ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι επαφές της τρόικα στην Κύπρο

17:17 - 03 Ιουλ 2012 | Οικονομία
Ελεγκτές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ξεκίνησαν την Τρίτη την αποστολή τους στην Κύπρο, με στόχο να εκτιμήσουν το ύψος της οικονομικής βοήθειας που θα χρειαστεί η χώρα. Δυο ομάδες της τρόικας είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με αξιωματούχους στην κεντρική τράπεζα και στο υπουργείο Οικονομικών, είπαν αξιωματούχοι. Η Κύπρος υπέβαλε αίτημα για οικονομική στήριξη στην ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα για να στηρίξει τις εγχώριες τράπεζες που επλήγησαν από την έκθεσή τους στην Ελλάδα

Το τελικό ποσό που θα χρειαστεί η Κύπρος παραμένει ασαφές. Θεωρείται, ωστόσο, σχεδόν σίγουρο ότι θα χρειαστεί 2,3 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των δυο μεγαλύτερων τραπεζών της. Εικάζεται ότι η Κύπρος ενδέχεται να χρειαστεί έως και 10 δις ευρώ - ποσό που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το μισό του ΑΕΠ της χώρας.

Οι ελεγκτές της τρόικας θα συναντηθούν με τα συνδικαλιστικά και εργοδοτικά σωματεία, καθώς και με στελέχη των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, είπε το υπουργείο Οικονομικών.

"Αυτή η επίσκεψη είναι καθαρά διερευνητικής φύσης και δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις ή συζητήσεις για (οικονομικά) μέτρα", ανακοίνωσε το υπουργείο.

Κύπριοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν την αύξηση του χαμηλού φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, μέτρο που έχει προσελκύσει χιλιάδες ξένες επενδύσεις στην χώρα.

Στο στόχαστρο της τρόικας αναμένεται να μπουν όμως άλλα θέματα, όπως οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων που απορροφούν το 33% της ετήσιας κρατικής δαπάνης και η τιμαριθμοποίηση των μισθών που θεωρείται υπεύθυνη για το φαινόμενο του "δεύτερου γύρου" πληθωριστικών πιέσεων που παρατηρείται στη χώρα.

Σε περσινή του έκθεση, το ΔΝΤ είχε πει ότι η Κύπρος θα πρέπει να περικόψει τις κρατικές δαπάνες και να περιορίσει το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο, το οποίο ανέρχεται στο 15,4% του ΑΕΠ, το υψηλότερο της ευρωζώνης.

Η οικονομολόγος Fiona Mullen είπε ότι οποιεσδήποτε προτάσεις της τρόικας θα πρέπει να πετύχουν μια λεπτή ισορροπία, για να αποφύγουν τους κινδύνους από την εφαρμογή μέτρων ρευστότητας σε μια οικονομία σε ύφεση. Η Κύπρος μαστίζεται επίσης πολύ υψηλή ανεργία στο 10,8%. "Είμαι σίγουρη ότι με τέτοια νούμερα τα δημοσιονομικά της χώρας θα είναι χειρότερα", είπε η Mullen. "Επομένως είναι σημαντικό να καταλήξουν πολύ σύντομα σε συμφωνία με την τρόικα", πρόσθεσε. Η επίσκεψη της τρόικας στην Κύπρο θα ολοκληρωθεί στις 6 Ιουλίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.