ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατ αρχήν θετικοί οι τραπεζίτες από την απόφαση των Βρυξελλών

02:37 - 02 Ιουλ 2012 | Οικονομία
Κατ αρχήν θετικοί οι τραπεζίτες από την απόφαση των Βρυξελλών
Αιφνιδιασμός επικράτησε στις ελληνικές τράπεζες από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για απευθείας στήριξη των τραπεζών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) (και όχι μέσω των κρατικών προϋπολογισμών).

Αν και οι τραπεζίτες χαρακτήρισαν το μέτρο εκ πρώτης όψεως θετικό, είναι επιφυλακτικοί. Ετσι, μετά την πρώτη ανάγνωση, θέτουν διάφορα ερωτήματα για τη σημασία της απόφασης αυτής για τις ελληνικές τράπεζες, αν αυτό ισχύσει και για την Ελλάδα, καθώς διατηρούνται κάποιες επιφυλάξεις, αφού η ανακεφαλαιοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει, με την προκαταβολή των 18 δισ. ευρώ που έλαβαν ήδη οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες.

Στα επιτελεία των τραπεζικών ομίλων η συζήτηση φουντώνει και αποκτά διάφορες προεκτάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, πληθαίνουν τα ερωτήματα όχι μόνο για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης, από τη στιγμή που μορφοποιηθούν εκτός ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και για τη διασφάλιση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών, που τόσο έντονα και εμφανώς έθεσαν οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών στις προχθεσινές ετήσιες γενικές τους συνελεύσεις.

Από τη στιγμή που το «μπαλάκι» της ανακεφαλαιοποίησης και όλο το παιχνίδι γίνεται από το εξωτερικό, τα δεδομένα αλλάζουν και προς το παρόν είναι... άγνωστα. Τι θα γίνει με τον ιδιωτικό χαρακτήρα των σημερινών ιδιωτικών τραπεζών, πώς θα αποφευχθεί η κρατικοποίησή τους, πώς θα εξασφαλισθεί ιδιαίτερα, η ελληνικότητά τους, πώς θα μπορέσουν οι ιδιώτες μικρομέτοχοι να στηρίξουν, τι θα γίνει με τις μη βιώσιμες τράπεζες, πού θα υποβληθούν τα σχέδια αναδιάρθρωσης και πολλά άλλα θέματα, τα οποία ήδη είναι σε εκκρεμότητα και περιμένουν τη συγκρότηση και την επίσημη ανάληψη καθηκόντων του οικονομικού επιτελείου.
Kεφαλαιακή ενίσχυση

Καταστρώνοντας τα στρατηγικά τους πλάνα, οι Ελληνες τραπεζίτες εστιάζουν στην ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης, φοβούμενοι όμως ιδιαίτερα την πιθανότητα κρατικοποίησης των τραπεζών και εν γένει παρέμβασης του δημόσιου τομέα. Στην περίπτωση λοιπόν εκείνη κατά την οποία η απόφαση της Συνόδου περί απευθείας ανακεφαλαιοποίησης ισχύσει και για τις ελληνικές τράπεζες, δεν είναι σίγουρο με ποιον τρόπο θα εξασφαλισθεί η μη κρατικοποίηση του εγχώριου τραπεζικού τομέα. Το ερώτημα που προκύπτει είναι, σύμφωνα με κάποιους παράγοντες, ποιος θα συμμετάσχει στα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών. Με τον τρόπο που ήδη ξεκίνησε η ανακεφαλαιοποίηση, μέτοχος για μία τριετία θα ήταν το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο και θα παρέμενε, καθιστώντας κρατικές τις όποιες ιδιωτικές τράπεζες δεν κατάφερναν να «σταθούν στα πόδια τους» αποπληρώνοντας τις μετοχές.

Εν τω μεταξύ, το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο έχει ήδη «εισχωρήσει» με εκπροσώπους του στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, με ισχυρό το δικαίωμα βέτο (απαραίτητη συνθήκη μετά την προκαταβολή των 18 δισ. ευρώ) επιμένει στην άποψή του ότι οι συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο θα πρέπει να αποτελέσουν το δεύτερο βήμα, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Τελευταία τροποποίηση στις 02:42 - 02 Ιουλ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.