ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Η Ελλάδα να πάρει παράταση 2 ετών» λέει η Λαγκάρντ - Αρνητικός ο Σόιμπλε

08:10 - 11 Οκτ 2012 | Οικονομία
«Η Ελλάδα να πάρει παράταση 2 ετών» λέει η Λαγκάρντ - Αρνητικός ο Σόιμπλε
«Πρέπει να υπάρξει νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πριν πάρει η Αθήνα την επόμενη δόση» τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ. «Λάθος οι προτάσεις για νέο ''κούρεμα στην Ελλάδα''» λέει ο Σόιμπλε

«Για το ελληνικό δημοσιονομικό πρόγραμμα πρέπει να δοθεί παράταση δύο ετών ώστε η κυβέρνηση στην Αθήνα να το ολοκληρώσει», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ από το Τόκιο, η οποία ανέφερε ακόμα ότι πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους πριν εκταμιευτεί η δόση των 130 δισ. ευρώ στη χώρα μας.

 

«Κάποιες φορές είναι καλύτερο να υπάρχει λίγο παραπάνω χρόνος, αυτό υποστηρίζαμε για την Πορτογαλία, την Ισπανία και αυτό υποστηρίζουμε για την Ελλάδα» είπε η γενική διευθύντρια του Ταμείου από το Τόκιο.

Οι φωνές που ακούγονται από Ταμείο, και ενώ οι διαβουλεύσεις με την τρόικα στην Αθήνα συνεχίζονται, σχηματίζουν την εικόνα πως το ΔΝΤ επιδιώκει δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους ιγα να συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγρμμα στήριξης, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Εκτός από τις δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις που συζητούνται, σημείωσε επίσης η Λαγκάρντ, «πρέπει επίσης να εξετάσουμε και τη χρηματοδότηση και την κατάσταση του δημόσιου χρέους».

Το τελευταίο φαίνεται επίσης να προστίθεται στις αναφορές από το ΔΝΤ που εκφράζουν «ανησυχία» για την πορεία και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους -προϋπόθεση του Ταμείου για τη συνέχιση της βοήθειας.

«Δεν φειδόμαστε χρόνου και προσπάθειας για να κάνουμε ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα» τόνισε σε άλλο σημείο στην ομιλία της η Κριστίν Λαγκάρντ. Στόχος του Ταμείου, επισήμανε, είναι η χώρα «να σταθεί ξανά στα πόδια της και να επιστρέψει κάποια μέρα στις αγορές χωρίς να χρειάζεται συνεχή στήριξη».

 

Από την άλλη πλευρά, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικές» τις προτάσεις που ακούγονται για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Κατά τον ίδιο, «αν η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει το ευρώ, και τηρεί τις υποχρεώσεις της, κανένας δεν θα την αναγκάσει να φύγει».

 

Συνολικά για την κρίση χρέους, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υποστήριξε πως υπάρχει μεγαλύτερη πρόοδος από ό,τι νομίζουν οι εξωτερικοί παρατηρητές και πως η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίλυση των προβλημάτων της. Επιβεβαίωσε τέλος ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν σκέφτεται την κατάργηση του ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:31 - 11 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.