελλάδας στην ευρωζώνη, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Stern, επικαλούμενο εσωτερικά έγγραφα από την Καγκελαρία αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Eurostat ήδη στις αρχές του 1999, σε δύο έγγραφά της, προειδοποιούσε την Επιτροπή για πιθανά παραποιημένα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, αλλά οι προειδοποιήσεις «αποκρούστηκαν».

Επιπλέον, στις 12 Μαΐου 1999, ο τότε πρόεδρος της Eurostat, σε σημείωμα προς τον τότε Επίτροπο για Οικονομική και Νομισματική πολιτική, Ιβ Τριμπό ντε Σιλγκί, επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει πιθανότατα τις μεταβιβαστικές πληρωμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου, με τρόπο παράτυπο, να βελτιώσουν τα δημοσιονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού, για να λάβει την απάντηση: «Υποθέτω ότι η Eurostat ούτε σχεδιάζει διορθώσεις στους αριθμούς ούτε επιθυμεί να συνεχίσει την συζήτηση για το θέμα αυτό».

Όπως ακόμη αναφέρεται στο άρθρο, στις αρχές του 2000, η Καγκελαρία διέθετε σειρά αρνητικών εισηγήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, με προειδοποιήσεις για το μεγάλο αναλογικά εμπορικό έλλειμμα, τη μεγάλη εξάρτηση από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, αλλά και για τους κινδύνους που απειλούν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.

Σημείωναν δε ότι η χώρα δεν ήταν έτοιμη για το «σοκ της εισόδου στην Ευρωζώνη».

Στο περιοδικό υπογραμμίζεται ότι ως τώρα ο τότε Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, όποτε ερωτάτο, παρέπεμπε στην θετική ψήφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναφέρεται δε στο περιοδικό ότι αν και ζητήθηκε το σχόλιο του Σρέντερ για τα νέα στοιχεία, αρνήθηκε να τοποθετηθεί. Το ίδιο συνέβη και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.