ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής είναι λάθος, λένε Γερμανοί οικονομολόγοι

11:10 - 05 Ιουλ 2012 | Οικονομία
Έντονη κριτική προς την Άνγκελα Μέρκελ

Δημόσια έκκληση κατά των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχεδιάζουν Γερμανοί οικονομολόγοι γύρω από τον επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου IFO του Μονάχου Χανς Βέρνερ Ζιν, ο οποίος εδώ και καιρό υποστηρίζει ότι η σωτηρία του ευρώ πλήττει τη Γερμανία και πως η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει το ταχύτερο δυνατόν την Ευρωζώνη για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Μαζί με συναδέλφους του, ο Χανς Βέρνερ Ζιν σχεδιάζει μια δημόσια έκκληση στην καγκελάριο, αλλά και τους Γερμανούς πολίτες κατά των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που κατά την άποψή τους είναι λάθος, όπως αναφέρεται σε προσχέδιο που βρίσκεται στη διάθεση του Spiegel Online, στο οποίο τονίζεται ότι στην καγκελάριο ασκήθηκαν «πιέσεις» για να συναινέσει.


Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Χανς Βέρνερ Ζιν έχει προειδοποιήσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι σε περίπτωση που διαλυθεί η ευρωζώνη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας θα πρέπει να «ξεγράψει» τις απαιτήσεις 500 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει έναντι άλλων κεντρικών τραπεζών. «Είμαστε παγιδευμένοι» λέει χαρακτηριστικά ο Γερμανός οικονομολόγος.

 

Στο προσχέδιο της δημόσιας έκκλησης, οι Γερμανοί οικονομολόγοι προειδοποιούν κυρίως για την σχεδιαζόμενη ένωση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, τονίζοντας ότι «ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Κατά την άποψή τους, αυτό σημαίνει ότι «όλες οι χώρες του ευρώ θα πρέπει να εγγυηθούν τα χρέη των τραπεζών της ευρωζώνης». Και επειδή τα χρέη των τραπεζών είναι τρεις φορές περισσότερα από το δημόσια ελλείμματα, είναι «λάθος να ζητήσουμε τώρα από φορολογούμενους, συνταξιούχους και αποταμιευτές των χωρών με ισχυρές οικονομίες να εγγυηθούν για το συνολικό χρέος».

Η δημόσια έκκληση θα φέρει, μεταξύ άλλων, την υπογραφή του οικονομολόγου Μπερντ Ράφελχουσχεν, του πρώην προέδρου του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών DIW Κλάους Τσίμερμαν, αλλά και του καθηγητή Στατιστικής Βάλτερ Κρέμερ.

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ προβλέπουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα ανακεφαλοποίησης των τραπεζών απευθείας από το Μηχανισμό Στήριξης ESΜ. Ταυτόχρονα όμως εντείνεται ο έλεγχος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή.

Ωστόσο ο Χανς-Βέρνερ Ζιν και οι συνοδοιπόροι του δεν πιστεύουν ότι ο εντατικός έλεγχος περιορίζει τους κινδύνους και εξηγούν το γιατί: Οι χώρες σε κρίση διαθέτουν πλειοψηφία στην ευρωζώνη.

«Αν οι χώρες με ανθεκτικές οικονομίες συναινέσουν στην ανάληψη εγγυήσεων για τα χρέη θα είναι εκτεθειμένες σε συνεχείς πιέσεις για να αυξάνουν όλο και περισσότερα τα ποσά των εγγυήσεων. Διαφωνίες και διχόνοιες με τους εταίρους και τις γειτονικές χώρες θα είναι το επακόλουθο» τονίζουν στο προσχέδιο οι Γερμανοί ειδικοί.

Η έκκληση κλείνει απευθυνόμενη στους Γερμανούς πολίτες: «Σας παρακαλούμε αντιμετωπίστε με σοβαρότητα την υπόθεση και συζητείστε την με τους βουλευτές της εκλογικής σας περιφέρειας».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.