ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέλος στις πρόωρες συντάξεις από του χρόνου

09:47 - 14 Αυγ 2012 | Οικονομία
Προς αύξηση των οριών ηλικίας

«Φρένο» στις πρόωρες συντάξεις θέλει να βάλει η κυβέρνηση από το 2013, ώστε να κλείσει η πόρτα εξόδου πριν το 65ο έτος της ηλικίας και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η επίσπευση των αλλαγών στα όρια ηλικίας και η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης (από τα 15 στα 20).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», στο τραπέζι των συζητήσεων είναι τρεις προτάσεις, για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, εκ των οποίων επικρατέστερες είναι είτε η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης είτε η «μεταφορά» το 2013 (από το 2015) των αλλαγών στα όρια ηλικίας.

Συγκεκριμένα, η πρώτη πρόταση προβλέπει ότι θα απαιτούνται 20 έτη ασφάλισης για συνταξιοδότηση στο 65ο έτος, μέτρο που ισχύει ήδη για τους νέους ασφαλισμένους. Σήμερα οι ασφαλισμένοι μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου στα 65 εφόσον έχουν συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης (δηλαδή 4.500 ημέρες εργασίας).

Η δεύτερη προβλέπει επίσπευση των αυξήσεων στα όρια ηλικίας, ώστε οι ανατροπές να ολοκληρωθούν το 2013 και όχι το 2015 όπως προβλέπεται σήμερα. Σε μία τέτοια περίπτωση η σύνταξη θα καταβάλλεται στα 65 (με 20 έτη ασφάλισης όπως ήδη αναφέρθηκε) ή εναλλακτικά στα 60, αλλά με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης.

Τρίτη επιλογή και η πιο σκληρή είναι η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης πάνω από τα 65 έτη και θα προχωρήσει μόνο εφόσον δεν συγκεντρωθεί το κονδύλι των περικοπών ύψους 5 δισ. ευρώ από το υπουργείο Εργασίας.
Αρχικά, στο τραπέζι είχαν τεθεί προτάσεις για αύξηση του ορίου στο 66ο ή ακόμα και στο 67ο έτος, με τις αλλαγές να επηρεάζουν «παλαιούς» και «νέους» ασφαλισμένους. Ωστόσο. φαίνεται πως προκρίνεται η λύση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.