ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχεται το «τέλος» τεκμηρίων για μισθωτούς - συνταξιούχους

07:24 - 08 Οκτ 2012 | Οικονομία
Έρχεται το «τέλος» τεκμηρίων για μισθωτούς - συνταξιούχους
Από τις αρχές του 2013, αυστηρότερα τα κριτήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Προς κατάργηση βαίνουν τα τεκμήρια διαβίωσης για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, όπως προκύπτει από τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών. Αντίθετα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν αποκλείεται να βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρότερα τεκμήρια διαβίωσης, ως ένα μέτρο για να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή. Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην εφαρμογή των νέων φορολογικών μέτρων από το 2013.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το υπουργείο Οικονομικών ξεχωρίζει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αναγνωρίζοντας ότι ακόμα και να θέλουν δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις.

Παράλληλα, μισθωτοί και συνταξιούχοι, με τη σημερινή μορφή των τεκμηρίων, δεν ήταν λίγες οι φορές που με ένα σπίτι στο χωριό και ένα αυτοκίνητο  πιάνονταν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων χωρίς στην πραγματικότητα να έχουν κρύψει εισοδήματα.

 

Με την ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου από το 2013, όπως επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «τα τεκμήρια για μισθωτούς και συνταξιούχους δεν θα έχουν τον παραμικρό λόγο ύπαρξης, ούτως ή άλλως είναι πια ξεπερασμένα».

 

Όπως εξηγεί, στο περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνονται όλα τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων, επομένως τα πραγματικά εισοδήματα θα είναι γνωστά εκ των προτέρων στην Εφορία. «Τα τεκμήρια σε αυτή την περίπτωση είναι άχρηστα» σημειώνει.

 

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, από την άλλη, οι εισηγήσεις που δέχεται ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης είναι όχι μόνο να μην καταργηθούν αλλά να γίνουν αυστηρότερα.

 

Το μέτρο θα συνδυαστεί με την κατάργηση του αφορολογήτου για ελεύθερους επαγγελματίες, με την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή φόρου 35% (αν και υπάρχουν εισηγήσεις για χαμηλότερο φόρο) στα κέρδη των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και με την παροχή κινήτρων στους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις που θα αποκαλύπτουν το πραγματικό εισόδημα ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, μπαρ, εστιατορίων, κομμωτηρίων, αισθητικών, γιατρών κ.ά.

 

Οι συγκεκριμένες αποδείξεις θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα οδηγώντας σε σημαντική μείωση φόρου.

 

Οι αλλαγές θα περιληφθούν σε φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο σχεδιάζεται να έχει ψηφιστεί έως το τέλος του έτους ώστε οι αλλαγές να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:25 - 08 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.