ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σήμερα τελικό "ok" στο πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ από τους αρχηγούς

00:16 - 27 Σεπ 2012 | Οικονομία
Σήμερα τελικό "ok" στο πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ από τους αρχηγούς
Σήμερα η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της κυβέρνησης για τα ανοιχτά ζητήματα

Στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους επιτηδευματίες φαίνεται ότι θα πέσει το βάρος της φορολογικής μεταρρυθμίσης που προωθεί η κυβέρνηση, την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του επερχόμενου πακέτου λιτότητας θα επηρεάζει μισθωτούς και συνταξιούχους.

 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας στον εκπρόσωπο της ΔηΜΑρ, Δ. Χατζησωκράτη και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο, τα 7,5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 11,6 δισ. ευρώ του πακέτου θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2013.

 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα βασικά σημεία που γνωστοποιήθηκαν από τον κ. Χατζησωκράτη, το πακέτο προβλέπει:

- το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί για όσους είναι κάτω των 64 ετών

- δεν θα γίνουν περικοπές σε άτομα με Αναπηρία και στις συντάξεις του ΟΓΑ

- τα 10-10,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις περικοπές δαπανών

- τα 3-3,5 δισ ευρώ από τη φορολογία και τα διαρθρωτικά μέτρα

- θα καταργηθούν τα δώρα σε εν ενεργεία υπαλλήλους του Δημοσίου και σε όλους τους συνταξιούχους

- θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 15.000 υπάλληλοι, με την τρόικα να επιμένει σε απολύσεις και την ΔΗΜΑΡ να αντιδρά

 

Πηγές από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πάντως,  παραδέχονται ότι το πακέτο των φορολογικών μέτρων είναι ακόμα ανοικτό, ενώ όλα θα κριθούν στη σημερινή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών.

 

Βέβαια, τα μέτρα θα παρουσιαστούν και στην τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα (Κυριακή αναμένεται η επιστροφή των επικεφαλής) και σε κάθε περίπτωση τελούν υπό την έγκρισή τους. Εφ’ όσον όλα κυλήσουν ομαλά, τα μέτρα θα κατατεθούν στη Βουλή εντός της επόμενης εβδομάδας, ώστε στο κρίσιμο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου το πακέτο να έχει ήδη ψηφιστεί ή να βρίσκεται τουλάχιστον στη διαδικασία της συζήτησής του.

 

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θεωρείται  κρίσιμη ενόψει και της συνόδου του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 18-19 Οκτωβρίου. Εάν όλα εξελιχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί και συμφωνήσουν στα τελικά μέτρα οι πολιτικοί αρχηγοί, τότε το πακέτο θα έχει ψηφιστεί το αργότερο έως το Σάββατο 6 Οκτωβρίου. Μίπρώτη γεύσ των μέτρων αναμένεται να πάρουν αύριο οι δανειστές στο πλαίσιο του Εuroworking group, το οποίο θα συνέλθει την Παρασκευή και θα προετοιμάσει το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.

 

Εν τω μεταξύ, «φρένο» στα σενάρια αύξησης της φορολογίας σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (χαμηλόμισθους) και αγρότες βάζει η κυβέρνηση, η οποία εκτιμά ότι η ήρθε η ώρα των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών να πληρώσουν το «μάρμαρο» της φορολογικής μεταρρύθμισης.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα αυτό που εστάλη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό μεταδόθηκε σε συνάντηση που είχαν την Δευτέρα οι εκπρόσωποι των κομμάτων με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη.

 

Στην συνάντηση καθορίστηκαν οι βασικοί άξονες του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος που θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριου του 2013 και θα προβλέπει εκτεταμένες αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος ακινήτων και ΦΠΑ.

 

Κατά την διάρκεια αυτής εξετάστηκαν όλα τα δυνατά σενάρια προκειμένου να εξοικονομηθούν τα 2 δισ. ευρώ που ζητά η Τρόικα για την διετία 2013 – 2014 από την φορολογική μεταρρύθμιση.

Τελευταία τροποποίηση στις 02:36 - 27 Σεπ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.