ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Spiegel: Η Γερμανία εξετάζει πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων μέσω του ESM

13:52 - 21 Οκτ 2012 | Οικονομία
Το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να «πέσει» το ύψος του δημοσιονομικού χρέους που έχει η Ελλάδα, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι το Βερολίνο εξετάζει σενάριο στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση δανείζεται χρήματα από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM ώστε επαναγοράσει ομόλογα στην τρέχουσα τιμή τους - τα οποία διαπραγματεύονται περίπου στο 25% της αξίας τους - με στόχο τη σημαντική απομείωση του τελικού βάρους του δημόσιου χρέους.

Στην πράξη, αναφέρει το δημοσίευμα, τα παρόντα επίπεδα των ελληνικών ομολόγων σημαίνουν ότι αξιοποίηση 10 δισ. ευρώ θα μείωνε το χρέος κατά 40 δισ. ευρώ. Για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, σημειώνει το Spiegel, θα έπρεπε να διεξαχθούν συζητήσεις με τους επενδυτές ώστε να δεχθούν όντως να συμβιβαστούν με το 25%.

Ανάλογο πρόγραμμα είχε προτείνει και το μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, αφήνοντας πάντως ανοικτό από πού θα έβρισκε η Ελλάδα τα χρήματα για ένα τέτοιο πρόγραμμα - πέραν του ότι τα κεφάλαια δεν θα προέρχονταν από την ΕΚΤ. Το πρόγραμμα στοχεύει μεταξύ άλλων και στο να αποφευχθεί «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος που διακρατεί ο επίσημος τομέας, επιλογή που δεν βλέπει καθόλου θετικά το Βερολίνο.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:28 - 21 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.