ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην τριμερή συνάντηση ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

13:49 - 04 Σεπ 2006 | Οικονομία
Στην τελική ευθεία μπαίνει η οριστικοποίηση της συμφωνίας για την έναρξη της κατασκευής ενός στρατηγικής σημασίας ενεργειακού έργου, αυτό της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, με σημαντικά οικονομικά οφέλη τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις δύο εμπλεκόμενες χώρες, Ρωσία και Βουλγαρία.

Ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, το κόστος για την κατασκευή του οποίου θα ανέλθει περίπου στα 800 εκατ. ευρώ και θα καταστήσει την χώρας μας ως ένα από τους πλέον σημαντικούς ενεργειακούς «κόμβους», θα βρεθεί σήμερα «επί τάπητος» στην ατζέντα των ενεργειακών θεμάτων, στην απογευματινή τριμερινή συνάντηση Ελλάδας, Ρωσίας, Βουλγαρίας που θα διεξαθχεί σε επίπεδο κορυφής στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ωστόσο, η διακρατική συμφωνία, που είναι απαραίτητη για την έναρξη των εργασιών, δεν προβλέπεται να υπογραφεί πριν το τέλος του 2006.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού, στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση του Κ.Καραμανλή με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, και μία ώρα αργότερα θα συγκληθεί Τριμερής Συνάντηση με θέμα την ενεργειακή και εν γένει οικονομική συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας - Βουλγαρίας.

Στις 17:30 ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνεργασία με το Βούλγαρο Πρόεδρο Γκεόργε Μπαρβάνοφ, τον οποίο υποδέχθηκε σήμερα στις 11:15κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 19:30 οπότε και ο κ. Καραμανλής θα παραθέσει δείπνο προς τιμή των Προέδρων της Ρωσίας και της Βουλγαρίας.

Μπορεί τα ενεργειακά θέματα και ιδιαίτερα ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη να δείχνουν ότι θα μονοπωλήσουν τις συζητήσεις, καθώς πρόκειται για ένα έργο, η κατασκευή του οποίου είχε «κολλήσει» για περισσότερα από δέκα χρόνια ωστόσο πηγές από τη Μόσχα εκτιμούν ότι το ρώσικο ενδιαφέρον δεν θα περιορισθεί μόνο στην κατασκευή του  πετρελαιαγωγού Μπουργκάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρώσος Πρόεδρος θα επεκταθεί και σε άλλα ενεργειακά θέματα όπως για τον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας, Ελλάδας και Ιταλίας, ενώ δοθείσης της ευκαιρίας ο κ. Πούτιν θα θέσει στον Έλληνα Πρωθυπουργό θέμα συμμετοχής στους διαγωνισμούςτου ελληνικού Πενταγώνου για αγορές όπλων.

Τέλος, από την πλευρά του ο κ. Πούτιν αναμένεται να παράσχει όλες τις εγγυήσεις για την βιωσιμότητα του έργου Μπουρκάς – Αλεξανδρούπολη καθώς και για τον ανελλιπή ανεφοδιασμό του αγωγού Μπουργκάς με πετρέλαιο, το οποίο θα φθάνει μέσω τάνκερ που θα αποπλέουν από το το ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ.

Ας σημειωθεί ότι τη συνάντηση ζήτησε ο ίδιος ο κ. Πούτιν μετά το ναυάγιο των συνομιλιώνπου είχε η προσπάθεια της ρωσικής Lukoil με την Tουρκία για την αναβίωση του σχεδίου μεταφοράς ρωσικών πετρελαίων μέσω αγωγού από τη Σαμψούντα στο λιμάνι του Tσεϊχάν.

Με δεδομένο ότι ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη παρουσιάζει τεράστιο γεωπολιτικό ενδιαφέρον, βασική επιδίωξη της Ρωσίας είναι να κατακτήσει το «παιχνίδι» της προμήθειας στην Ευρώπη ξεπερνώντας έτσι τους ανταγωνιστικές της από την Κασπία, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει και τις «αντιρρήσεις» της Ουάσινγκτον για την αποκλειστική Ρωσική ενεργειακή «ομπρέλα» που πάει να απλωθεί για τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη.

Τέλος, το πρόγραμμα της σημερινής ενεργειακής αντζέντας συζήτησαν το πρωί σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Καραμανλής με την υπουργό Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη και τον υπουργό Ανάπτυξης Δ.Σιούφα.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης σε συνομιλία που είχε αμέσως μετά με δημοσιογράφους επεσήμανε ότι η σημερινή ημέρα, εάν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, θα μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική, ενώ σημείωσε ότι το ζήτημα είναι να κλείσει η διακρατική συμφωνία.

Εφόσον υπογραφεί η διακρατική συμφωνία, η κατασκευή του αγωγού θα αρχίσει από τα τέλη του 2006. Ο πετρελαιαγωγός θα μεταφέρει 35 έως 50 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου ετησίως.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.