ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τώρα τους φαίνεται καλή ιδέα αυτή που παλιότερα απέρριπταν ...

00:30 - 22 Οκτ 2012 | Οικονομία
Και ξαφνικά...όλοι ανακάλυψαν την λύση για τη μείωση του ελληνικού χρέους, μέσω της επαναγοράς των ομολόγων μας απο τη δευτερογεννή αγορά.

 

Η πρόταση αυτή την οποία εξετάζει σήμερα η γερμανική κυβέρνηση σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel το οποίο απλώς επιβεβαιώνει προηγούμενο δημοσίευμα της Wall Street Journal, δεν είναι κάτι καινούργιο.

 

Επανειλημμένως έχει προταθεί απο πολλούς οικονομολόγους, το Reporter είχε ξεκινήσει ολόκληρη καμπάνια για αυτό το ζήτημα τον περασμένο Αύγουστο, ο νύν υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας είχε αναφερθεί ώς πρόεδρος του ΙΟΒΕ σε αυτή τη λύση ώς ενδεδειγμένη και επιχειρηματίας  κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε γράψει επιστολή που δημοσιεύθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης εξηγώντας πώς μπορεί να μειωθεί ταχύτατα το χρέος μέσω της επαναγοράς απο τη δευτερογεννή αγορά.

 

Γιατί τα θυμίζω όλα αυτά; Για να υποστηρίξω οτι τελικά, όλες ανεξαιρέτως οι «λύσεις» έχουν απο την πρώτη κιόλας στιγμή της κρίσης μπεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Απλώς απορρίφθηκαν.

Υπήρξαν απο την αρχή αυτής της κρίσης εισηγήσεις επι εισηγήσεων με πολλές εναλλακτικές λύσεις για όλα τα προβλήματα. Δεν υιοθετήθηκαν. Ούτε απο την ελληνική κυβέρνηση ούτε απο τους ευρωπαίους εταίρους.

 

Οι «λανθασμένοι» χειρισμοί που μας οδήγησαν σε αυτή την καραμπινάτη ύφεση με όλα τα κοινωνικά και οικονομικά επακόλουθα της, επιλέχθηκαν συνειδητά. Δεν ήταν θέμα άγνοιας, ήταν επιλογή τόσο των δικών μας κυβερνήσεων όσο και των ευρωπαικών.

Τώρα βέβαια που όλες αυτές οι λανθασμένες επιλογές οδηγούν σε αδιέξοδο, ξαναρχίζουν οι συζητήσεις των ίδιων προτάσεων που είχαν τότε απορριφθεί.

Όλα όσα πριν απο λίγο καιρό απερρίπτοντο, τώρα συζητιούνται ώς φαεινές ιδέες. Να δούμε λοιπόν που θα καταλήξουμε. 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:36 - 22 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.