ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Roadshow του ΤΑΙΠΕΔ στη Νέα Υόρκη

01:04 - 01 Οκτ 2012 | Οικονομία
Roadshow του ΤΑΙΠΕΔ στη Νέα Υόρκη
Κλεισμένα ραντεβού με την Morgan Stanley.

Την παράσταση αναμένεται κλέψει το Ταμείο των Αποκρατικοποιήσεων στο roadshow που πραγματοποιεί το Χρημτιστήριο Αθηνών στη Νέα Υόρκη κατά το τριήμερο 9, 10 και 11 Οκτωβρίου. Είναι η πρώτη φορά, όπως αναφέρουν πηγές στο Ταμείο που έχει γίνει τόσο συγκεκριμένη προετοιμασία για την παρουσίαση των μετοχών των εισγμένων ΔΕΚΟ στο Χ.Α. που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ και τα δείγματα του ενδιαφέροντος έχουν ξεκινήσει από την Αθήνα πριν καν φύγει η αποστολή για τη Νέα Υόρκη.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την διοίκηση του Ταμείου έχει πλησιάσει η Morgan Stanley η οποία έχει προετοιμάσει συγκεκριμένες παρουσιάσεις για μεγάλα χαρτοφυλάκια που ελέγχει. Πέρα από αυτό, μέχρι στιγμής η διοίκηση του Ταμείου έχει προγραμματίσει μέχρι στιγμής περισσότερες από τριάντα συναντήσεις με αμερικανούς brokers που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, αφού στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, εκτός από εταιρείες περιλαμβάνεται και ένα μεγάλο κομμάτι ακίνητης περιουσίας, όπως η Αφάντου στη Ρόδο, εκτάσεις στην Κέρκυρα και την Κρήτη, το Ελληνικό κ.ά. Για δε την περίπτωση του Ελληνικού, επιχειρηματίες που δρασηριοποιούνται στο real estate αναφέρονται στη χαμένη ευκαιρία της τότε ελληνικής κυβέρνηση πριν από δύο χρόνια, αφού οι επαφές με τους Άραβες του Κατάρ δεν απέδωσαν.

 

Η υποδοχή από τους αμερικανούς επενδυτές αναμένεται θερμή αν σκεφθεί κανείς ότι στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε το αμερικανικό δίκτυο

CNBC μιλούσε για επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, ανώτερες από αυτές της Κίνας. Σε άρθρο του στην διαδικτυακή του σελίδα, το CNBC ανέφερε ότι μπορεί η Ελλάδα να δοκιμάζεται από πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα, ωστόσο το χρηματιστήριο της μπορεί να αποδειχτεί «πεδίο δόξης λαμπρόν» για τους επενδυτές. Όπως τονιζόταν στο ρεπορτάζ, η χρηματαγορά Αθηνών τα πάει πάρα πολύ καλά και τα κέρδη της φέτος έχουν ουσιαστικά ξεπεράσει τα κέρδη που παρουσιάζουν τα χρηματιστήρια πολύ πιο ισχυρών κρατών, ακόμα και της Κίνας! Μάλιστα, το ρεπορτάζ παρουσίαζε στοιχεία για τα ράλι που κάνει ο Γενικός Δείκτης της Οδού Αθηνών και τα συγκρίνει με τους κινεζικούς δείκτες για να δείξει πόσο συμφέρουσα επιλογή είναι η Ελλάδα για… επενδύσεις.

 

Μέχρι την Παρασκευή είχαν δηλώσει το παρόν προκειμένου να συμμετάσχουν στην εκδήλωση του Χ.Α. 19 εισηγμένες, ανάμεσα στις οποίες εταιρείες που διαπραγματεύονται στον ASE 20 και βεβαίως τράπεζες. Αν και η λίστα, όπως τόνισαν πηγές από το Χ.Α., πραμένει ανοιχτή μέχρι την τελευταία στιγμή. Σημειωτέον, ότι στο roadshow του Λονδίνου που είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου είχαν συμμετάσχει 25 εισηγμένες και μάλιστα, όπως ανέφεραν οι επιχειρηματίες, ήταν η πρώτη φορά που οι ξένοι διαχειριστές έδειχναν ενδιαφέρον για τις ίδιες τις εταιρείες και όχι για το πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν, δηλαδή την ελληνική οικονομία.

 

 

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν στο «R» ότι με αυτές τις εκδηλώσεις δίνεται η ευκαιρία η ελληνική οικονομία και η Ελλάδα να βγουν από τον γύψο, αφού εκτός από τις εισηγμένες και το Ταμείο των Αποκρατικοποιήσεων, θα ταξιδέψουν για τη Νέα Υόρκη και πολλές μη εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες. Είναι από τις λίγες φορές που εν μέσω κρίσης, η Ελλάδα θα έρθει σε επαφή με τους διαχειριστές μεγάλων οίκων του εξωτερικού στη μεγαλύτερη κεφαλαιαγορά του πλανήτη.

 

Σύμφωνα με το Χ.Α., σκοπός των roadshows είναι να φέρουν τις εισηγμένες εταιρείες πιο κοντά στους διαχειριστές κεφαλαίων του εξωτερικού, δίνοντας στις διοικήσεις τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη στρατηγική τους και τα επενδυτικά τους σχέδια, απευθείας, σε έναν μεγάλο αριθμό ξένων επενδυτών. Καθώς οι ξένοι θεσμικοί επενδύουν σχεδόν αποκλειστικά σε εταιρείες με μεγάλη κεφαλαιοποίηση και ικανοποιητική ρευστότητα (liquidity), στα roadshows προσκαλούνται να συμμετάσχουν οι εισηγμένες εταιρείες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση. Πιο συγκεκριμένα, στο roadshow του Λονδίνου που πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο και έχει γίνει... θεσμός για το city, προσκαλούνται οι εισηγμένες εταιρείες των οποίων οι μετοχές συμμετέχουν στους δείκτες μεγάλης κεφαλαιοποίησης (FTSE/ATHEX 20) και μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE/ATHEX Liquid Mid). Στο roadshow της Νέας Υόρκης, που είναι μικρότερης κλίμακας, προσκαλούνται συνήθως εταιρείες που συμμετέχουν στον δείκτη FTSE/ATHEX 20. Οι εισηγμένες εταιρείες συμμετέχουν σε επίπεδο διευθύνοντος συμβούλου ή και διευθυντή Οικονομικής Διαχείρισης (CEO/CFO).

 

Όπως είναι γνωστό οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι και κυρίως οι μεγάλοι Αμερικανοί επενδυτές έχουν αποεπενδύσει από το ελληνικό Χρηματιστήριο, αν και από τις αρχές του καλοκαιριού έχουν εμφανιστεί διακριτικά κάποιες εντολές αγορών. Μάλιστα, δεν είναι και λίγοι εκείνοι στηναγορά που αποδίδουν το ράλι της αγοράς τον Σεπτέμβριο σε φρέσκα κεφάλαια της Goldman Sachs, κυρίως προς τις τράπεζες. Πάντως, είναι γνωστό ότι στην αγορ΄μας δραστηριοποιούνται μικρότερα funds τα οποία ωστόσο είναι πολύ μεγάλα για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και διαχειρίζονται κεφάλαια της τάξης των 5-10 δισ. ευρώ το καθένα.

Πέρυσι είχαν δώσει το «παρών»: Οι εισηγμένες εταιρείες που συμμετείχαν στο συνέδριο ήταν οι: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, EFG Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Κύπρου, Marfin Popular Bank, Coca-Cola HBC, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Follie Follie, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, Μότορ Οϊλ, Μυτιληναίος, Ιντραλότ.

 

Υπενθυμίζεται πως κάθε χρόνο και με στόχο την προβολή και προώθηση της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς στους ξένους επενδυτές, οργανώνονται 2 συνέδρια σε διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα. Συγκεκριμένα, το ΧΑ οργανώνει:

 

* Το Annual Greek Roadshow (AGR) στο Λονδίνο από το 2006.

 

* Το New York Roadshow (NYGR) στη Νέα Υόρκη από το 2008.

 

Στ.Κ.Χαριτος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.