ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκινά το "σβήσιμο - γράψιμο" των ισοδύναμων

00:30 - 11 Ιουλ 2012 | Οικονομία
Ξεκινά το "σβήσιμο - γράψιμο" των ισοδύναμων
Αναζητούνται μέτρα 3 δισ. ευρώ που έπρεπε να είχαν ληφθεί το Μάρτιο

Σε αναζήτηση μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ, ισοδύναμα αυτών που αποφασίστηκαν το Μάρτιο, βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση προκείμενου να μειωθεί το έλλειμμα στα 14,9 δισ. ευρώ εφέτος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο, προσανατολίζεται σε αλλαγές διαρθρωτικού χαρακτήρα ώστε να αποφύγει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις ή περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Ήδη μάλιστα, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει δημοσιονομικά μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές που καθυστέρησαν, όπως αποκρατικοποιήσεις, ενώ στόχος της είναι να αποφευχθεί το νέο μαχαίρι στα ειδικά μισθολόγια, ειδικά αυτά των στρατιωτικών, οι οποίοι βρίσκονται στα όρια τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δομικές αλλαγές θα αποτελέσουν τα ισοδύναμα μέτρα που αποτρέπουν τις οριζόντιες φορολογικές επιβαρύνσεις και ανοίγουν το δρόμο για έξοδο από την ύφεση και την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο υπουργός οικονομικών, κ.  Γ. Στουρνάρας δήλωσε στο Eurogroup ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να πλησιάσει το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2012 (14,8 δισ. ευρώ) σε απόλυτους αριθμούς και όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ήδη στη λίστα έχουν συμπεριληφθεί οι εξής αλλαγές:

- Μείωση των απασχολουμένων στο Δημόσιο

- Περικοπή των πρωτογενών δαπανών

- Διεύρυνση της φορολογικής βάσης

- Κατάργηση κάθε είδους προστασίας από τον ανταγωνισμό είναι εκ των ων ουκ άνευ

- Μείωση του ειδικού μισθολογίου (μόνο σε εξαιρετική περίπτωση)

Υπενθυμίζεται εδώ ότι πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας είχε τονίσει ότι η ΝΔ έχει σχέδιο ισοδύναμων μέτρων και επικαλέστηκε 12 κωδικούς στον προϋπολογισμό, από όπου μπορούν να γίνουν περικοπές. Επίσης, ανέφερε ότι θα μπορούσε να επιβληθεί ένας ελάχιστος φόρος στο τζίρο από τα νέα παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Μάλιστα, τα περισσότερα από τα προτεινόμενα 18 σημεία είναι προς διαπραγμάτευση με τους εταίρους, «άλλα άμεσα, άλλα αργότερα».

Ειδικότερα για το θέμα της φορολόγησης, είχε επισημάνει ότι αμεσα δεν μπορούμε να αυξήσουμε το αφορολόγητο αν δεν έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση, ενώ παρατήρησε ότι για την φορολόγηση των επιχειρήσεων μπορεί να γίνει κάτι άμεσα, ενώ η φορολόγηση των φυσικών προσώπων μπορεί να επανεξεταστεί αργότερα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το νέο πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, φαίνεται πως η λήψη του έχει μεταφερθεί για τον Σεπτέμβριο, προκειμένου η νέα κυβέρνηση να υποβάλλει επισήμως πρόταση για χρονική παράταση εφαρμογής του μνημονίου, καθώς και να βρεθούν δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα που θα υποκαταστήσουν τις όποιες απώλειες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.