ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εντός των ημερών οι ανάδοχοι για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο, Κρήτη...

11:06 - 04 Σεπ 2012 | Οικονομία
Εντός των ημερών οι ανάδοχοι για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο, Κρήτη...
Θέμα ημερών είναι η ανακοίνωση του αναδόχου ή των αναδόχων που θα διεξάγουν τις σεισμικές έρευνες για υδρογονανθράκες στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο.

Το όνομα ή τα ονόματα θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πιθανότατα ως το τέλος της εβδομάδας. Θυμίζουμε ότι στη τελική φάση, είχαν προεπιλεγεί τέσσερις από τις αρχικά οκτώ εταιρείες που εξέφρασαν ενδιαφέρον.

Τρεις από τις τέσσερις αυτές εταιρείες είναι –σύμφωνα με τις πληροφορίες- νορβηγικών συμφερόντων, οι TGS-Nopec, PGS και Spectrum, και μια αμερικανικών, η ΙΟΝ με έδρα το Χιούστον. Έχει ενδιαφέρον ότι ειδικά η Spectrum, χρησιμοποιεί αμερικανικό εξοπλισμό, και δραστηριοποιείται έντονα στις θαλάσσιες περιοχές του Ισραήλ, όπου έχουν εντοπιστεί υδρογονάνθρακες.

 

Κινητικότητα και σε πολιτικό επίπεδο

Πολλοί εκτιμούν ότι η θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης έχει παρόμοια γεωλογικά χαρακτηριστικά με αυτά του Ισραήλ. Υπενθυμίζουμε ότι ήδη από το Μάρτιο, η Αθήνα, το Τελ Αβίβ και η Λευκωσία βρίσκονται σε συνεχείς επαφές για ενδεχόμενη τριμερή ενεργειακή συνεργασία τόσο στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, όσο κυρίως στη μεταφορά φυσικού αερίου από τα ισραηλινά και κυπριακά κοιτάσματα προς την Ευρώπη. Προφανώς όλα τα παραπάνω συζητήθηκαν χθες κατά τη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μ. Παπαγεωργίου, με τον πρέσβη του Ισραήλ, Α. Μέκελ.

 

Πόσοι θα είναι οι ανάδοχοι

Μέχρι πρότινος πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφεραν ότι δεν θα είναι υποχρεωτικά μία η εταιρεία που θα αναλάβει τα σεισμικά. Τις τελευταίες ωστόσο ημέρες αξιόπιστες πηγές εκτιμούσαν ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, την ελληνική, μάλλον θα προτιμηθεί τελικά η ανάθεση σε μία και όχι σε δύο εταιρείες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος σύγχυσης αν δεν είναι εντελώς «καθαρό» το τοπίο.

Από εκεί και πέρα με βάση τις εκτιμήσεις, τα βήματα που θα ακολουθηθούν είναι τα εξής: Μετά την πραγματοποίηση των σεισμικών ερευνών, τα δεδομένα θα πάνε σε κατάλληλο κέντρο επεξεργασίας για να γίνει η ερμηνεία των δεδομένων. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί Ιούνιο με Ιούλιο του 2013. Θεωρείται βέβαιο ότι το ελληνικό δημόσιο θα έχει δεσμευθεί πριν την πραγματοποίηση των σεισμικών για τη διενέργεια διαγωνισμού για την παραχώρηση οικοπέδων, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη του 2013. Συνεπώς το τέταρτο βήμα είναι η ανάδειξη αναδόχου ή αναδόχων που θα αναλάβουν την πραγματοποίηση γεωτρητικών ερευνών το 2014.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:36 - 04 Σεπ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.