ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και οι τιμές + μια απάντηση

10:04 - 06 Ιουλ 2012 | Οικονομία
Ως πανάκεια περιμένουν πολλοί τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Δεν θα διαφωνήσουμε, αλλά οφείλουμε να διατυπώσουμε κάποιες σοβαρές επιφυλάξεις.

Αν δεν υπάρξει έλεγχος των τιμών στα εστιατόρια και στα μπαρ, τη μείωση του ΦΠΑ - αν την δεχτεί η τρόικα και γίνει - θα την εισπράξουν οι εστιάτορες και οι μπάρμεν.

 

Δεδομένου οτι το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα ούτε να ελέγξει ούτε να επιβάλει τις τιμές που θα έχει ο κάθε επιχειρηματίας του χώρου εστίασης, τελικά το "μπαλάκι" πέφτει στον καταναλωτή. Αν ο καταναλωτής διαπιστώσει οτι την μείωση του ΦΠΑ την καρπώνεται τελικά ο επιχειρηματίας που δεν ρίχνει τις τιμές του, θα πρέπει να τον αποκλείσει. Να μην ξαναπάει στο μαγαζί του και να διαδώσει στον κύκλο του οτι "αυτός δεν ρίχνει τις τιμές". 

 

Κατά τα άλλα, η μείωση του ΦΠΑ θα ευνοήσει τους πράγματι εντάξει επιχειρηματίες του χώρου, αυτούς δηλαδή που κόβουν αποδείξεις και αποδίδουν στο κράτος τον ΦΠΑ. Επίσης θα "τιμωρήσει" τους φοροκλέφτες, αυτούς που δεν κόβουν απόδειξη και δεν αποδίδουν ΦΠΑ διότι έτσι θα κλέβουν λιγότερα. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν πρόκειται η μείωση του ΦΠΑ - ή οποιουδήποτε άλλου φόρου - να "πείσει" τους κλέφτες να πληρώσουν. Αντίθετα αφού έπαιρναν το ρίσκο κλέβοντας μεγαλύτερα ποσά θα συνεχίσουν να το παίρνουν και τώρα για τα μικρότερα ποσά.

Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η φοροδιαφυγή και στην εστίαση και σε κάθε άλλου είδπους δραστηριότητα είναι ο αυστηρός έλεγχος και η ακόμη αυστηρότερη τιμωρία δηλαδή η αφαίρεση αδείας και το εξαιρετικά υψηλό πρόστιμο.

 

Όσον αφορά στις τιμές πάντως, τελικά την ευθύνη την έχει ο καταναλωτής. Διότι αυτός είναι που πρέπει να πιέσει με την μείωση της κατανάλωσης του να μειωθούν οι τιμές. Όταν θεωρεί ακριβό ένα προιόν ή μια υπηρεσία δεν πρέπει να τα αγοράζει. Πρέπει να βρεί τους φθηνότερους και να καταναλώνει τα δικά τους προιόντα και υπηρεσίες. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει για να πέσουν οι τιμές.

 

Υ.Γ. Δημοσιεύω εδώ μέσα στο κείμενο μου το σχόλιο που έκανε ο Προέδρος Ομοσπονδίας Κυκλάδων κ. Κουζούπης απαντώντας στη δική μου θέση. Διαπιστώνω οτι απο όσα λέει ο κ. Κουζούπης  οι επιχειρηματίες του κλάδου δεν σκοπεύουν να περάσουν τη μείωση του ΦΠΑ στις τιμές και αυτό διότι έχουν ήδη υποστεί οι ίδιοι το κόστος απο την προηγούμενη αύξηση του και έχουν κρατήσει σταθερές τις τιμές τους ή και τις έχουν μειώσει. Δεν αμφισβητώ καθόλου τα επιχειρήματα του κ. Κουζούπη, όμως γνωρίζω απο το ρεπορτάζ οτι οι καταναλωτές περιμένουν  να δούν μείωση των τιμών. Θα περιμένουν δηλαδή να δούν σημαντική μείωση του περιθωρίου κέρδους των επιχερήσεων εστίασης για να καταναλώσουν και όχι απλώς διατήρηση των τιμών στα ίδια επίπεδα στα οποία σήμερα δεν καταναλώνουν. Και θα το περιμένουν αυτό διότι όλοι οι καταναλωτές έχουν υποστεί σημαντική μείωση του εισοδήματος τους και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις τιμές που θέλουν να διατηρήσουν - για τους δίκαιους ενδεχομένως λόγους τους - οι επιχειρηματίες του κλάδου. Αν οι επιχειρηματίες του κλάδου δεν μειώσουν τις τιμές τους, θα συνεχίσουν να βλέπουν άδεια τα μαγαζιά τους.

Πέραν αυτού η λογική του αιτήματος μείωσης του ΦΠΑ που απευθύνουν στην κυβέρνηση οι επιχειρηματίες του κλάδου εστίασης, στηρίζεται στην επιχειρηματολογία οτι μέσω της μείωσης του ΦΠΑ θα γίνουν φθηνότερες οι τουριστικές υπηρεσίες και θα αυξηθεί ο τουρισμός. Αν είναι να διατηρήσουν τις τιμές ίδιες και να αυξήσουν το κέρδος τους, δεν υπάρχει κοινωνικό ζητούμενο στο αίτημα τους. 

 

Γρηγόρης Νικολόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 14:28 - 06 Ιουλ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.