ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕΔ: Αποτέλεσματα της αρνητικής αντιμετώπισης του κράτους στις επιχειρήσεις η φυγή Coca Cola - ΦΑΓΕ

10:42 - 23 Οκτ 2012 | Οικονομία
Πλήγμα για την Ελλάδα χαρακτηρίζει την αποχώρηση της Coca Cola 3E και της ΦΑΓΕ ο Σύνδεσμος Επενδυτών και Διαδικτύου, τονίζοντας ότι αποτελούν αποτέλεσμα της μακροχρόνιας εχθρικής πρακτικής του κράτους προς τις επιχειρήσεις

Η ανακοίνωση του ΣΕΔ έχει ως εξής:

 

«Ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου (ΣΕΔ), εκφράζει την ανησυχία του για δύο πολύ σημαντικές αποχωρήσεις από την Ελληνική αγορά. Η αποχώρηση της «Coca Cola, Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεων Α.Ε.» από το Χρηματιστήριο Αθηνών και η μεταφορά της έδρας της «ΦΑΓΕ Α.Ε.» στο Λουξεμβούργο, αποτελούν πλήγμα για την Ελλάδα. Είναι και οι δύο αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης εχθρικής προς τις επιχειρήσεις πρακτικής από το Ελληνικό κράτος, εκπεφρασμένης κυρίως από την ακραία φορολογική αστάθεια και την δαιδαλώδη και αναποτελεσματική γραφειοκρατία.

Η κρίση που είχε οδυνηρές συνέπειες για τη χώρα μας είχε σαν αποτέλεσμα, μεταξύ πολλών άλλων, να καταστήσει την παραμονή στη χώρα μας αυτών των δύο μεγάλων εταιρειών, που πρωταγωνιστούν παγκοσμίως στον τομέα τους, μειονέκτημα για την χρηματοδότηση τους, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος αυτής της παραμονής.

 

Θέλουμε επίσης να εκφράσουμε την δυσαρέσκεια μας για την χρονική στιγμή που ανακοινώθηκαν αυτές οι δύο αποχωρήσεις παρά το γεγονός ότι κατανοούμε τις συνθήκες που οδήγησαν σε αυτές. Είναι δυστυχώς δύο αρνητικά μηνύματα στην προσπάθεια που κάνει ή χώρα να ανακάμψει από την ύφεση και τις οδυνηρές της συνέπειες.

 

Τονίζουμε ιδιαίτερα, ότι αν το κράτος δεν προχωρήσει σε τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για την επιχειρηματικότητα, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και αποκαθιστώντας την φορολογική σταθερότητα, αυτού του είδους οι αποχωρήσεις δεν θα είναι παρά μόνον οι πρώτες σε ένα νέο κύκλο αποχωρήσεων σημαντικών επιχειρήσεων από τη χώρα μας.

 

Ειδικότερα η αποχώρηση της «Coca Cola, Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεων Α.Ε.», ή οποία είναι η κορυφαία εταιρεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών από πλευράς κεφαλαιοποίησης, αποτελεί βαρύ πλήγμα για την Ελληνική Κεφαλαιαγορά, που τον τελευταίο καιρό μαστίζεται από κάθε είδους αποχωρήσεις, διαγραφές και εξόδους. Κάποιες μάλιστα από αυτές, μας κάνουν για άλλη μια φορά να αναρωτηθούμε όχι μόνο για την επάρκεια του νομοθετικού πλαισίου και των ελεγκτικών οργάνων, παρά τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, αλλά και για την ύπαρξη χασμάτων μεταξύ «γράμματος» και «πνεύματος» των υφιστάμενων νόμων.

 

Τέλος θέλουμε να επισημάνουμε ότι η πρόταση ανταλλαγής των μετοχών της «Coca Cola, Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεων Α.Ε.» με μετοχές της νεοσύστατης εταιρείας «Coca Cola HBC AG», που στην ουσία είναι Special Purpose Vehicle (όχημα ειδικού σκοπού), προβληματίζει ιδιαίτερα λόγω παλαιότερων καταχρήσεων αυτής της πρακτικής, η οποία θεωρούμε ότι δεν αρμόζει σε μια σοβαρή πολυεθνική εταιρεία όπως είναι η Coca Cola».

Τελευταία τροποποίηση στις 10:48 - 23 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.