ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΒΕΑ: 1 στους 2 θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει την επαναδιαπραγμάτευση του οικονομικού προγράμματος

12:40 - 02 Ιουλ 2012 | Οικονομία
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών δημοσιοποιεί σήμερα την ποσοτική έρευνα με τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο», η οποία πραγματοποιείται κατ' εντολή του ΕΒΕΑ από την εταιρία ALCO, ενώ τα ευρήματα της επεξεργάζονται από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας του ΕΒΕΑ.

Η έρευνα για το τρίτο δίμηνο του 2012 διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 28 και 30 Ιουνίου, σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέγραψαν βελτίωση στον δείκτη απαισιοδοξίας των πολιτών αναφορικά τόσο με τα δημόσια όσο και με τα προσωπικά τους οικονομικά, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του προηγούμενου τετραμήνου. Το 84% των ερωτηθέντων δηλώνουν απαισιόδοξοι σε ότι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας -βελτιωμένο κατά 9% σε σύγκριση με το ποσοστό του προηγούμενου διμήνου-, το 8% του συνόλου διατηρεί τόνους αισιοδοξίας, ενώ το υπόλοιπο 8% επέλεξε να μην συμμετάσχει.

Σε ότι αφορά τα προσωπικά/οικογενειακά τους οικονομικά, το 85% του συνόλου δηλώνουν απαισιόδοξοι –μειωμένο κατά 8% από τα επίπεδα του προηγούμενου διμήνου-, το 8% των ερωτηθέντων είναι αισιόδοξοι, ενώ το 7% του συνόλου δεν συμμετείχε.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο διεξαγωγής του Οικονομικού Βαρομέτρου του ΕΒΕΑ, που αποτυπώνεται σημαντική κάμψη στα ποσοστά απαισιοδοξίας των πολιτών, καθώς και μικρή άνοδο στα ποσοστά αισιοδοξίας.

 

Όπως και σε προηγούμενες έρευνες έτσι και εδώ, το ΕΒΕΑ έθεσε ερωτήματα για επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν το ευρύ κοινωνικό σύνολο. Το πρώτο από αυτά αφορά τον βαθμό ικανοποίησης από τη σύνθεση του οικονομικού επιτελείου, όπου η κοινή γνώμη βρέθηκε αρκετά διχασμένη. Το 19% των ερωτηθέντων είναι πολύ ικανοποιημένοι, το 28% αρκετά ικανοποιημένοι, το 25% λίγο ικανοποιημένοι, το 20% καθόλου ικανοποιημένοι, ενώ το 8% δεν συμμετείχε.

 

Το δεύτερο ερώτημα αναφέρεται στο πόσο πιθανό είναι η κυβέρνηση να πετύχει θετικά αποτελέσματα στην αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Το 47% των ερωτηθέντων απάντησαν θετικά δίνοντας προβάδισμα 15 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του 32% των ερωτηθέντων που απάντησε αρνητικά, ενώ το 21% αποφάσισε να μην συμμετάσχει, σημειώνοντας ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αποχής.

 

Στο τελευταίο ερώτημα, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν ποια κατά την άποψη τους θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, επιλέγοντας ανάμεσα από την ασφάλεια, την οικονομία και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Τα υψηλότερα ποσοστά συγκεντρώθηκαν στις δυο πρώτες επιλογές, την ασφάλεια και το οικονομία με 38% και 36% αντίστοιχα, ενώ οι ερωτηθέντες αξιολόγησαν τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις ως τρίτη προτεραιότητα την νέας κυβέρνησης με ποσοστό 22%. Το υπόλοιπο 4% δεν συμμετείχε στο ερώτημα. Αν ληφθούν υπ' όψιν τα κοινωνικό-πολιτικά δεδομένα της τελευταίας διετίας, μπορεί να πει κανείς ότι η σειρά αξιολόγησης ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη.

 

Παρουσιάζοντας την έρευνα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε:

 

«Είναι φανερό ότι η κοινωνία αντιμετωπίζει θετικά το σχηματισμό κυβέρνησης, γνωρίζοντας όμως τις μεγάλες δυσκολίες, δεν θεωρεί ότι αυτό είναι αρκετό και αναμένει τις εξελίξεις.

 

Από τη νέα κυβέρνηση, πάντως, η ελληνική κοινωνία εκτιμά και αναμένει ότι θα πετύχει θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, γεγονός που τοποθετεί ψηλά τον πήχη των προσδοκιών του ελληνικού λαού.

 

Και τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία να πετύχουμε τους στόχους μας, δεδομένης και της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, για την απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών από τα ευρωπαϊκά ταμεία και όχι από τις κυβερνήσεις.

 

Η κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευθεί σκληρά ώστε οι αποφάσεις αυτές που αφορούν την Ισπανία και την Ιταλία, να ισχύσουν και για την Ελλάδα, γεγονός που θα αποφέρει ελάφρυνση του χρέους κατά 50 δισ. ευρώ και κατά συνέπεια θα επιτρέψει την υλοποίηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης με όρους που δεν θα επιτείνουν το φαύλο κύκλο της ύφεσης».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.