ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ουδέν σχόλιο από την τρόικα για τα μέτρα

16:01 - 01 Οκτ 2012 | Οικονομία
Ουδέν σχόλιο από την τρόικα για τα μέτρα
Κανένα σχόλιο από τους εκπροσώπους της τρόικα για τα μέτρα και το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα.

Η συνάντηση με τον κ. Ι. Στιουρνάρα και οι εκπρόσωποι των δανειστών έφυγα χωρίς νακάνουν κάποιο σχόλιο.

 

Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τη συμφωνία της κυβέρνησης για τις περικοπές που θα αφορούν στο 2013 και 2014.


Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το προσχέδιο θα στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ εξαιρουμένου του κόστους εξυπηρέτησης χρέους, από έλλειμμα 1,5% το 2012, καταγράφοντας πλεόνασμα για πρώτη φορά από το 2002. Η οικονομία, ωστόσο, θα συνεχίσει να συρρικνώνεται για έκτη χρονιά το 2013, με την ύφεση να προβλέπεται στο 3,8-4%.

 

Η οικονομική παραγωγή στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά ένα τέταρτο από το 2008 μέσα σε ένα φαύλο κύκλο λιτότητας και ύφεσης, με την χώρα να έχει μείνει πίσω στην εκπλήρωση των στόχων που έχουν τεθεί στο μνημόνιο, ενώ κινδυνεύει να αναγκαστεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με αναλυτές, ακόμα και το σενάριο ύφεσης που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο φαίνεται αισιόδοξο, δεδομένων των καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις και της αδύναμης οικονομίας της Ευρωζώνης. «Η κρίση στην ευρωζώνη είναι σε πλήρη εξέλιξη, άρα η αβεβαιότητα και οι πτωτικές πιέσεις που θα έχει η λιτότητα στη ζήτηση καθιστά ακόμα και την εκτίμηση αυτή να μοιάζει αισιόδοξη», είπε ο κ. Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος στην Markit.

 

Ειδικότερα, το προσχέδιο θα περιλαμβάνει περαιτέρω περικοπές σε μισθούς του δημοσίου, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα που θα εφαρμοστούν στα επόμενα δυο έτη.

 

Κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι το προσχέδιο θα είναι εμπροσθοβαρές και θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος των νέων περικοπών στις δαπάνες που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Τρόικα. «Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα περιλαμβάνει περικοπές ύψους 7,8 δισ. ευρώ για το 2013», είπε ο αξιωματούχος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.