ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: Στα 13 - 15 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό της χώρας

13:46 - 25 Σεπ 2012 | Οικονομία
Στουρνάρας: Στα 13 - 15 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό της χώρας
Και όχι στα 20 ή τα 30 δισ. ευρώ που γράφει ο ευρωπαϊκός Τύπος.

Στα 13 - 15 δισ. ευρώ υπολογίζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας το χρηματοδοτικόκενό της χώρας, αν δοθεί διετής παράταση στην δημοσιονομική προσαρμογή.

 

"Εκτιμούμε ότι το κενό χρηματοδότησης που θα δημιουργηθεί εάν λάβουμε διετή επιμήκυνση θα διαμορφθεί μεταξύ 13 και 15 δισ. ευρώ" δήλωσε. Σημειώνεται ότι παλαιότερα έλληνες αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει το ποσό μπορεί να καλυφθεί από έντοκα γραμμάτια, μείωση επιτοκίου στα δάνεια ή ρολάρισμα του χρέους που κατέχει η ΕΚΤ.

 

Sueddeutsche Zeitung

 

«Δύσκολα θα καταφέρει η Ελλάδα να βγει στις αγορές το 2020» αναφέρει  η γερμανική Sueddeutsche Zeitung. Σε δημοσίευμά της την Τρίτη, η SZ επικαλείται πηγές της ΕΕ και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης. Και οι δύο πλευρές, σύμφωνα με την εφημερίδα, υποστηρίζουν ότι η Αθήνα χρειάζεται «τουλάχιστον δύο χρόνια» επιπλέον για να ορθοποδήσει, ενώ και οι δύο πλευρές φέρονται να αποτιμούν «σε περίπου 30 δισ. ευρώ το νέο κενό χρηματοδότησης».

Σύμφωνα με τις πηγές από τις κεντρικές που επικαλείται η εφημερίδα, οι τρεις αιτίες του κενού είναι η υστέρηση των 10 δισ. ευρώ που υπήρχε με την είσοδο στο δεύτερο πρόγραμμα, η ελλιπής εφαρμογή των μέτρων και των αποκρατικοποιήσεων αλλά και η βαθιά ύφεση.

«Ως εκ τούτου είναι ανοικτό εάν και πότε η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δόση από το δεύτερο πακέτο στήριξης» γράφει η εφημερίδα. Το ΔΝΤ μάλιστα, σημειώνει η εφημερίδα, έχει βάσει καταστατικού συγκεκριμένους όρους υπό τους οποίους μπορεί να αποδεσμεύσει κεφάλαια -και σε περίπτωση εξόδου του από το πρόγραμμα, τονίζει η SZ, θα κληθούν να καταβάλλουν περισσότερα χρήματα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.


«Μηνύματα» και από Guardian



Στα σενάρια για νέα απομείωση του ελληνικού χρέους, επανέρχεται και η Guardianπου αναφέρει ότι το ΔΝΤ θέλει να αποτύχουν τα μέτρα που θα παρθούν στην Ελλάδα, έτσι ώστε η κυβέρνηση Σαμαρά να ζητήσει νέα απομείωση του χρέους. Επιπλέον, η εφημερίδα αναφέρει ότι εντείνονται οι υποψίες μελών της κυβερνητικού επιτελέιου στην Αθήνα πως το ΔΝΤ μπλοκάρει εσκεμμένα τη συμφωνία επί των νέων περικοπών που απαιτούνται για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Υπενθυμίζεται ότι για υποστήριξη του Ταμείου σε νέο κούρεμα, ώστε να καταστεί το χρέος βιώσιμο, είχαν κάνει λόγο δημοσιεύματα και από τις ΗΠΑ νωρίτερα το καλοκαίρι.

Η Guardian τονίζει εξάλλου ότι την Παρασκευή ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε με την διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να ζητήσει εκτόνωση της έντασης, έπειτα από την έντονη κόντρα που προέκυψε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και του επικεφαλής εκπροσώπου του ΔΝΤ στην τρόικα, Πόουλ Τόμσεν, κατά τις διαπραγματεύσεις για τα νέα μέτρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:27 - 25 Σεπ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.