• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Στασινόπουλος: Δεν ήξερα, παρέλαβα φλασάκι τυλιγμένο σε λευκή κόλα

22:37 - 08 Οκτ 2012 | Οικονομία
Αν και το ζήτησα, ποτέ δεν ενημερώθηκα από τον προκάτοχό μου Ιωάννη Διώτη, σχετικά με τις εκκρεμότητες της υπηρεσίας, είπε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου μίλησε για την περίφημη «λίστα Λαγκάρντ» αλλά και τη λεγόμενη «λίστα των 32» πολιτικών προσώπων που ελέγχει το ΣΔΟΕ.

Ο κ. Στασινόπουλος επιβεβαίωσε ότι είναι σε εξέλιξη ο έλεγχος για 32 πολιτικά πρόσωπα, διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει επίσημη λίστα που να συντάχθηκε από το ΣΔΟΕ με το χαρακτήρα δημόσιου εγγράφου.

«Όταν ρωτήθηκα σχετικά με τη λίστα που είχε δει το φως της δημοσιότητας στο διαδίκτυο, οι απαντήσεις που έδωσα ήταν συγκεκριμένες, επί συγκεκριμένου αιτήματος. Ερωτήθηκα αν αυτή η λίστα είναι πραγματική που εμφανίζεται στο διαδίκτυο. Η απάντηση μου ήταν ότι δεν συντάχθηκε ποτέ από το ΣΔΟΕ αυτή η λίστα. Δεν είχε χαρακτήρα δημοσίου εγγράφου. Ποτέ εγώ δεν υπέγραψα τέτοια λίστα. Ήταν διάσπαρτα στοιχεία από διάφορες περιφερειακές διευθύνσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος σχετικά με την λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Στασινόπουλος ανέφερε ότι «ακόμα δεν έχω μάθει επισήμως ότι αυτό το στικάκι περιέχει τη λίστα Λαγκάρντ». «Διάβαζα για τη λίστα Λαγκάρντ. Δεν την ήξερα. Ρώτησα τους διευθυντές μου αν ήξερε η υπηρεσία για αυτή την περιβόητη λίστα. Μου απάντησαν όχι», σημείωσε ο κ. Στασινόπουλος.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι πήγε στο γραφείο του ο διευθυντής οργάνωσης του γραφείου του πρωθυπουργού Δ.Κανελλόπουλος, του έδωσε ένα φάκελο με ένα διαβιβαστικό που έγραφε «σας αποστέλλω εμπιστευτικό φάκελο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου προς τον πρωθυπουργό για τα καθ' υμάς».

«Το παρέλαβα επίσημα. Τον ρώτησα αν ξέρει τι είναι μέσα. Μου είπε 'όχι' και αποχώρησε ο κ. Κανελλόπουλος. 'Ανοιξα το φάκελο και υπήρχε ένα φλασάκι τυλιγμένο με μια λευκή κόλα. Στο μυαλό μου πέρασαν πολλά γιατί ήμουν υποψιασμένος», επεσήμανε ο κ. Στασινόπουλος.

Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ συνέχισε: «Άνοιξα τον φάκελο. Πέρασαν πολλά από το μυαλό μου και αμέσως τον κλειδώνω στο γραφείο μου και κατεβαίνω στον οικονομικό εισαγγελέα τον κ. Γρ.Πεπόνη που βρίσκεται στον από κάτω όροφο. Του ανέφερα ακριβώς τι είχε συμβεί και μου λέει: 'Κύριε Στασινόπουλε, να μου παραδώσετε τον φάκελο αυτό'». Έτσι κι έγινε.

«Ανέβηκα στο γραφείο μου, κάναμε τα πρωτόκολλα και τα διαβιβαστικά, κατέβηκα κάτω και του τον παρέδωσα. Αμέσως έφυγα και πήγα στον Άρειο Πάγο που είχε κανονιστεί από την προηγουμένη ραντεβού με τον αντεισαγγελέα κ. Ν.Παντελή κάτι που συνέπεσε την ίδια ώρα να έχει συμβεί αυτό το γεγονός. Όφειλα να του περιγράψω τι είχε συμβεί», σημείωσε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ.

Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν θα είχε αντίρρηση τα στοιχεία για πολιτικούς που ελέγχονται να τα καταθέσει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ωστόσο πρόσθεσε ότι ο αρμόδιος οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης είναι αρνητικός.

«Αλίμονο εμπιστεύομαι τη Βουλή. Όταν ήρθε το σχετικό αίτημα του προέδρου της Επιτροπής Πόθεν Έσχες Αθ. Νάκου ενημέρωσα τον οικονομικό εισαγγελέα. Μου είπε ότι δεν μπορεί να στείλουμε στοιχεία, για πολιτικούς που ελέγχονται.

Την ώρα που εποπτεύει ο οικονομικός εισαγγελέας και απαντά αρνητικά το ερώτημα είναι: Μπορώ εγώ να στείλω αυτά στοιχεία;» ανέφερε ο κ. Στασινόπουλος.

Τέλος, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ έδωσε έμφαση στο πρόβλημα που υπάρχει με τις ανώνυμες καταγγελίες καθώς όπως είπε είναι αδύνατο οι υπηρεσίες του να ελέγξουν περίπου 30.000 υποθέσεις.

«Δεν μπορεί να ελέγχονται οι αόριστες καταγγελίες Οι πιο πολλές κατηγορίες για τους πολιτικούς είναι αόριστες και ανώνυμες. Δεν μπορεί να είναι ένοχος όμως κάποιος από τέτοιες καταγγελίες, αόριστες και ανώνυμες. Πρέπει να αλλάξει η αξιολόγηση. Οι ανώνυμες καταγγελίες να αξιολογούνται καταρχήν, που είναι άνευ περιεχομένου και να μπαίνουν στο αρχείο και να ελέγχονται αυτές που έχουν κάποιο ενδιαφέρον. Τώρα καμία καταγγελία δεν μπαίνει στο αρχείο. Δεν μπορεί να έχουμε στήσει ένα μαγαζί καταγγελιών. Δεν μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε ο κ. Στασινόπουλος.

Penna Reporter Mamamia CityWoman