ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλα στο τραπέζι στη συνάντηση Στουρνάρα - Σόιμπλε - Ετέθη και η επίμηκυνση

14:20 - 04 Σεπ 2012 | Οικονομία
Όλα στο τραπέζι στη συνάντηση Στουρνάρα - Σόιμπλε - Ετέθη και η επίμηκυνση
Χωρίς κάμερες η συνάντηση του Έλληνα και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, μπήκαν όλα τα ζητήματα στο τραπέζι. Ακόμα και η επιμήκυνση, έστω και διακριτικά, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αφού ανεπισήμως ο κ. Στουρνάρας, φέρεται να εξήγησε στον κ. Σόιμπλε τι ακριβώς εννοεί η ελληνική κυβέρνηση. Πάντως, αυτό που αναφέρουν πηγές προσκείμενες στον κ. Στουρνάρα είναι ότι για μία ακόμα φορά δόθηκε η ευκαιρία στην Ελλάδα να καθησυχάσει την Γερμανική κυβέρνηση και κοινή γνώμη ότι αυτή τη φορά θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις της χώρας μας. Επίσης, τυχόν παράταση της δημοσιονομικής προσπάθειας δεν συνεπάγεται νέα κεφάλαια, αφού η χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, που σημαίνει ότι έτσι θα μπορεί να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της.

 

Ο κ. Σόιμπλε, λέγεται ότι ενημερώθηκε αναλυτικά για τα μέτρα, αν και δεν έχει γίνει τίποτα γνωστό ως προς τις προτάσεις του ή τις παρατηρήσεις του. Άλλωστε, στη συνάντηση, δεν υπήρχαν ούτε κάμερες, ούτε φωτογράφοι, που σημαίνει ότι η Γερμανία ήθελε να υποβαθμίσει τη συνάντηση σε μία επαφή τεχνικού, αλλά ουσιαστικού χαρακτήρα.

 

Οι συνομιλίες, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του κ. Στουρνάρα, διεξήχθησαν σε πολύ καλό κλίμα, θα τα πουν στο EcoFin της Κύπρου στις 14/9 και σε νέα διμερή συνάντηση μετά την έκθεση της τρόικα.

 

Σύμφωνα πάντως, με όσα ανακοίνωσε το Γερμανικό υπουργείο  Οικονομικών, ο κ. Σόιμπλε  επισήμανε την Τρίτη στον Έλληνα ομόλογό του Γιάννη Στουρνάρα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει ανελλιπώς τα συμφωνημένα.  "Το σημαντικότερο είναι να τηρήσει η Ελλάδα πλήρως τις δεσμεύσεις της," ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μετά τη συνάντηση των δυο ανδρών στο Βερολίνο.  "Ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε το επισήμανε για ακόμα μία φορά στο συνάδελφό του", συμπλήρωσε η ανακοίνωση.  Το υπουργείο επανέλαβε επίσης ότι η έκθεση προόδου της τρόικας αναμένεται τον Οκτώβριο και ότι από αυτήν θα εξαρτηθεί η απόφαση για το εάν θα λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση του πακέτου διάσωσης.

 

 

Νωρίτερα, ο κ. Στουρνάρας είχε τετ α τετ για 45 λεπτά με τον Γερμανό υπουργό Γκ. Βεστερβέλε.

 

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, Γερμανοί αναλυτές εκτιμούν ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να προλειάνει το έδαφος προκειμένου να καταστεί μεσοπρόθεσμα δυνατή η διατύπωση του αιτήματος της παραχώρησης περισσότερου χρόνου.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:31 - 04 Σεπ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.