ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η εύρεση χρημάτων για να μην πτωχεύσουμε το καλοκαίρι και οι αποκρατικοποιήσεις, προτεραιότητες του Β. Ράπανου

01:57 - 22 Ιουν 2012 | Οικονομία
Η εύρεση χρημάτων για να μην πτωχεύσουμε το καλοκαίρι και οι αποκρατικοποιήσεις, προτεραιότητες του Β. Ράπανου
Ακόμα και πριν από το τέλος του μήνα «ξεπαγώνει» επισήμως το φλέγον ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων.

Αφού πρώτα βρεί τα χρήματα για να μην πτωχεύσει η χώρα το καλοκαίρι, μέσω της κινητοποίησης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού αλλά και της συνεννόησης με την τρόικα για την χρηματοδότηση της οικονομίας, ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Βασίλης Ράπανος θα συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου των Αποκρατικοποιήσεων κ. Κ. Μητρόπουλο, ο οποίος είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα απαισιόδοξος με δηλώσεις του ως προς την επίτευξη του στόχου των αποκρατικοποιήσεων.

 

Σημειωτέον, ότι οι αποκρατικοποιήσεις πέρα από την ανάπτυξη που θα φέρουν στον τόπο ως επενδύσεις ή ως συνέργεια επενδύσεων, όπως έχει τονίσει κατ' επανάληψη ο νέος πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, πρόκειται να αποτελέσουν και το διαπραγματευτικό όπλο στις Βρυξέλλες με την τρόικα για να δοθεί παράταση στην υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων της χώρας. Δεν είναι τυχαίο το ράλι στο οποίο επιδίδονται άλλωστε, τα λεγόμενα κρατικόχαρτα.

Παρά το πάγωμα του προγράμματος παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν το μνημονιακό στόχο για είσπραξη 19 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις έως το 2015 χωρίς ωστόσο να απεμπολούν το στόχο για συνολικά έσοδα 50 δισ. ευρώ στο μέλλον. Τα έσοδα θα προέλθουν κατά 50% από ανάπτυξη ακινήτων, κατά 35% από αξιοποίηση υποδομών και κατά 15% από την πώληση ΔΕΚΟ και μεριδίων εταιρειών στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο με σημαντικά ωστόσο προβλήματα να προκύπτουν από τα αναρίθμητα νομικά και τεχνικά ζητήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 25% των 3,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων που φαίνεται να κατέχει το Δημόσιο έχουν ήδη δοθεί σε τρίτους που διατηρούν έννομη σχέση με το Δημόσιο, κάτι που δυσκολεύει την πλήρη αποκρατικοποίηση.

 

Το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ

- Αξιοποίηση Γης: Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ξεκίνησε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο έργο για την εκμετάλλευση των ιδιόκτητων ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, στοχεύοντας σε έσοδα 25 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το πεδίο εργασιών περιλαμβάνει πάνω από 70.000 ακίνητα του δημόσιου τομέα που επί του παρόντος τα διαχειρίζονται ή ανήκουν σε δημόσιες κτηματικές εταιρείες (ΚΕΔ, ΕΤΑ), σε ΔΕΚΟ ή σε διάφορα Υπουργεία. Τα ακίνητα θα αξιολογηθούν και θα επιλεγούν προς εκμετάλλευση βάσει γενικών κριτηρίων (Ελεύθερα Ακίνητα, Αστικά Ακίνητα, Μη αστικά Ακίνητα >1.000 m2) και εμπορικών παραγόντων (μέγεθος, τοποθεσία, βασικές νομικές δεσμεύσεις, πιθανές χρήσης ακινήτου).

Οι στρατηγικές αξιοποίησης θα εξειδικευτούν για κάθε ένα περιουσιακό στοιχείο και/ή για χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων που θα προκύψουν από αυτήν τη διαδικασία.

- Υποδομές: Η Ελληνική Κυβέρνηση διαθέτει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο έργων υποδομής διαθέσιμων για χρήση, μίσθωση και/ή πώληση. Αυτά μεταβιβάζονται σταδιακά στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα ενημερωθούν μέσω ανακοινώσεων για διαγωνισμό και για εκδήλωση ενδιαφέροντος. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα:

- ΟΣΕ (Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος): Διαχειριστής Σιδηροδρόμου (ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.), Σιδηροδρομικούς Σταθμούς, Συντήρηση Τροχαίου Υλικού και Σιδηροδρομικού Εξοπλισμού (ROSCO)

- το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

- τα Τοπικά Αεροδρόμια

- 4 αεροσκάφη τύπου Airbus 340 - 300

- την Εγνατία Οδό

- την Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι Α.Ε. (εταιρεία εκμετάλλευσης μεγάλων αυτοκινητοδρόμων)

- την Εταιρεία Ύδρευσης κι Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ Α.Ε.)

- την Εταιρεία Ύδρευσης κι Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ Α.Ε.)

- 12 λιμάνια ως εταιρείες περιορισμένης ευθύνης

- Μικρά λιμάνια και μαρίνες

- Τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ)

- Την Εγκατάσταση Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου «Νότια Καβάλα»

- Τις Άδειες Κινητής Τηλεφωνίας (Φάσμα Συχνοτήτων (900-1800 MHZ)

-Εταιρικό Χαρτοφυλάκιο: Το εκτεταμένο εταιρικό χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου περιλαμβάνει τομείς όπως παίγνια, τραπεζική, βαριά βιομηχανία και ενέργεια. Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία βρίσκονται σε διαδικασία μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την Αποκρατικοποίηση.

- Το εταιρικό χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει μέρος ή όλο το μερίδιο του Ελληνικού Δημοσίου στις ακόλουθες επιχειρήσεις.

- Κρατικά Λαχεία

- Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε. (ΔΕΠΑ)

- Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ)

- Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας Α.Ε (ΟΔΙΕ)

- Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε. (ΕΑΣ)

- Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. (ΕΛΠΕ)

- Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ)

-Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας (ΕΚΠ)

- Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ)

- ΛΑΡΚΟ

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 13:18 - 22 Ιουν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.