ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ΔΝΤ ζητεί από την Ευρώπη να κουρέψει το ελληνικό χρέος

15:38 - 26 Σεπ 2012 | Οικονομία
Το ΔΝΤ ζητεί από την Ευρώπη να κουρέψει το ελληνικό χρέος
Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση Λαγκάρντ - Μέρκελ.

Διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ των διεθνών δανειστών της Ελλάδας για το πώς θα πρέπει να λυθεί η κρίση χρέους της χώρας, καθώς το ΔΝΤ ζητά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διαγράψουν μέρος του ελληνικού χρέους που κατέχουν. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters το οποίο επικαλείται πηγές από την Ελλάδα και την τρόικα. Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι σχετικές τριβές έχουν ενταθεί την τελευταία περίοδο καθώς το ΔΝΤ υιοθετεί ολοένα και πιο άκαμπτη στάση.


Το Ταμείο πιέζει για μία αναδιάρθρωση των χρεών της Αθήνας προς τον "επίσημο τομέα". Οι ηγέτες της ΕΕ προτιμούν αντίθετα να δοθεί στην Αθήνα περισσότερος χρόνος για να πετύχει τους στόχους που της θέτει το υφιστάμενο πρόγραμμα.


"Το πρόβλημα δεν είναι μεταξύ του ΔΝΤ και της Αθήνας, είναι μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ", είπε ένας Έλληνας αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί, όπως και άλλες πηγές. Την άποψη αυτή επιβεβαίωσαν και άλλες πηγές με γνώση των πραγμάτων σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον.

 

Σημειωτέον, ότι το θέμα ανέδειξε σήμερα το "R", αφού τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή δυσκολεύει την αντιμετώπιση τηςς κρίσης από την Αθήνα.

 

Σύμφωνα με το 'R",  εκεί που το κλίμα έδειχνε ότι η αγορά απογειώνεται, ξαφνικά επικρατεί προβληματισμός και μάλιστα όχι αβάσιμα, προμηνύοντας... διαβολοφθινόπωρο. Αν στις συνεδριάσεις από την αρχή του μήνα, μέχρι και την περασμένη Παρασκευή οι συναλλαγές είχαν διαμορφωθεί κατά μέσο όρο πάνω από τα 60 – 70 εκατ. ευρώ, στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, ο τζίρος διαμορφώνεται κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ. Που σημαίνει ότι εδώ και δύο μέρες, που ξεκίνησε ο χορός των δημοσιευμάτων για τα κεφάλαια που θα χρειαστεί ενδιαμέσα η Ελλάδα στην περίπτωση που λάβει την επιμήκυνση θα διαμορφωθούν μεταξύ 20 και 30 δισ. ευρώ, οι ξένοι απέχουν εντελώς, αφήνοντας το παιχνίδι να μοιράζεται καθαρά από τα ελληνικά χέρια.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η κατάσταση σε ότι αφορά στη χώρα μας που έχει πλήρη αντανάκλαστη στη χρηματιστηριακή αγορά, μάλλον περιπλέκεται.

 

Τόσο από τη συμπεριφορά του Πολ Τόμσεν με αποκορύφωμα το επισόδιο με τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου κ. Ι. Στουρνάρα, τα δημοσιεύματα του Spiegel, του Guardian και άλλων Γερμανικών εφημερίδων για την ενδιάμεση χρηματοδότηση της χώρας έως 30 δισ. ευρώ, η δήλωση της Λαγκάρντ, που λίγο – πολύ είπε χθες ότι και τα μέτρα να λάβουν οι Έλληνες, εκείνο που έχει σημασία είναι το πως θα εξυπηρετηθεί το χρέος, δίνουν την εντύπωση ότι το ένα μέλος της τρόικα, δηλαδή το ΔΝΤ πιέζει την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της και να λάβει πολιτικές αποφάσεις για τη στήριξη της Ελλάδας.

 

 

Το ΔΝΤ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων πηγών, κάθε μέρα που περνάει κάνει πιο ξεκάθαρη τη στάση του ότι θέλει να αποχώρησει από την Ελλάδα, -αν και το καταστατικό του δεν το επιτρέπει- πετώντας το μπαλάκι στην Ευρώπη. Και με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων του ΔΝΤ έρχονται από τις ΗΠΑ, δίδεται μία πρώτη εξήγηση γιατί οι Αμερικάνοι και κυρίως ο Μπάρακ Ομπάμα δεν θέλει καμία εκταμίευση της δόσης πριν τις αμερικανικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου. Ουσιαστικά, αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη, μέσω του ΔΝΤ, οι ΗΠΑ πιέζουν την Ευρώπη, να πράξει το αυτονόητο, να λάβει τις αποφάσεις εκείνες που η Ελλάδα θα πάψει να αποτελεί τη μόνιμη εστία κρίσης στην ευρωζώνης.

 

 

Για τους λόγους αυτούς, όπως αναφέρουν στο “R”, δεν αποκλείνουν το ενδεχόμενο πλαγιοκαθοδικής κίνησης στην χρηματιστηριακή αγορά, (αυτό συμβαίνει από την περασμένη Δευτέρα) τη στιγμή που τα δεδομένα πήγαιναν να αλλάξουν υπέρ της bull φάσης του Χ.Α., κάτι που ευνοεί και η παραμονή της εγχώριας κεφαλαιαγοράς στις αναπτυγμένες αγορές που παρακολουθεί ο οίκος FTSE. Μάλιστα, εγχώριοι οικονομικοί παράγοντες και συνομιλητές ξένων διαχειριστών θεωρούν ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι ανίατη για το ΔΝΤ, αν δεν υπάρξει επιπλέον γεναίο κούρεμα του χρέους, αποδίδοντας εκεί την έκθεση του Ταμείου για τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά των καυσίμων. Σα να λέει δηλαδή το ΔΝΤ, ότι τίποτα δεν λειτουργεί στην Ελλάδα, που πάμε να δώσουμε τα λεφτά των κρατών που στηρίζουν το Ταμείο;

Τελευταία τροποποίηση στις 16:01 - 26 Σεπ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.